GroenLinks tegen stop subsidie Griffioen

 

Stieneke Kruijer

GroenLinks in de gemeenteraad wil dat cultureel centrum Griffioen de 48 mille gemeentelijke subsidie behoudt, die het nu krijg. B&W willen daar een einde aan maken. Dat is het gevolg van het nieuwe beleid bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Maar volgens GroenLinks is juist voor de door het college zo gewenste stimuleren van de sociale samenhang in de wijken dat geld nodig. In elk geval in een studentenwijk, waar de bevolking snel wisselt.

Volgens de Griffioen verliest dat centrum evenwel de subsidie, die het nu krijgt op basis van die WMO, wegens veranderd gemeentelijk beleid op het gebied van de sociale samenhang. “Maar juist op een grote, anonieme studentencampus is zoiets als de Griffioen van belang”, zegt raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks.  “Ze organiseren culturele cursussen, voorstellingen en zijn een ontmoetingsplek in de wijk. In een tijd van toenemende eenzaamheid onder studenten, is zo’n plek om elkaar te ontmoeten onmisbaar.”

Bij de uitvoering van de WMO gaat men steeds meer uit van eigen initiatief. Kruijer vindt dat Uilenstede als wijk in die zin anders bekeken moet worden dan de rest van Amstelveen. “Dit is een wijk waar jaarlijks een derde van de ruim 3000 studenten verhuist,” zegt ze.  “Omdat zoveel mensen er maar zo tijdelijk wonen, kun je niet van hen verwachten dat ze zelf alles organiseren en is het ook van belang dat er simpelweg een plek is waar ze terecht kunnen.”

De gemeente moet haar WMO-beleid deels aanpassen vanwege bezuinigingen uit Den Haag, maar gaat volgens Kruijer op eigen houtje nog een stap verder. “De wethouder wil sowieso al meer dan een miljoen euro éxtra bezuinigen op de WMO om dat geld naar de algemene pot van de gemeente te laten gaan. Dat gaat ons al ver, maar de Griffioen moet dan in ieder geval overeind blijven.”

Lees ook:‘Villa Randwijck’: wijkcohesie moet geen menens worden
Lees ook:VVD: ‘GroenLinks verkiezingsretoriek over welzijn’
Lees ook:GroenLinks: bijdrage gemeente dierenarts minima
Lees ook:GroenLinks: Minder eigen bijdrage huishoudhulp
Lees ook:GroenLinks verliefd op Panta Rhei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.