SP hekelt ‘rechts-liberaal’ beleid van college en coalitie

Joep van Erp

De gemeente bezuinigt driftig op allerlei relatief kleine dingen, die grote gevolgen hebben voor de wijken, maar deelt genereus uit als het om pretentieuze projecten gaat, zoals het Stadshart en de Schouwburg. Dat vindt de SP, die tegen de kadernota stemde, waarin de kaders voor de begroting 2013 zijn aangegeven. Die kaders zijn niet die van de SP, laat fractievoorzitter  Joep van Erp weten. Dat zei letterlijk overigens ook fractievoorzitter Sander Mager van GroenLinks, maar die fractie legde zich toch maar bij de kadernota neer.  Van Erp vindt twee jaar ‘rechts-liberaal beleid’ van de nu bestaande coalitie desastreus voor de stad en de inwoners. Tot de kleine zaken waarop wordt bezuinigd rekent hij de sloop van zwembadjes en zandbakjes, het – in zijn ogen – bevorderen van leegstand door het sluiten van een bibliotheek en muziekschool. Ook hekelt hij de bezuiniging op het onderhoud van groen in de wijken. “Maar van behoudend spel is geen sprake als het om de uitgaven gaat,” zegt Van Erp. “Voor grote projecten en speeltjes van het college of collegepartijen is dit college genereus met het uitdelen:1.2 miljoen euro voor het stadshart, een miljoen voor de schouwburg, een miljoen voor Amsterdam ten behoeve van het Amsterdamse Bos.” Van Erp constateert dat voor die miljoen voor het Amsterdamse Bos de gemeente Amstelveen alleen terug krijgt dat zij meer woningen mag toewijzen aan eigen volk.De SP vindt dat de gemeente gewoon door moet gaan met bouwen van sociale huurwoningen. “Dat is de enigste manier om het tekort aan betaalbare woningen op te lossen. En reserveer hiervoor de middelen. En het is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid.” Ook de tien miljoen die op de begroting wordt gereserveerd voor de A9-tunnel zit hem dwars. Dat is, zegt hij, geld “voor iets wat we niet willen.” Van Erp:  “Daar gaan we toch niet voor betalen?” Volgens hem hebben B&W nu definitief afscheid genomen van de gedachte dat de tunnel kostenneutraal voor de gemeente uitgevoerd zouden kunnen worden. Terwijl die belofte volgens hem wel is gedaan door de vorige collegepartijen VVD, PvdA en CDA in 2007 en daarna.

Bezwaar heeft de SP ook tegen de gereserveerde zes miljoen voor de ombouw van de Amstelveenlijn, waarvoor Amstelveen een tramlijn terug krijgt met minder haltes en de directe verbinding met het centrum van Amsterdam kwijt raakt. “We krijgen er een ingewikkelde overstap op Station Zuid voor terug.”

En dan is er nog die 25 miljoen voor de N201. Van Erp: “De SP investeert liever in wijken en culturele voorzieningen dan dat het geld over te maken naar Amsterdam of het rijk, zonder er iets voor terug te krijgen.”

Ook met de invloed van burgers op het beleid is het naar de mening van de SP helemaal mis. “Op het gebied van de participatie staat het Amstelveense publiek met lege handen.  We hebben hier duidelijk niet te maken met een twee weg systeem. Als de burger naar het gemeentehuis moet, gaat het blijkbaar goed. Maar moet het gemeentebestuur naar de inwoners om in gesprek met hen te komen over beleidsplannen gaat het hopeloos fout. Een paar voorbeelden zijn het parkeerbeleid en de nota “Bewoners aan zet”, beleid sociale samenhang 2012 – 2015. Volle zalen trekt dit college met protesterende bewoners. Dat is iets anders dan de ‘hoopvolle ervaringen’ waarover het college spreekt.”

Van Erp: “Mensen verlaten de participatieraden omdat ze ontevreden zijn over de betrokkenheid van het college  bij die raden. Het college vergeet nogal eens die te betrekken bij zijn plannen. Bewoners mogen, nadat de plannen zijn voorgekauwd, alleen nog toekijken en ergens een puntje of een komma wijzigen. Van werkelijke participatie is geen sprake.” Volgens de fractie doet de SP het zelf anders en beter.

“Met een testteam van Amstelveners met een beperking zijn we gaan  kijken hoe het nu gesteld is met de toegankelijkheid van de tramlijnen, om zo ideeën te kunnen ontwikkelen voor de nieuwe Amstelveenlijn. Want het is van groot belang bij de ontwikkeling van de nieuwe tramlijn niet dezelfde gebreken in het ontwerp te maken. Zo betrek je mensen bij het maken van plannen. En link je de plannenmakers met de gebruikers. Het projectbureau Amstelveenlijn was in ieder geval positief gestemd over dit initiatief.”

Volgens Van Erp dreigt de gemeente op het gebied van welzijn met lege handen te komen staan. Het beleid op het gebied van de sociale cohesie in de wijken wordt gepresenteerd als een gescoorde goal, zegt de SP, maar is in feite nog incompleet.
“De SP is van mening dat het college te snel is met zijn oordeel over Cardanus. Vaak te negatief. Voor vrijwilligers en medewerkers binnen Cardanus heeft dit een verlammend effect. Dat kan grote gevolgen hebben. Op deze manier gooit het college het kind met het  badwater weg. Het lijkt een wedstrijd te zijn geworden van B&W tegen Cardanus, terwijl het een wedstrijd voor een goed WMO en welzijnsbeleid moet strijden.”.
Volgens de SP faalt het college ook volledig in de strijd tegen leegstand van kantoren. Maar wat zij mogelijk nog ernstiger vindt, is dat veel huizen leegstaan, terwijl de woningnood in de stad dramatisch is. “Mensen begrijpen niet dat hun kinderen niet aan een woning kunnen komen in Amstelveen en de stad uit worden gejaagd, terwijl het huis naast hen leeg staat. Hoe kan de woningcorporatie Eigen Haard hiermee weg komen? Het is voor woningbouwcorporaties blijkbaar lucratief huizen jarenlang leeg te laten staan. Hoe komt dat? En welke maatregelen heeft de wethouder ondernomen om déze leegstand tegen te gaan? We hebben niet alleen een anti kraakwet  maar ook een anti leegstandswet. De SP pleit daarom voor een plaatselijke leegstandverordening.  Zo dwing je het college een goede analyse te maken van de leegstand. Zo krijgen we de leegstand goed in kaart en zo dwing je college en marktpartijen om de tafel”.

Van Erp herinnert ook aan de door de meerderheid van de raad weggestemde SP-motie, waarin hulp bij de huisvesting van de voedselbank werd gevraagd. Maar stiekem is die motie toch uitgevoerd, constateert Van Erp. “Een schijnbeweging van wethouder Koops. Als de SP bij de begroting een motie gaat  indienen om de voedselbank structureel te ondersteunen is dit een voorzetje waarop we hopen dat de wethouder en de raad dan eens echt gaat scoren.”

Lees ook:Binnenkort duidelijkheid over bijdrage A9-tunnel
Lees ook:Financiële positie gemeente sterk verbeterd
Lees ook:45 miljoen van gemeente naar 1 bank
Lees ook:GroenLinks tegen stop subsidie Griffioen
Lees ook:Ook Burgerbelangen vindt jeugd(vandalisme)beleid niks

Eén reactie op “SP hekelt ‘rechts-liberaal’ beleid van college en coalitie

  1. x

    Op vele punten heeft de hr. van der Erp wel gelijk, maar in het geval van huisvesting voor de voedselbank heeft mevr. Koops voorlopig een puntje gescoord en dan vraag ik me af. Wat geeft het, het doel heiligt de middelen of proef ik hier wat kinnesinne van de hr. van der Erp.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.