SP 10 jaar actief in Amstelveen

SP logoDe SP in Amstelveen viert een bescheiden feestje: de afdeling van de partij die zichzelf beschouwt als de meest sociale in het land bestaat op 6 september tien jaar. Ter gelegenheid van dat tweede lustrum wordt de afdelingskrant ‘AMSTELVEEN   SPECIAAL’ verspreidt. Al lang voordat de partij een fractie in de gemeenteraad had, was zij actief. De lokale SP kwam toen al verscheidene malen in het nieuws, onder meer ten tijde van de bouwfraude, toen zij aantoonde dat ook de gemeente Amstelveen op dat gebied niet altijd volledig schoon kon worden genoemd. Uiteraard werd het tegengesproken door de gemeente, maar er kwam plotseling wel een verordening om de integriteit van ambtenaren, raadsleden en bestuurders beter te garanderen.

“Lokaal actief zijn, is belangrijk voor de SP, want alleen zo kunnen we iets betekenen voor de mensen. En dat activisme doen we zoveel mogelijk samen met de mensen”, zegt fractievoorzitter Joep van Erp. Ook VVD wethouder Herbert Raat, politiek toch allerminst op één lijn met de socialisten, gaf verscheidene malen toe dat de SP in de haarvaten van de stad is te vinden en zich voortdurend verdiept in de gang van zaken in de wijken.

Van Erp wijst op de acties die de laatste jaren werden gevoerd. Zoals die tégen de golfbaan in de Bovenkerkerpolder en voor het behoud van speeltuintje aan Maritsa, tramlijn 5, de Schildersbuurt en bibliotheek Middenhoven. De SP is ook voortdurend in actie tegen leegstand van huizen en kantoren en armoede. En vóór de bouw van sociale huurwoningen en betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer.

“Niet alle acties hebben meteen tot succes geleid, maar tramlijn 5 rijdt nog steeds en de kinderen spelen nog altijd in het speeltuintje aan de Maritsa”, zegt Van Erp.  Volgens hem heeft zijn fractie ook onderwerpen bepreekbaar gemaakt, zoals de armoedebestrijding (voedselbank) en de leegstand in de Operabuurt. “De herbestemming van lege kantoren staat nu op de politieke agenda en Unibail Rodamco en gemeentebestuur  zijn (voorlopig) teruggefloten bij de uitbreiding van het Stadshart”, constateert hij met enige tevredenheid.

Volgens hem neemt de SP, om goede analyses te maken, niet alles voor zoete koek aan. Vandaar tien jaar geleden het spitten naar bouwfraude in Amstelveen, waaraan klokkenluider Ad Bos graag meewerkte.

Maar de fractie zocht ook uit hoeveel vrachtwagens Keizer Karelpark passeren (telactie 2004), deed vooronderzoek naar de wijkvisie Keizer Karelpark.(enquête 2005) en peilde wat bewoners vinden van de nieuwe manier van afval inzamelen (enquête 2010). Een team van de SP testte de toegankelijkheid van trams en bussen in Amstelveen (2012), telde de reizigersaantallen van lijn 300 bij de (verhuisde) bushalte Langerhuize (en bewees dat die ver onder de prognoses bleven waarop de omlegging van de route was gebaseerd) en vroeg winkeliers wat die denken van de wekelijks koopzondagen. Verder is de SP intensief in gesprek met het welzijnswerk en de zorg, zegt Van Erp.

 

Hulpdienst

“De laatste jaren benaderden steeds meer mensen ons met hun individuele hulpvraag. Zo is ons duidelijk geworden dat ook in Amstelveen de behoefte bestaat aan een hulpdienst. De SP is daarom in 2012 gestart met de hulpdienst waar Amstelveners terecht kunnen met vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals huisvesting, welzijn en gezondheid. Daar nodig wordt de SP-fractie ingeschakeld om bepaalde onderwerpen op de politieke agenda te krijgen.”

Sinds 2010 zit de SP in de gemeenteraad met twee raadsleden. “Die kunnen in de politieke arena onze ideeën naar voren brengen. En dat de SP er toe doet, blijkt wel uit het feit dat de lokale media steeds meer belangstellig krijgen voor onze standpunten en andere partijen onze ideeën – zoals die over de voedselbank overnemen.” Van Erp denkt ook dat andere partijen de werkwijze van de SP hebben overgenomen door de wijken in te trekken. Overigens deden die andere partijen dat altijd wel in verkiezingstijd. Van Erp denkt dat zijn partij klaar is om ook in het college van B&W door te dringen, waar waarschijnlijk menige andere partij even nog niet aan moet denken. Maar Van Erp zegt dat zijn partij klaar is om  de handen uit de mouwen te steken bij het besturen van de stad. “Dat willen wij graag, want dan kunnen we nóg meer het verschil maken in Amstelveen.”

 

 

Lees ook:D66 wil meer tweetalig onderwijs
Lees ook:BBA beschuldigt oude raad van onfatsoen tegenover kiezers
Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD
Lees ook:Beboete SP wil vrijheid drukwerkverspreiding Stadshart
Lees ook:BBA-fractievoorzitter sympathiseert met Verdonk

3 reacties op “SP 10 jaar actief in Amstelveen

  1. gerben

    Paradox: eenmaal in het bestuur kan je niet meer volstaan met op alles nee zeggen.
    En dan blijft er minder energie over voor het werk in de wijken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ik begrijp dus dat een partij die eenmaal aan de macht is niet meer weet wat er in de stad leeft. Nauwelijks nog contacten met kiezers heeft etc. Die indruk had ik al, maar ik ben blij het ook eens van anderen – met ervaring op dat gebied – te vernemen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Nou schiet je door.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.