CDA: Geen woorden maar daden met duurzaamheid

De gemeente mag dan mooie ambities ventileren over duurzaamheid, volgens het CDA mag er best een concreet schepje bovenop. De plaatselijke afdeling zegt dat in verband met het congres ‘van gas los’ op 1 februari een Hoofddorp, dat overigens op die datum tegelijk wordt gehouden met het door Amstelveen georganiseerde symposium in Rotterdam om de aandelen van gasleverancier Eneco in handen van gemeenten te houden.

CDA-bestuurslid Bert Rouwenhorst is opsteller van het verkiezingsprogramma van de partij in Amstelveen en initiatiefnemer van het congres in Hoofddorp. Volgens het CDA moet op het gebied van duurzaamheid het in Amstelveen niet bij woorden van B&W blijven, maar zijn daden nodig.

Symboolpolitiek

‘Geen symboolpolitiek, maar acties die er echt toe doen’, zegt de afdeling. Amstelveen mag wat haar betreft best voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Daarbij hoeft de stad niet zelf het wiel uit te vinden, zegt get CDA. Zij wijst naar andere gemeenten die zichtbare resultaten boeken. Haar advies: Werk zoveel mogelijk samen met buurgemeenten, bedrijfsleven en organisaties met soortgelijke doelstellingen.

Het CDA vindt dat er bijvoorbeeld concrete stappen kunnen worden gezet naar gasloos wonen, één van de belangrijkste prioriteiten van het kabinet-Rutte III. Allereerst voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen moet een actieplan komen. Verder moeten meer Amstelveners of groepen van hen volgens de partij worden verleid zonnepanelen te plaatsen op hun eigen dak of gebruik te maken van de daken van bedrijfspanden.

Ook in energiebesparing en woningisolatie ziet het CDA een prioriteit. ‘Om burgers inzicht te geven in het energieverlies van hun woning zouden op initiatief van de gemeente warmtescans moeten worden uitgevoerd. Bewoners moeten voor verduurzaming van hun huis bij de gemeente Amstelveen kunnen aankloppen voor een goedkope lening.’

Van gas los

landelijk gaat de overheid ervan uit dat de energievoorziening in Nederland in het jaar 2050 volledig duurzaam is. “Het betekent dat nieuwbouwwoningen vanaf 2020 geen gasaansluiting meer zullen hebben”, zegt Bert Rouwenhorst. “Maar om ook de bestaande woningen los te koppelen van het gasnet zal heel wat meer tijd en energie vragen. Dat kan alleen maar succesvol worden opgepakt als we daar nu mee beginnen.”

Hoewel B&W geen kans onbenut laten om te vertellen daar al mee bezig te zijn, vindt het CDA dat het allemaal nu al concreet gestalte moet krijgen. Het CDA Regio overleg Amstelland – Meerlanden is in Hoofddorp aanwezig met een stand. Eén van de sprekers tijdens het congres is Patricia van Aaken, CDA-wethouder duurzaamheid in de gemeente Schiedam.

Ver-van-mijn-bed-show

Volgens haar zijn er technisch steeds minder problemen om het gestelde doel te bereiken. “Veel lastiger is het burgers te verleiden tot duurzame energie. Je moet er echt actief mee aan de slag. Anders gebeurt er niks. Op onze eerste oproep om gasloos te gaan koken kwam nagenoeg geen reactie. Het is voor de meeste bewoners een ver-van-mijn-bed-show. Tijdens een themadag ‘Verwarmen zonder gas’ hebben we het anders aangepakt. We hebben heel zichtbaar gemaakt wat gasloos verwarmen inhoudt. We zijn pannenkoeken gaan bakken op een elektrisch fornuis. En toen zag je mensen denken: ‘hé, zou dat misschien ook iets voor mij zijn.”

Ook Tweede Kamerlid Agnes Mulder en Brendan de Graaf leveren een bijdrage aan het CDA-Congres. De Graaf was tot november werkzaam bij de Duurzame Energie Unie en startte daarna Lyv Smart Living, een bedrijf dat zich richt op Smart Homes, huizen waarin de bewoners belangrijke functies zoals verwarming en ander energieverbruik digitaal kunnen besturen en monitoren.

 

Lees ook:Zesde EnergieOntbijt in Elsrijk
Lees ook:Start woningbouw op plaats KVGO-pand
Lees ook:Derde energie-ontbijt in ateliers kunstenaars
Lees ook:Expositie duurzame energie in raadhuis
Lees ook:Zonnedak AC compleet: 284 panelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.