‘Raadsleden verschillen minder dan partijkleuren’

 

Sander Mager

Eigenlijk wilde hij twaalf jaar gelden helemaal niet in de gemeenteraad terecht komen. Na drie perioden daarin te hebben vol gemaakt, wilde hij woensdagavond eigenlijk geen afscheid nemen, gaf Sander Mager (GroenLinks) toe. “En dat is toch vooral uw schuld”, zei hij in zijn afscheidspeech tegen de raad.

“Want voor de vergoeding hoef je het niet te doen, die te regelmatige telefoontjes van mevrouw Stiglitz (een klagende burger, red)  kunnen ik en mijn vrouw ook missen als kiespijn bij een formatie met lege handen staan voelt ook niet echt als waardering, en lang niet elk raadsvoorstel heeft prozaïsche kwaliteit. Maar toch ga ik het raadswerk echt missen.”

Hoe verschillend de grondbeginselen van de verschillende partijen in de raad ook mogen zijn, ze belemmeren volgens Mager raadsleden maar hoogst zelden de handen ineen te slaan en te proberen het beste te doen voor Amstelveen. “En Amstelveen bestaat nou eenmaal uit vele mensen, die allemaal net iets andere voorkeuren hebben, net iets andere wensen, dromen en zorgen en toch allemaal samen leven en onze stad tot die fijne plek maken”, zei hij.  “Een stad om samen trots op te zijn. Juist dankzij die verschillen, juist dankzij die diversiteit, die veelkleurigheid.”

 

Mager zei niet op basis van rotsvast geloof in eigen gelijk politiek te hebben willen bedrijven, maar uit interesse en respect voor de opvattingen van anderen. “Juist daarom vind ik debatteren leuk. Niet om gelijk te krijgen, maar wegens het belang dat ik hecht aan het wisselen en wegen van argumenten.”

 

Zo kort na de campagne zit iedereen misschien nog in partijmodus, denkt Mager. “Het ging er de laatste weken toch vooral om het meeste voor jouw partij (of voor jezelf) binnen te halen. En een collegevorming is, hoe je het ook wendt of keert, altijd óók een dieptepunt, omdat er altijd partijen buiten de boot vallen. Dan voelt het alsof je er echt even niet bij hoort, of je echt niet meedoet, of je er echt even niet toe doet.”

In de raad wist men volgens Mager met elkaar dat sentiment van ‘wij’ tegen ‘zij’ ook weer los te laten. “Vooral omdat de persoonlijke relaties in deze raad altijd zo goed geweest zijn, kwam er dan ook weer ruimte voor verschillen. En werden die verschillen dan steeds minder als lastig en vervelend ervaren, maar meer en meer gewaardeerd.”

Mager dankte zijn mederaadsleden voor hun interesse in wat hij belangrijk vindt en in zijn dromen voor Amstelveen. “En voor het delen van uw wensen, aarzelingen en bedenkingen. Dan blijken verschillen soms veel kleiner dan partijkleuren doen vermoeden.”

Mager: “Ik gun de nieuwe raadsleden dezelfde goede relaties die ik altijd in deze raad heb gehad. En heel veel mooie verschillen, die het raadswerk belangrijk en leuk maken. En verschillen die Amstelveen haar kwaliteit en kleur geven.”

 

 

Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD
Lees ook:Politieke avond met alle partijen in raadhuis
Lees ook:Amstelveen scoort matig met duurzaamheid
Lees ook:GroenLinks wil af van 100 miljoen bijdraga aan tunnel
Lees ook:GroenLinks en D66 gaan lijstverbinding aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.