VVD: Veel fraude bij bijstand en subsidies

Kees Noomen

Menige uitkering en subsidie in Amstelveen valt in een frauduleus putje. Die waarschuwing kwam althans van de VVD tijdens de behandeling van de begroting voor komend jaar. Fractievoorzitter Kees Noomen zei daarin, noch in de uitvoeringsnota van de B&W, het woordje misbruik niet te zijn tegen gekomen.

Het komende jaar wordt er 53 miljoen euro in de Zorg en het welzijn gepompt, voor naar schatting 3500 mensen uit Amstelveen, betoogde Noomen. “Daarvan gaat alleen al meer dan 10 miljoen naar de bijstand, waar overigens 43% van de mensen die bijstand ontvangen niet hoeft te solliciteren”, zei hij. “In Amstelveen zijn we in veel gevallen nog wat royaler dan in veel andere gemeenten. Uiteraard fijn dat het kan, want ook bij de VVD laten we niemand door het ijs zakken wanneer het echt nodig is, want het kan ons allemaal overkomen”.

Maar beter toezicht is wat hem betreft kennelijk wel nodig. “De discussie is wat ons betreft te veel doorgeslagen in de richting van: krijg ik wel waar ik recht op heb?”

Noomen meldde dat een lokale fietsenmaker hem vertelde de laatste weken dertig offertes te hebben gemaakt voor mensen met een persoonsgebonden budget. Die krijgen per fiets € 350 van de gemeente, op basis van zo’n offerte.

Sommige mensen vroegen vier offertes tegelijk, meldde de detaillist. Terwijl niet één fiets is afgehaald. “Dit is slechts het verhaal van één fietsenmaker”, zei Noomen, die de offertes aan wethouder Veeningen overhandigde.  “Toen hij vervolgens de gemeente belde om verhaal te halen, werd hij op een schandalige manier op zijn nummer gezet. Waar hij zich mee bemoeide en dit was tenslotte het beleid en het gaat hem geen reet aan”.

Noomen: “Blijkbaar hebben we nog niets geleerd van de Bulgaren fraude. Wij geven liever meer aan schrijnende gevallen dan klakkeloos de regels toe te  passen. We kunnen dit alleen maar blijven doen als er geen misbruik van wordt gemaakt”.

 Subsidies

Kennelijk vreest de VVD-er ook misbruik bij subsidies, die naar zijn mening mensen lui maken. “We geven nu ongeveer 20 miljoen uit aan allerlei stichtingen met meestal prachtige doelstellingen, waarvan we verder niet weten wie erachter zitten. Recentelijk zijn we bij Henk Krol en Panta Rhei (waar een oud bestuurder tonnen bleek te hebben verduisterd, red) weer met onze neus op de feiten gedrukt”. Hij plette voor strengere controle. Ook op illegaal onder verhuren. Niet meer dan 27 onderverhuurders liepen tegen de lamp op de 14.000 sociale huurwoningen in Amstelveen. “Laat me niet lachen”, zei Noomen. “Al jaren roepen we:  koppel bestanden en schrijf iedereen aan dat er een controle komt en de woningen vallen als rijpe appelen uit de bomen”.

 

Lees ook:VVD: ‘Geen plaats voor armpoede in Amstelveen’
Lees ook:VVD: ‘Gemeente moet niet zelf ICT doen’
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:VVD: Duur blijvend sportbedrijf opheffen
Lees ook:VVD-er Noomen: ‘boete en bonus voor B & W’

4 reacties op “VVD: Veel fraude bij bijstand en subsidies

 1. Jan Demming

  Is het de heer Noomen en zijn VVD overigens bekend dat de schuldenlast van de gemeente Uithoorn in enkele jaren is opgelopen van 20 naar 70 miljoen euro? En dat er praktisch geen gemeentelijke reserves meer zijn? Nu kun je wel stellen dat gedeelde smart halve smart is, maar misschien is het toch verstandig om eerst nog eens goed na te denken over dit voorstel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jo

   Hoe groot is de reserve in A’veen ?? :)

     /   Beantwoorden  / 
 2. Marianne

  Vonk, heer Noomen, Volkskrant van zaterdag 15 november j.l…ik raad u aan deze te lezen en uw brein eens te laten werken! Maar ja netwerken he??

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marianne

  Over’ lui ‘ gesproken……..maar goed, het is bekend dat rechtse mensen die zichzelf de hemel in prijzen ‘ iets’ missen in hun hersenen, nl. empatisch gevoel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.