Alleen SP stemt tegen gemeentelijk huishoudboekje

Joep van Erp

Alleen de SP stemde woensdagavond tegen de zogenoemde kadernota, zeg maar de voorbode van de gemeentebegroting 2013. Hoewel ook andere oppositiepartijen lieten blijken het niet eens te zijn met alle keuzes van B&W gingen die toch akkoord, al kon bijvoorbeeld GroenLinks zich er niet mee verenigen dat er een miljoen naar Amsterdam gaat als bijdrage aan het onderhoud van het Amsterdamse Bos. De SP had nauwelijks een goed woord voor het huishoudboekje van het college en het daaraan ten grondslag liggende beleid over, “Dit college acteert als het Nederlands elftal tijdens de EK,” zei fractievoorzitter Joep van Erp. De dadendrang van B&W zou aan het begin veelbelovend zijn geweest, volle raadzalen met protesterend publiek hebben getrokken, maar “na een kwartiertje zakte het spel als een pudding in elkaar en na het laatste fluitsignaal in 2014 blijkt het Amstelveense publiek met lege handen te staan en wat de SP betreft het college op straat.” Aldus van Erp, die er aan toevoegde:  “Gelukkig is de kwaliteit van het materiaal op de reservebank van dien aard dat we de jaren na 2014 met vertrouwen tegemoet kunnen zien.”

Dolf Veenboer

De coalitiepartijen zwaaiden het college vooral lof toe. De raad blijft verdeeld over het woonbeleid. Terwijl B&W en coalitie geen sociale huurwoningen willen bouwen, omdat er daarvan volgens en genoeg zijn, en mikken op duurdere huizen en doorstroming, komt daarvan volgens de oppositie in de praktijk niets terecht. Zeker niet onder het nu bestaande economische gesternte. “In de Stadsregio doet Amstelveen het ’t slechtst van allemaal. Wij zijn kampioen wachtlijst”, zei Dolf Veenboer van de PvdA. Komt doordat we zo’n aantrekkelijke gemeente zijn, bracht Linda Roos van Burgerbelangen daar tegenin.

Kees Noomen

De gemeente wil wel meer ruimte krijgen om woningen toe te wijzen aan eigen woningzoekenden en er minder af te staan aan de regio. “Als doorstroming en illegale onderhuur eindelijk worden aangepakt komen er nog eens honderden woningen bij,” zei CCD-fractievoorzitter Kees Noomen. Maar met een wachtlijst van twintig jaar voor doorstromers en ruim tien jaar voor starters lijkt de oplossing van de woningnood toch nog wel even op zich te laten wachten, verzuchtten andere fracties, zoals de PvdA.

De VVD wil dat B&W snel met een actieplan voor woonruimte in de missenklasse komen. Nieuwe woningen in die klasse zouden vooral op de Middenwaard moeten worden gebouwd. “De Middenwaard voor de  middenklasse,” aldus Noomen, die overigens geen goed woord over had voor de plastic inzameling in zakken en blij was met de komende proef met ondergrondse containers daarvoor.

Sander Mager

D66 pleitte voor omvorming van leegstaande kantoorpanden tot woonruimten en vooral op jongeren en starts gerichte acties van het college. Met alle waardering die GroenLinks voor het in haar ogen solide financiële beleid van B&W kon hebben, moest het fractievoorzitter Sander Mager van het hart dat de keuzes van het college niet die van zijn partij zouden zijn. “Dit is niet onze kadernota,” zei hij. Mager vond verder dat het college zo ongeveer elk voorstel presenteert als een enorme prestatie. “Er is toch ook zoiets als gewoon je werk doen?” voegde hij er aan toe. Volgens hem ontbreekt het B&W aan zelfreflectie over wat misschien tegenvalt. Voor GroenLinks waren naar zijn zeggen de richtinggevende principes bij de start van dit college al onduidelijk en dat zijn ze nog steeds. “Beleidsinhoudelijk bekeken is deze kadernota zijn naam dan ook niet waardig. Want kaders? Wij zien ze niet.”

Volgens Mager is de aanpak door het college te beschouwen als een adhocratie, niet gebaseerd op beleid, maar op wat zich aan gebeurtenissen voordoet. “Daarin is veel plaats voor de onderbuik en wordt minder belang gehecht aan argumenten en het grote plaatje.”

Linda Roos

GroenLinks vindt dat de principes voor bet bestuur moeten zijn: vergroenen, verbinden en vertrouwen. Dat laatste hebben B&W te weinig in maatschappelijke partners, vindt Mager. Zij voelen zich te weinig verantwoordelijk  en spreken tegelijk op  hun eigen verantwoordelijkheid aan, zei hij.

Naar de mening na diverse fracties is het herhaaldelijk met de participatie van (inspraak door) bewoners compleet fout gegaan, maar volgens Burgerbelangen (BBA) is dat vooral een kwestie van niet op de hoogte zijn van de procedures bij de burgers. Al vindt BBA wel  dat bij grote projecten, zoals de A9, nu wel vroegtijdig naar de inwoners moet worden geluisterd.

Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD
Lees ook:Fracties vragen opheldering over groenbezuinging tegen wens gemeenteraad
Lees ook:GroenLinks wil weer gemeentelijk woningbedrijf
Lees ook:GroenLinks wil buurtpark aan Marne
Lees ook:GroenLinks: Middelpolder dreigt verloren te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.