D66 wil meer tweetalig onderwijs

Van der Vet

Met de raadsverkiezingen in zicht, sloven de politieke partijen zich uit om de ene na de andere belofte de wereld in de sturen.  D66 zegt nu weer het aanbod aan tweetalig onderwijs in Amstelveen flink te willen  uitbreiden. De gemeente moet daarvoor geld beschikbaar stellen.  Want de regio is nu eenmaal internationaal  georiënteerd en daarom is van groot belang kinderen goed voor te bereiden op de toekomst, zegt de partij. 

Op Basisschool ‘De Westwijzer’ werd in 2016 begonnen met tweetalig onderwijs, gesubsidieerd door de gemeente, en daarmee zette de lijsttrekker van D66, wethouder onderwijs Maaike Veeningen, volgens de partij de eerste stappen op dat gebied.

Volgens Veeningen maken de goede resultaten dat de Democraten tweetalig onderwijs in Amstelveen verder mogelijk willen maken.

“Natuurlijk altijd in overleg met de scholen en met support van de gemeente”, zegt de wethouder onderwijs. Uiteraard vindt zij de woordvoerder onderwijs Anne-Mieke van der Vet in haar fractie aan haar zijde.  “Uiteraard houden we rekening met de werkdruk van de docenten, en ook met hun mogelijkheden en ambities. Engels wordt voor onze kinderen steeds belangrijker, we willen dat alle leerlingen in het basisonderwijs in aanraking komen met goed Engels”, zegt ze. “Daarin kunnen onze docenten zich bijscholen en verder verbeteren. De gemeente kan daarbij helpen.”

Succes

Volgens D66 is er succes met Westwijzer geboekt, een bewijs dat de subsidie goed is besteed, zegt ze. Met de daar opgedane ervaringen moeten ook andere scholen hun voordeel doen, vindt de partij.  ‘Ook in het voortgezet onderwijs willen we tweetalig onderwijs stimuleren, voor zover dat niet al tweetalig is.’

Daarbij denkt D66 nadrukkelijk ook aan de vmbo-opleidingen. ‘Beroepsonderwijs kan niet meer zonder Engels. Dat is de realiteit in deze regio en daar moet je de leerlingen op voorbereiden. Daarnaast biedt het ook meer mogelijkheden om de snelgroeiende groep Indiase leerlingen in Amstelveen te laten integreren op onze scholen.’

 

 

Lees ook:Inventarisatie huisvestingscapaciteit voortgezet onderwijs
Lees ook:B&W bemoeien zich niet met omvang klassen Westwijzer
Lees ook:Nieuwe rector Amstelveen College
Lees ook:‘Lege scholen en kantoren voor voortgezet onderwijs’
Lees ook:AC is nu ‘begaafdheidsprofielschool’

4 reacties op “D66 wil meer tweetalig onderwijs

  1. Kees

   Laatst nog een stuk op TV gezien over het gebruik van het Engels op
   universiteiten door zelfs hoogleraren. Juist als je je zeer nauwkeurig wilt uitdrukken is het gebruik van je kerntaal onontbeerlijk ipv dat je iets uitgelegd krijgt in steenkolenengels wat door je pupillen waarvan Engels ook niet de moedertaal moet worden begrepen.
   Zo krijg je zelfs de idiote situatie dat een Nederlandse hoogleraar , vak Nederlands in het Engels daarover lesgeeft,terwijl zijn gehoor ook voor 80% Nederlands is. Maar D’66 ziet dat als een verrijking.
   Leuke links trouwens van elite-onzin.

     /   Beantwoorden  / 
 1. Frank Bikker

  Regelrechte onzin ontsproten aan een brein wat zich zeker tot de elite rekent.
  Alsof een gewone klassenleerkracht van een basisschool genoeg geschoold is om in het Engels les te geven. Hij heeft gewoon de “tools”😂niet met als ondergrond havo.
  Laten ze zich liever in deze tijden waarin onrustbarende personeelstekorten dreigen bij de zorg en het onderwijs daarop wat gaan verzinnen.
  Snobisme ten top!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ilse

  Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat elk Amstelveens kind perfect Nederlands beheerst, voordat er subsidie wordt gegeven aan onderwijs aan de elite. Die kunnen heus wel hun eigen broek omhoog houden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.