VVD wil fusie gemeenten en af van raadhuis

 

Kees Noomen

Kees Noomen

Er is een lappendeken van regionale samenwerkingsverbanden ontstaan, waarop de burger geen enkel zicht meer heeft. Ook het gemiddelde Amstelveense raadslid trouwens niet. Op voorstel van de VVD heeft de gemeenteraad nu B&W gevraagd alles eens op een rij te zetten en met een zogenoemde ´position-paper´ te komen, waarin de voor- en nadelen van al die verbanden, de democratische legitimatie, toekomstperspectief, opvattingen van andere gemeenten en provincie, alsmede de visie van het college op een worden weergegeven.

De stad werkt nu – om er maar een paar te noemen – samen in Stadsregio, AM-Gemeenten, Metropoolregio, Noordvleugel, binnenkort Vervoersregio en meer instituties. Ambtelijk wordt samengewerkt met Aalsmeer en Amstelveen doet voor vijf gemeenten de belastingzaken, maar die andere gemeenten storten zich nu – buiten Amstelveen om – op ICT. “Samenwerking is een kappendeken, er is veel bestuurlijke drukte en er zijn weinig controlemogelijkheden voor de gemeenteraad”, constateert Kees Noomen van de VVD.

Hij is er overigens een voorstander van dat gemeenten fuseren. ‘Blijkbaar zijn we niet groot en sterk genoeg om dingen zelfstandig te doen. Als je deze begroting leest dan is er op ieder terrein wel een samenwerkingsverband. We hebben altijd buurgemeenten nodig om een breder draagvlak te creëren of om kennis en kosten te delen”.

Grote gemeente

Nommen herhaalde woensdagavond wat hij al eerder voorstelde: Vorming van één gemeente in Amstelland, bestaande uit Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. “Daar staan we nog steeds achter”, zei de VVD-fractievoorzitter. “Het gevaar is altijd hoe harder je dit roept hoe groter de kans is dat het niet gebeurd maar wij moeten ons kwetsbaar opstellen”.

Een grotere gemeente heeft een sterkere onderhandingspositie met het rijk over bijvoorbeeld de beperkingen die er nu zijn voor de bouw wegens de nabijheid van Schiphol of bijvoorbeeld voor het doortrekken van de Noordzuidlijn naar Amstelveen, Aalsmeer en vervolgens Schiphol, redeneert Noomen.  

Hij denkt ook aan een nieuw gemeentehuis, ter vervanging van het nu bestaande aan de Poel. “We zitten hier binnenkort 40 jaar zitten en er is veel geld nodig om het op te knappen”, zei Noomen. Hij verwees naar Kopenhagen, waar hij onlangs met de burgemeester en wethouder Veeningen was en waar de overheid fysiek helemaal niet meer bestaat. “Alles wat je van de overheid nodig hebt kan online. En de paar dingen die we dan nog nodig hebben moeten straks maar vanaf het Stadshart in een nieuw gebouw wat een landmark en icoon voor Amstelveen moet zijn of misschien wel Green Amsterdam of Great Aalsmeer. De rest kan naar een back office in één van de lege kantoor gebouwen die we nu hebben”.

 

 

Lees ook:Ambtelijke samenwerking gemeenten onderzocht op winst
Lees ook:´Groei Schiphol alleen bij mnder hinder´
Lees ook:VVD: Groter Amstelveen moet ‘New Amsterdam’ gaan heten
Lees ook:Veeningen aan praattafel over Schiphol
Lees ook:VVD: Veel fraude bij bijstand en subsidies

18 reacties op “VVD wil fusie gemeenten en af van raadhuis

  1. frank bikker

    De grootheidsheidswaan slaat weer toe bij de VVD.
    -
    Doortrekken van de sneltram via Aalsmeer naar Schiphol. ( Hoeveel kost dat?)
    -

    Kleiner/ander gemeentehuis ( prijskaartje graag?)op het stadshart met ander gebouw als “icoon”en “landmark” Zoiets als die “darm van Maaike”?
    -

    Meer digitalisering overheidsdiensten. Klinkt leuk, maar wie is nu voor de burger aanspreekbaar als hij bep. zaken heeft en behoudens dat; Die hele digitalisering bij de overheid schijnt tot nog toe altijd zo lek als een mandje te zijn geweest. ( systemen werken niet, gemakkelijk te kraken en kost bakken met geld enz.) En is elke burger daar al aan toe?
    -
    Het lijkt mij beter dat de VVD zijn beleid hier in eerste instantie zich er op richt dat de maatregelen vanuit Den Haag genomen met zo min mogelijk problemen voor de bevolking wordt geïmplementeerd en dat zij niet richt op allerlei vage, verre toekomstplannen waar voorlopig niemand wat mee opschiet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

      Tjonge frank, het is niet goed of het deugt niet hè.

        /   Beantwoorden  / 
      1. P.G. van Faassen

        Klopt helemaal.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Dus mag ik concluderen dat jullie het met deze plannen eens zijn?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Robert van Waning

            Het is goed dat over die dingen goed wordt nagedacht.

              /  
          2. CeeBee

            Je mag concluderen dat ik je reactie negatief en ongefundeerd vind.

              /  
          3. Frank

            @ CeeBee Negatief of niet, maar men moet prioriteiten stellen en dat hebben we (dacht ik) op korte termijn nodig, aangezien er nogal wat gevraagd wordt aan bestuurskracht de komende paar jaar gezien de veranderingen die Den Haag van ons vraagt. Dit klinkt misschien wat vriendelijker, maar komt op hetzelfde neer. Zuiver pragmatisme.

              /  
          4. CeeBee

            Als je het zo goed weet, dan zou ik me als de donder verkiesbaar stellen frank. Ze hebben namelijk iemand nodig die prioriteiten kan stellen. Nu moet de raad het doen met adviezen van jou via dit blog en dichtbij.nl Da’s geen doen meer zo..

              /  
  2. Jan Demming

    Ik heb vandaag vernomen dat de gemeente Uithoorn een schuld heeft van meer dan 70 miljoen euro. Als ik lieg, dan doe ik dat in commissie. Toch is het misschien verstandig dat de Amstelveense ambtenaren en wethouders nog eens flink nadenken voordat ze overgaan tot een fusie met die gemeente.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Die schuld van Aalsmeer is bekend dankzij goed en eerlijk boekhoudkundig rekenwerk. Hoe groot is de schuld van Amstelveen als dat ook hier wordt toegepast? Hoe zit het – bij voorbeeld – met onze rentederivaten, grondposities en pensioenreserves tbv wethouders?

      /   Beantwoorden  / 
    1. P.G. van Faassen

      Waar staat hier artikel/commentaren dat Aalsmeer een schuld heeft? Ik lees wel iets over Uithoorn. Tevens zijn alle jaarverslagen op de internets te vinden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan Demming

        Het staat in de Nieuwe Meerbode. Ik heb het artikel doorgestuurd naar de heer Bos in de hoop dat hij het op de een of andere manier kan publiceren.

          /   Beantwoorden  / 
          1. Jan Demming

            Nu wel?

              /  
          2. Johan Bos

            Ja

              /  
  4. Robert van Waning

    Ik ben benieuwd naar dat ´position-paper´, al wordt de beoordeling van voor- en nadelen van de vele samenwerkingsverbanden nu en in de toekomst sterk bepaald door de politieke kleur van de samenstellers. Transparantie, publieke verantwoording en democratische legitimatie worden ook niet door alle partijen even belangrijk gevonden.

    Het is inderdaad Uithoorn waar sprake is van een grote schuld. Bij de ene gemeente is zo’n schuld bekend, bij andere (nog) niet. De ware kosten van rentederivaten, grondposities en pensioenverplichtingen zijn lijken die nog niet uit alle kasten zijn gerold.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Gerben

    Op naar de gemeente Amstelland! Hun schuld is onze onze schuld en onze schuld is de de startschuld van de gemeente Amstelland. De. Provincie kan bijspringen. Think great and act local!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Marianne

    Dus heer Noomen wil het liefst nog meer afstand tot de burger. Beseft deze man zich wel dat hij hier zit dankzij die burger en niet ondanks??? Maar goed, hij zal zijn netwerkvrindjes wel hebben. Hij bedoelt gewoon hoe groter de ‘gemeente’ hoe meer de VVD kan doordrammen ten koste van de inwoners. Dan hoeft er helemaal niet meer geluisterd te worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.