Bot krijgt ‘gele kaart’ van GL voor RoundUp

 

Peter Bot

Peter Bot

Zoals viel te verwachten, ging de coalitie in de gemeenteraad woensdagavond als een blok voor wethouder Peter Bot liggen, om hem in de RoundUp-kwestie te beschermen. Tegen alle afspraken in de raad en toezegging van hemzelf in, blijft dat gif ter bestrijding van onkruid ook volgend jaar in gebruik bij de gemeente. GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars zei dat hij dergelijk schenden van gemaakte en herhaalde afspraken door een wethouder voor het eerst meemaakte en gaf hem ‘een gele kaart’. Hoewel Burgerbelangen, D66 en PvdA eerst voor het stoppen met RoundUp waren – de eerste twee ondertekenden zelfs mede een motie daarvoor -  bleken zij nu als coalitiepartijen volstrekt tegen. Volgens hen heeft de wethouder duidelijk gemaakt dat er aan alternatieven wordt gewerkt.

RoundUp blijft nu in Amstelveen in gebruik tot de uiterste datum waarop dat wettelijk mag. Een door GroenLinks ingediend amendement om daar verandering in te brengen, kreeg alleen steun van appositiepartijen SP, ChristenUnie en Ouderecombinatie. Boomgaars vroeg wel om hoofdelijke stemming, maar de fractiediscipline bleek rotsvast.

GroenLinks keurde wel de gemeentebegroting goed, maar maakte daarbij een voorbehoud voor de kosten van groenvoorziening. Schrappen van RoundUp zou de gemeente 330 euro extra kosten, zeiden B&W eerder. Pas bij het lezen van de gemeentebegroting zag Boomgaars dat het bedrag opeens was geschrapt.

Volgens Bot is commotie over het onderwerp mede ontstaan doordat hij de gemeenteraad niet geregeld heeft geïnformeerd over het traject. In vier Amstelveense wijken (Randwijck, Elsrijk, Bovenkerk en Westwijk) wordt als proef een alternatieve bestrijding van onkruid toegepast, die volgens hem beter is dan andere alternatieven (zoals heet water etc.). Hij wees er op dat in 55% van de gemeenten nu nog RoundUp wordt gebruikt, maar GroenLinks heeft steeds verwezen naar gemeenten waar dat, omdat het gif schadelijk is voor mens en dier, niet meer gebeurt. “We doen er goed aan zo lang mogelijk te blijven zoeken naar alternatieven, die beter zijn dan andere alternatieve middelen voor RoudUp”, zei Bot. Op een vraag van Boomgaars gaf hij toe dat de beslissing voorlopig met het schadelijke middel door te gaan door B&W pas is genomen bij de samenstelling van de begroting, overigens zonder de raad daarvan meteen in kennis te stellen.

In april zei Bot nog dat met RoudnUp zou worden gestopt en in de kadernota, met de contouren van de begroting, was 300 mille ingeboekt voor alternatieve onkruidbestrijding. Bij de begroting bleek die opeens verdwenen. Maaike Veeningen, nu wethouder, was als fractievoozitter van D66 in 2013 een van degenen die een motie tegen het middel mede indiende. 

Lees ook:GroenLinks ‘baalt’ van slapte D66 en PvdA
Lees ook:GroenLinks: ‘Bot met gif spuiten de weg kwijt’
Lees ook:Bot over gif: ‘Ik voer motie gefaseerd uit’
Lees ook:GroenLinks gispt afspraak negerende Bot
Lees ook:GroenLinks: ‘afbouwplan’ gif mist afbouw

3 reacties op “Bot krijgt ‘gele kaart’ van GL voor RoundUp

  1. Jan Demming

    In bovenstaand artikel staat: “Hoewel Burgerbelangen, D66 en PvdA eerst voor het stoppen met RoundUp waren – de eerste twee ondertekenden zelfs mede een motie daarvoor – bleken zij nu als coalitiepartijen volstrekt tegen.”… Hoe denken die drie partijen hun nieuwe standpunt te kunnen verdedigen, terwijl de wethouder nog geen enkel alternatief achter de hand heeft? Ik ben erg benieuwd!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Verdedigen ze niet of heel ingewikkeld. Maakt niet uit. In de politiek kan alles. Je zegt gewoon vandaag iets heel anders dan gisteren. Als je dat maar zonder te lachen doet. Eerste vereiste voor een beetje politicus is een selectief geheugen. Die coalitie moest nu even een wethouder redden. En afspraken zijn nu eenmaal niks waard in die arena der hyena’s

        /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker.

    Burgerbelangen, D66 en PvdA u wordt i.d. bedankt voor het Botweg besodemieteren van uw kiezers i.d..
    Fijn dat u nog even in mijn wijk een jaartje doorspuit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.