Amstelveen sociaal-economisch weer bovenaan

In de sociaal-economische index van de Atlas voor gemeenten is Amstelveen opnieuw als eerste geëindigd. In de atlas worden de vijftig grootste gemeenten met elkaar vergeleken. Wat aantrekkelijkheid als woongemeente betreft, staat Amstelveen op de zesde plaats. De goede score op sociaal-economisch gebied dankt de gemeente aan lage werkloosheid, weinig armoede, lage arbeidsongeschiktheid en veel economische groeisectoren (ICT, dienstverlening). En een relatief hoog gemiddeld inkomen. Dat het wonen er volgens beoordelaars aantrekkelijk is, komt vooral door de culturele voorzieningen en de grote mate van veiligheid.

 

In de atlas staat Amstelveen met veiligheid bovenaan de ranglijst. Maar uit andere onderzoeken bleek dat inwoners zich hier onveiliger voelen dan die van Amsterdam. De atlas maakt onderscheid tussen objectieve veiligheid en het veiligheidsgevoel. Met dat laatste hangt de gemeente ook in de atlas ergens in het midden van de lijst.

In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op 40 punten vergeleken. Veel van de gegevens hebben betrekking op het thema van dit jaar: leefbaarheid. Hierbij is gekeken naar de samenstelling van de bevolking, de veiligheid, veiligheidsgevoel, de arbeidsmarkt en de kruidvatindicator. Die laatste is gebaseerd op de gedachte dat werkloosheid vervelend is voor de betrokkene en economisch succesvolle regio's prettig zijn voor wie daarvan profiteren. Als in een economisch succesvolle regio toch veel mensen werkloos blijven, ontstaat mogelijk een explosieve situatie, is de redenering. Amstelveen scoort goed op deze indicator.

Lees ook:Amstelveen scoort weer hoog als aantrekkelijke woongemeente in jaarlijkse index
Lees ook:AV in top aantrekkelijke gemeenten
Lees ook:Amstelveen weer in top ‘aantrekkelijke steden’
Lees ook:Werkloosheid gestegen in AV
Lees ook:Werkloosheid fors gedaald

Eén reactie op “Amstelveen sociaal-economisch weer bovenaan

  1. Jan Demming

    Volgens de Atlas scoort Amstelveen op het gebied van jeugd goed met o.a. weinig jeugdcriminaliteit. Wie stelt die Atlas eigenlijk samen? Wat verstaan de samenstellers van de Atlas onder jeugdcriminaliteit? Uit welk jaar stammen deze cijfers. Of zijn die misschien aangeleverd door de gemeente Amstelveen? Ok, we weten dat papier geduldig is, maar hier trappen we natuurlijk niet in!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.