GroenLinks gispt afspraak negerende Bot

naamloos“Dit accepteert GroenLinks gewoonweg niet”, zei voorzitter Axel Boomgaars van die fractie vanmiddag. Samen met SP, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA) diende hij een amendement in om doorgaan met het chemische middel RoundUp, ter bestrijding van onkruid, volgend jaar tegen te houden. Eerder was in de gemeenteraad afgesproken en nog eens door de nieuwe verantwoordelijke wethouder Peter Bot beloofd dat de gemeente volgend jaar met RoundUp zou stoppen.

Maar uit de begroting blijkt dat wethouder om financiële redenen die afspraak aan zijn laars lapt. Hij doet dat namens een college waarin nu Maaike Veeningen (D66) zit, die destijds mede een motie indiende tegen het middel. Die motie werd trouwens ook gesteund door de hedendaagse collegepartijen PvdA en Burgerbelangen (bbA). “Afspraak is afspraak”, heette het amendement van vanmiddag. Het middel wordt per 1 januari 2016 wettelijk verboden, maar B&W willen er, anders dan andere gemeenten, zo lang het nog mag mee doorgaan.

Wat B&W nu doen staat een beetje haaks op het imago ‘Groene Stad’ dat zij graag aan Amstelveen geven, vindt GroenLinks. Boomgaars: “Ik zal hier niet flauw gaan doen over het feit dat 11 andere plaatsen in Europa dezelfde prijs hebben gekregen en zichzelf ook mogen feliciteren. En we twijfelen nog of we zo flauw gaan zijn om bij alle inritbordjes met Groenste Stad van Nederland het woordje ‘Gif’ er vooraan bij te plakken. Maar GroenLinks wil onze wethouder groenbeheer hier wel herinneren aan een andere flauwe uitspraak van mij. Althans, hij vond het flauw dat ik tijdens de behandeling van het collegeakkoord nog eens navroeg of we per 2015 nu echt gingen stoppen met het gebruik van RoundUp. Dat hadden we immers toch al lang afgesproken, zei hij. En inderdaad, vanaf april 2013 tot de kadernota (contouren van de begroting, red) leek de afspraak om met dit onkruidgif te stoppen te worden nagekomen”.

Maar in de begroting bleek de daarvoor benodigde 330 duizend euro niet te zijn opgenomen. “Nadat we hier herhaaldelijk hebben stilgestaan bij de ongezonde effecten van dit gif voor mens, dier en natuur, we meermalen met elkaar bevestigd hebben dat we vanaf 2015 van het goedje af wilden in de stad, lijkt de afspraak niet na te worden gekomen”, zei Boomgaars.

“In de commissie kwam de wethouder met het verhaal dat we met de eerder ingezette pilots doorgaan, en dat binnen de groenbudgetten een deel van Amstelveen zonder RoundUp zal komen te zitten. Later ging hij RoudUp verdedigen als beste voor het milieu en leek hij op RTV Amstelveen zelfs te ontkennen de opdracht gekregen te hebben met dit gif te stoppen. Maar er is wel geld om de entrees van onze stad wat groen op te fleuren”.

Stoppen met RoundUp komt volgens GroenLinks niet uit de lucht vallen. Boomgaars: “We hebben met elkaar afgesproken het aanbestedingstraject op tijd voor 2015 in te zetten en het college heeft zich daaraan te houden”.

Her amendement hield in dat het geld voor stoppen met RoundUp alsnog op tafel en uit de spaarpot moet komen. Boomgaars rekende logischerwijs op steun van andere partijen, maar in de politiek is nu eenmaal weinig logisch. In het verleden gemaakte afspraken bieden daar nooit enige garantie voor de toekomst. Eerder door partijen gemaakte afspraken veranderen nu eenmaal als die in een coalitie zitten.

 

Duurzaamheid

Dat het college de ambitie heeft zo duurzaam mogelijk te zijn, is volgens GroenLinks geen overbodige luxe. Volgens de fractie hebben B&W voor hun politieke agenda letterlijk een fragment uit haar verkiezingsprogramma overgenomen, waar het gaat om het integreren ervan in alle beleidsterreinen en het niet als apart onderwerp te behandelen.

“Het verschil tussen het college en GroenLinks is dan wel weer dat volgens ons dan die terreinen extra duurzaamheidsambities moeten vertonen. Dat ontbreekt in het uitvoeringsprogramma van het college”.

Volgens GroenLinks presteert Amstelveen ondermaats in de gemeentelijke duurzaamheidsindex en “extra belabberd op het punt van hernieuwbare energie”.

 

Lees ook:GroenLinks ‘baalt’ van slapte D66 en PvdA
Lees ook:Bot krijgt ‘gele kaart’ van GL voor RoundUp
Lees ook:GroenLinks: ‘afbouwplan’ gif mist afbouw
Lees ook:GroenLinks: B&W gemakzuchtig met groen
Lees ook:GroenLinks: ‘Bot met gif spuiten de weg kwijt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.