Hans Spekman: ‘PvdA moet weer dromen van betere wereld’

Hans Spekman

De Partij van de Arbeid heeft de laatste tijd te veel met het hoofd naar beneden gelopen, moet weer vitaal worden, zichzelf hervinden, onrecht bestrijden en vechten voor eerlijke verdeling van kennis, macht en middelen. Met die oude marxistische boodschap kwam landelijk voorzitter Hans Spekman woensdagavond naar de jaarvergadering van de afdeling Amstelveen in P60. Hij stamt uit een dynastie van armoede, maar ook van mensen die er alles aan deden om vooruit te komen. “Ik kom uit een gezin met pech,” zei hij, om daarna de handicaps van familieleden uit te meten. Zijn oma besefte al vroeg dat zij beter niet veel kinderen kon baren en zorgde daarvoor met behulp van een breinaald. Aan die voorgeschiedenis hield hij blijkbaar oog voor de minder bedeelden over. Kennelijk om duidelijk te maken voor welke klasse zijn partij primair moet opkomen, hult hij zich altijd zorgvuldig in kleding, die de gemiddelde zwerver tot een tocht naar het Leger des Heils zou aansporen: ongestreken overhemd over kreukelige broek en uiteraard ongeschoren.

Wat zijn gedrevenheid en overtuigingskracht niet wegneemt. Met verve hekelde hij natuurlijk het kabinetsbeleid, dat volgens hem een louter op het profijt van de aandeelhouders gericht economisch stelsel in stand wil houden en tegen burgers – ook tegen de minst draagkrachtigen –  roept dat maatschappelijk meekomen hun eigen verantwoordelijkheid is. Spekman hekelde de zogenoemde huishoudtoets als ‘een van de ergste dingen van dit kabinet’, omdat die inhoudt dat nog in huis wonende kinderen zo ongeveer hun volledige inkomen moeten uitgeven aan het onderhouden van hun armlastige ouders en op die manier dus nooit aan een zelfstandig bestaan toekomen.

De PvdA moet weer gaan dromen van een betere wereld, zei Spekman en de ambitie hebben een ander economisch systeem te krijgen. “We moeten weer vergezichten krijgen om de wereld mooi te maken en het bestaande economische systeem aanvallen. Een einde ma\ken aan de machteloze politiek, ook in onze eigen partij. Ik kan het niet uitstaan dat wij in allerlei besturen zitten, maar daar wanpresteren.”

Spekman, die als wethouder ooit in hetzelfde Utrechtse college van B&W zat als Jan van Zanen, nu burgemeester van Amstelveen (die zijn oud collega ook kwam ontmoeten), vindt dat er de laatste jaren veel te weinig is gedaan aan opbouw van zijn partij. “We waren veel te veel aan het beheersen. Maar we moeten horen en zien wat er in de vezels van de samenleving gebeurt. Als je de mensen daar niet hoort, hoe kun je dan wat voor ze doen? Er bestaat een massief wantrouwen tegen de overheid. Wij moeten de verhalen daarachter ontdekken.” Spekman vindt dat zijn partijgenoten met hem moeten streven naar verdubbeling het ledental: van 50 naar 100 duizend. Of de afdeling Amstelveen maar aan de slag wilde.

Lees ook:PvdA-voorzitter Hans Spekman in P60
Lees ook:Symposium ter herdenking CU-voorzitter
Lees ook:Raat: ‘PvdA moet nu niet middeninkomens claimen’
Lees ook:SP voert actie voor behoud speelveldje
Lees ook:Amstelveen sociaal-economisch weer bovenaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.