PvdA komt op voor betaalbare woningen

Jeroen Brandes in politiek woon café

Jeroen Brandes in politiek woon café

 

Evenals vier jaar geleden is wonen voor mensen met weinig geld een hot item in het programma ‘Samen voor Amstelveen’ van de PvdA, in de aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad. Dat bleek zondag tijdens het politieke café, waar de partij het verkiezingsprogramma presenteerde. Het ging daar vooral om woonlasten. Die worden voor huurders alleen maar hoger door de verhuurders heffing die corporaties is opgelegd. Maar anders dan vier jaar geleden pleit de PvdA niet meer voor ongelimiteerd bouwen van meer sociale huurwoningen. Wel voor bouwen voor bijvoorbeeld ouderen.

Als het aan de PvdA ligt blijven woningen, zeker voor mensen met minimale inkomens, de komende jaren betaalbaar in Amstelveen. De partij wil uitbreiding van het woonlastenfonds en verhoging van de woonkostentoeslag voor mensen die dat nodig hebben. Of die dat tijdelijk nodig hebben bij het verlies van hun baan. “Wij moeten ervoor zorgen dat de mensen die de bijdrage nodig hebben die ook krijgen. Dat gaat de gemeente doen als het aan de PvdA ligt,” zei PvdA-lijsttrekker Jeroen Brandes. Net als in Amsterdam wil de fractie afspraken maken met de corporaties over een bijdrage van hun kant, die inhouden dat er geen huurverhoging komt voor die groep.

Gejoke Wilmink van het Nibud had eerder even laten zien dat minima vrijwel niets over houden en de woonlasten er, ook als zij huursubsidie krijgen, er behoorlijk inhakt. En Pim Hogenboom van Eigen Haard liet weten dat corporatie er zijn om woonruimte voor mensen met een smalle beurs op te hoesten (waartoe directies van diezelfde corporaties geenszins behoren, red.), maar eigenlijk met de rug tegen de muur te staan wegens de regelgeving door de overheid. Al dacht iemand in de zaal, reagerend op de melding dat er best goedkoper gebouwd zou kunnen worden, waardoor corporaties van die standaard onrendabele top op de bouwsommen af zijn.

P60 Politiek Café PvdA Campagne Aftrap fotoVolgens Brandes moeten starters op de woningmarkt belemmerd, moeten jongeren te lang wachten op betaalbare woningen en zijn er te weinig woningen voor ouderen die bij hun levensfase is aangepast. “Wachtlijsten en vooral de wachttijden voor het kunnen huren van een sociale woning zijn extreem lang en ook dit college heeft niet kunnen voorkomen dat de wachttijden wederom niet zijn teruggelopen”, zei Brandes. “Dit college heeft ingezet op doorstroming, helaas het resultaat is op z’n zachtst gezegd niet geweldig. Onze partij zette in het verleden altijd in op bouwen van een minimaal aantal sociale huurwoningen. Daar stonden mensen voor op de wachtlijst. De realiteit leert dat zowel qua kosten als resultaat wij die gedachtegang moeten aanpassen. Het is tijd om te beseffen dat de tegenstelling die altijd naar voren komt over wel of niet bouwen omdat er vraag zou zijn, nu eens aan de kant moet worden geschoven.”

Vergrijzend Amstelveen, met zijn te lange wachtlijsten, heeft behoefte aan woonvormen die passen bij de woonwensen van de inwoners, zei Brandes. Er is volgens hem behoefte aan nieuwe woonvormen, waar wonen en werken, wonen en zorgen of werk en zorg gecombineerd kunnen worden.

“De PvdA zal ook waar mogelijk soepel omgaan met wettelijke eisen als het gaat om renovatie en nieuwbouw om leegstaande kantoorpanden makkelijker om te kunnen bouwen naar wooneenheden. Zo denkt de PvdA de discussie te kunnen doorbreken door voor de toekomst te bouwen.”

Zorg

Behalve wonen is voor de PvdA het goed laten landen van de door het Rijk naar de gemeente verschoven zorgtaken een speerpunt. “De opdracht voor de gemeente is doelmatige en betaalbare ondersteuning te realiseren van mensen met beperkingen en met sociaal maatschappelijke problemen. Die opdracht accepteren we. Keuzes maken en prioriteiten stellen is noodzakelijk. We willen ons daarbij niet beperken tot kostenbesparing. Tegelijkertijd willen we een kwaliteitsslag maken.  De PvdA zal altijd zorg boven financiën stellen en is bereid op andere beleidsterreinen concessies te doen.” Hij zei dat zijn fractie ook wil dat de gemeente inwoners en instellingen actief bij het lokale bestuur betrekt.

Met haar toekomstvisie wil de PvdA inzetten op verjonging en aandacht voor internationalisering van de bevolking, moderne vormen van werkgelegenheid, ZZP-ers, urbane woonvormen en openbaar vervoer dat daarbij hoort.

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:PvdA: Extra aandacht voor huisvesting mensen met middeninkomen
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:PvdA start kiescampagne met meeting over wonen
Lees ook:Van Rijn in gesprek met bewoners ‘t Huis aan de Poel
Lees ook:Belevenistafels in Zonnehuis

6 reacties op “PvdA komt op voor betaalbare woningen

  1. gerben

    Unaniem voor!

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Geachte PvdA,
    U heeft het over sociale woningbouw. U heeft het niet over het feit dat een heel groot gedeelte van vrij gekomen woningen in de sociale woningbouw naar mensen gaan die geen Amstelvener zijn en dat vele, mn starters, van ellende uitwijken naar Almere of Hoofddorp. Daarnaast vinden jullie het gek dat vele ouderen niet naar een aangepaste woning gaan? Een verhuizing kost minimaal 5000 Euro, daarnaast gaat je huur soms wel met 50 % omhoog. Gevolg, ouderen wonen vaak in huizen waar ze gewoon kamers leeg laten staan.
    Daarnaast de meeste woningen zijn voor gezinnen, maar een groot deel van de bevolking bestaat niet uit gezinnen. Studentenflats genoeg, maar voor gescheiden mensen? ( vroeger had je Aemstelsteyn wat nu een longstay hotel is geworden, maar is ook om zeep geholpen met hulp van de gemeente)
    -
    Daarnaast nog iets over de zorg. U zegt dat u die taken van het Rijk accepteert. Dat kan, maar u stelt tegelijkertijd dat zorg boven de financiën gaat en dat u bereid bent om op andere terreinen dan concessies te doen.
    -
    Ik vind dat nogal vaag klinken. Daarom vraag ik. Kunt u concrete voorbeelden geven waar u dan die concessie wil doen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. W. Anhoop

      Die zorg krijg je niet, en dan ga je lekker sneller dood. Probleem lost zich vanzelf op.

        /   Beantwoorden  / 
  3. vitriooltje

    Weet u dat de PvdA voor 600 miljoen bezuinigingen heeft gestemd in Den Haag. Denkt u daar eens aan,als u straks gaat stemmen. Lekker sociaal!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Dat is heel wat voor de PvdA die altijd van uitgeven hield, waarna een volgende regering de gaten weer mocht dichten. Het gaat in totaal om miljarden bezuinigingen. Of dat goed is, weet ik niet. Maar het zijn niet de slimsten die, ervan uitgaande dat er – crisis of niet – niks aan de hand is en gewoon willen doorgaan met uitgeven.

        /   Beantwoorden  / 
      1. vitriooltje

        Die naam had de PvdA inderdaad mn tot 1990. Die partij heeft diverse malen in de regering gezeten, maar meer keren niet en bij elke coalitie zijn de uitgaven gestegen, ( behalve de laatste 5 jaar)In uw redenatie zijn dus andere partijen ook niet de slimsten. Nou daarin heeft u volstrekt gelijk.
        Overigens genoeg te bezuinigen, wat denkt u van een flinke nivellering. Zestig/70% van de bevolking heeft het nog zeer goed.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.