GroenLinks ‘baalt’ van slapte D66 en PvdA

 

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Zwaar teleurgesteld zegt GroenLinks te zijn over het feit dat enkele coalitiepartijen 180 graden zijn gedraaid met hun standpunt over het bestrijdingsgif RoundUp. De fractie wilde er een brief over sturen naar de organisatie van Entente Florale, die de Europese groenwedstrijd organiseert, waarmee Amstelveen een gouden medaille in de wacht sleepte, maar doet dat nu toch maar niet.

D66 en PvdA, die eerst met GroenLinks samen optrokken in de strijd tegen het middel, staan opeens achter de gemaakte afspraak – te stoppen – negerende wethouder Peter Bot (Burgerbelangen). Van 1 januari 2015 zou in heel Amstelveen het middel niet meer worden gebruikt.

De gemeente gaat er nu meer door tot het wettelijk echt niet meer mag, in 2016. Dat bleek bij de presentatie van de begroting. Afzien van RoundUp zou drie ton gaan kosten, maar in de begroting bleek dat het geld, tot ongenoegen van GroenLinks, anders dan eerder was afgesproken, was wegbezuinigd.

GroenLinks probeerde het vrij te spelen, maar Bot ging daar niet in mee en kon op de steun van de volledige coalitie rekenen. Dus ook van zijn eigen partij (BBA), die eerder mede een motie tegen RoundUp ondertekende.

De wethouder bood in de begrotingsvergadering wel excuses aan voor het feit dat hij de raad niet heeft betrokken bij zijn plannen om met RoundUp door te gaan. Maar hij bleef er bij nog niet in heel Amstelveen te willen stoppen.

“Om moedeloos van te worden,”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars. “Er bleek te lang te zijn gewacht om alternatieven klaar te hebben en hij was niet bereid meer geld uit te trekken om te stoppen met dit gif. Terwijl vier maanden geleden alles nog leek te verlopen volgens afspraak. Een deel van Amstelveen doet hij nu al wel zonder gif, maar hij heeft niet ons er niet van overtuigd dat het in de rest van de stad niet zou kunnen.”

 Geen rechte rug

In het verleden waren vooral D66 en PvdA consequent tegen RoundUp, maar die bleken nu dus compleet van standpunt veranderd. Boomgaars: “We zijn het wel eens oneens met elkaar in de raad, maar tot nu toe was het altijd een man een man, een woord een woord. Nu blijkbaar niet meer. D66 en PvdA, vanaf het begin in 2013 partijen die ons in de inzet tegen RoundUp steunden, namen genoegen met het niet uitvoeren van de mede door hen ingediende motie. Ze vonden het voldoende als de wethouder met een brief komt over stappen voor verdere afbouw. Dat is een onbegrijpelijke draai, zij lieten de wethouder wegkomen.”

In de brief aan Entente Florale wilde Boomgaars vragen de titel ‘Groenste Stad van Europa’ voor Amstelveen in te trekken, hij besloot inmiddels dat toch maar niet te doen.  “GroenLinks was en is gefrustreerd over de gang van zaken, maar die frustratie moet ik niet botvieren op buitenstaanders”, zegt hij nu. “Ik baal als een stekker dat de wethouder zijn zaken niet op orde heeft en andere partijen hun rug niet recht houden. Ik vind deze hele gang van zaken een flater in de richting van onze titel als groenste stad. Maar dat zijn Amstelveense politieke punten, die gaan we lokaal houden. Dit dossier is helaas nog niet gesloten, onze inzet voor een gifvrij Amstelveen dus ook niet.”

Lees ook:GroenLinks gispt afspraak negerende Bot
Lees ook:Bot krijgt ‘gele kaart’ van GL voor RoundUp
Lees ook:GroenLinks: ‘afbouwplan’ gif mist afbouw
Lees ook:GroenLinks: ‘Bot met gif spuiten de weg kwijt’
Lees ook:GroenLinks: B&W gemakzuchtig met groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.