GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD

Sander Mager

GroenLinks schuift niet aan bij de door de VVD gedomineerde coalitie. VVD-lijsttrekker Herbert Raat heeft daarvoor wel een opening geboden. Het is volgens GroenLinks-fractievoorzitter Sander Mager de eerste keer dat de liberalen zijn partij erbij willen hebben in een college. Maar hij bedankt toch maar voor de eer. Volgens hem waren met een beetje meer politieke wil heel andere coalities mogelijk geweest dan er nu aan komt. Combinaties die naar zijn mening meer recht aan de verkiezingsuitslag zouden hebben gedaan en op een breder draagvlak in de raad konden rekenen. Zijn fractie gaf de voorkeur aan een coalitie met GroenLinks, D66 en PvdA als basis. Zij zegt steeds te hebben gezocht naar verbreding met VVD, CDA en/of Burgerbelangen (BBA). Mager: “De raad staat voor ongekend zware bezuinigingen en dus heel lastige keuzes. Dat vereist een brede, stabiele coalitie met een sterk onderling vertrouwen. Met die politieke verantwoordelijkheid zijn wij de formatiebesprekingen ingegaan.”Mager zegt de VVD wel erkentelijk te zijn voor het verzoek mee te doen.  “Het is goed te constateren dat voor het eerst in de Amstelveense geschiedenis de VVD samenwerking met GroenLinks mogelijk en misschien zelfs wenselijk acht. Dat schept in ieder geval nieuwe kansen voor de toekomst.” Dat de partij niet op de uitnodiging ingaat, komt volgens Mager omdat zij tot nu toe niet betrokken was in de formatiebesprekingen. “Als het proces anders was gelopen, waren wij bereid geweest met VVD, CDA en BBA het gesprek aan te gaan om te bezien of ook met deze partijen een basis gelegd kon worden voor een stevig groen en sociaal beleid in Amstelveen.”

Maar nu de keuze al lijkt te zijn gemaakt voor een coalitie met de ChristenUnie en de Oudercombinatie vindt Mager meedoen niet opportuun. “In deze formatie zijn partijen steeds met blokken geconfronteerd. Colleges vormen is meer dan zetels schrapen om tot een meerderheid te komen. Voor GroenLinks zijn inhoud en vertrouwen altijd leidend. De vijf partijen zeggen elkaar al op die punten gevonden te hebben. Daar zijn wij blijkbaar niet meer voor nodig.” Hoewel hij niet meedoet, zegt Mager tegelijk het zorgelijk te vinden dat nu drie van de vier grootste partijen in de raad niet in het college zijn vertegenwoordigd en het politieke draagvlak minimaal is. “Het is echt de vraag of dit het beste is voor de stad.”

Lees ook:Oppositie ‘baalt’ van coalitie en nieuw college
Lees ook:GroenLinks teleurgesteld over uitblijven verbreding
Lees ook:PvdA schuift aan bij college
Lees ook:PvdA wil bredere coalitie, maar zegt niet welke
Lees ook:B&W-standpunt gemeentelijke reclame OCA verbijstert Mager

10 reacties op “GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD

 1. Hans van der Liet

  We stellen vast dat Groen Links wel wil meepraten, maar niet wil meebeslissen. Ook goed. Dan kunnen we iedere keer als ze straks kritiek hebben op het college, pareren met “dan hadden jullie op 23 maart maar ja moeten zeggen”. Dit worden vier makkelijke jaren voor het college. Heerlijk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. hmmmm

  hmmm …. hoe moet dat nu met het college: het wordt gesteund door partijen die slechts een enkel zeteltje in de raad hebben, gaan die alle een wethouder leveren??? dat is toch absurd…. of geven de partijen met het enkele zeteltje alleen maar steun?? dat kan nooit goed gaan met een coalitie die maar een zeteltje meer dan de helft heeft.
  en zeker niet met zo’n stennismaker als de heer raat, die liever de frontale aanval kiest om zijn gelijk te krijgen dan dat hij een bindende factor is. ….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  Er komen maar vier wethouders. Een minder dan nu. Dat is althans door alle grote partijen voor de verkiezingen gezegd. Maar ja, het waren aankondigingen van politici. En die zijn nu eenmaal zo veranderlijk als het weer. De reden voor vermindering van het aantal wethouders was kostenbesparing. Maar als het om macht en baantjes gaat, is politici geen bedrag te hoog om er de burgers mee te belasten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Het schijnt dat uw voorbeeld-politica mw Koops ook wethouder gaat worden. Ik zal met genoegen registereren hoe u haar beleid tot op het bot zult fileren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. de schoolmeester

    Is het dan niet goed dat een journalist het beleid van een bestuurder ongeacht de politieke herkomst fileert ? Het lijkt wel of je alleen langs partij-politieke lijnen kan denken.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Bos

  Ik verwacht dat eerlijk gezegd geenszins. Waaraan ontleent u trouwens de mening dat zij mijn voorbeeld politica is? Heb ik dat ooit gezegd? Zij en ik denken verschillend over de vraag of christenen zich in de politiek moeten begeven. Het is intussen wel zo dat haar invloed de laatste jaren de omvang haar fractie oversteeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. de schoolmeester

   Kun je daar wat voorbeelden van geven?

     /   Beantwoorden  / 
 5. Hans van der Liet

  Zeker, Frank. Hoe kom je erbij dat ik dat niet zou vinden?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  Joehoe, Frank. Je gaat niet in op mijn vraag. In feite negeer je hem gewoon.

    /   Beantwoorden  / 
 7. de schoolmeester

  Verveel je je soms, omdat het de laatste week een beetje komkommertijd is? Ik raad je aan een eigen blog op te zetten! Zal heel wat voer opleveren voor mensen die zich verdiepen in de menselijke psyche. Kun je nog wat mee verdienen!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.