GroenLinks: ‘Haast maken met huisvesting asielzoekers’

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

Nog dit jaar moet Amstelveen twintig statushoudende huishoudens van asielzoekers een huis toewijzen. Dat zegt GroenLinks. De gemeente moet gewoon tempo maken met het nakomen van haar afspraken, vindt de fractie in de gemeenteraad. Afgesproken was dat zij dit jaar 46 huishoudens zou huisvesten waarvan 24 in het tweede halfjaar. Maar tot nu toe kreeg van dat laatste quotum nog maar twintig procent een woning. Zo was althans de situatie op 1 september.”De rest moet tussen nu en het einde van  het jaar worden gehuisvest”, zegt GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen. Zij vindt het zorgelijk dat mensen die een verblijfsvergunning kregen nodeloos lang in een asielzoekerscentrum moeten blijven. “Deze mensen hebben vaak al een lange weg afgelegd, zij moeten zo snel mogelijk een normaal leven op kunnen gaan bouwen”, zegt Van Wijnen. Zij betreurt het overigens de cijfers niet van B&W te hebben doorgekregen, maar via de Stadsregio Amsterdam. “De cijfers kwamen op tafel in de Stadsregioraadsvergadering van 15 oktober. Wij willen dergelijke informatie in het vervolg direct via het college krijgen”, zegt ze.

De woningen voor statushouders gaan niet af van de zogenoemde vrije beleidsruimte die de gemeente heeft voor toewijzing van woningen. Die nu is gestegen tot 50 procent, waardoor zij meer dan voorheen woningen voor Amstelveense woningzoekenden kan reserveren (die dus niet regionaal behoeven te worden ingezet). “Mensen die een verblijfsvergunning kregen, hebben voorrang op alles”, zegt Van Wijnen.

GL_ZIDT_badge_INTEGR_RGBStatushouders zijn mensen die asiel hebben aangevraagd en ook hebben gekregen.  GroenLinks wil van B&W weten wat de gemeente kan doen om te zorgen dat deze mensen zo snel mogelijk – nog dit jaar! – een woning krijgen. In 2012 bleken er relatief weinig statushouders te moeten worden gehuisvest, in 2013 waren het er voor Amstelveen 46, voor 2014 wordt verwacht dat het aantal iets hoger zal zijn.

De aantallen worden toegewezen op basis van grootte van de gemeente. De provincie ziet erop toe dat gemeenten zich houden aan die afspraken.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat gemeenten in de Stadsregio Amsterdam een duidelijke achterstand hebben. Voor een deel ligt dit aan problemen met de woningmarkt in het algemeen.

 

 

Lees ook:GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten
Lees ook:Te weinig woonruimte voor statushouders
Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:GroenLinks: zomerstop 51 te laat gemeld
Lees ook:GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.