BBA wil van bunker verzetsmuseum maken

J. Bakker (bbA)

Onder meer om de kosten te drukken, moeten vrijwilligers worden ingeschakeld bij het verbouwen en exploiteren van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Die moet namelijk een klein verzetsmuseum worden. Dat zei fractievoorzitter Jitze Bakker van Burgerbelangen (BBA) woensdag in de gemeenteraad, die de zogenoemde Kadernota behandelde (met de kaders voor de volgende begroting).

Voor het opknappen van de vervallen bunker is € 150.000 gereserveerd. De plannen van B&W en mee, die er een gemeentelijk monument van willen maken, hebben felle reacties van omwonenden en de Joodse gemeenschap opgeleverd. Maar BBA vindt dat met het bouwwerk ‘een unieke kans’ biedt om te gaan dienen als educatief centrum voor educatie en de jeugd. “Daarmee wordt tevens recht gedaan aan het Amstelveense oorlogsverleden”, zei Bakker. Maar er moeten volgens hem wel

bewoners bij worden betrokken. En er moet duidelijk komen over de kosten. “Zowel wat de eenmalige voor verbouw en inrichting als de beheer- en exploitatiekosten betreft. Wij denken bij dit laatste om maximaal gebruik te maken van vrijwilligers om de beheerskosten te minimaliseren.”, zei Bakker. ”Kort gezegd een monument, de inspraak en duidelijkheid over functie en structurele kosten.”

Polder

Samen met de VVD diende hij een motie in over de beschermde status van de Bovenkerkerpolder. Die moet, zoals trouwens al jarenlang is gezegd door de gemeenteraad, groen en open blijven. Volgens Bakker en de VVD moeten B&W onderzoeken op welke wijze deze beschermde status kan worden verkregen. Bijvoorbeeld als gemeentelijk monument landschapsgebied of rijks of provinciaal monument.

 

 

Lees ook:Joodse club vraagt strafrecht-vervolging Raat
Lees ook:Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker
Lees ook:Omwonenden bunker vragen sloop aan rechter
Lees ook:OM maakt gehakt van ‘bunker-klacht’ tegen Raat
Lees ook:CDA wil hogere vergoeding voor verbouwing monumenten

3 reacties op “BBA wil van bunker verzetsmuseum maken

  1. KGB

    Knappe bouwer die de nazi bunker ooit nog droog krijgt van binnen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. KGN

    Nazi bunker met een mooi open horeca terras in het groen…..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.