SP: gemeente moet stoppen met megalomane ambities

546DDA82-D537-4E28-B0CB-C14FBC524E8A[1]“De tijd van megalomane ideeën is voorbij.” Dat zegt SP-lijsttrekker voor de gemeenteraad Joep van Erp in wat hij een oproep tot bezinning in kerstsfeer noemt. Gelet op het debacle ervan in Amsterdam, vindt hij dat de Noord-Zuid-(metro)lijk niet naar Amsterdam moet worden doorgetrokken. In plaats daarvan moeten de tramlijnen 5 en 51 gewoon blijven bestaat, vindt hij. Zijn “bezinning” komt verder neer op een verkorte weergave van het verkiezingsprogramma van de SP, die voor het eerst meedoet aan de raadsverkiezingen. Een deel van het programma heeft een fors windmolengehalte. Zo wil de SP dat het rijk volledig de kosten van de overkapping van de verbrede A9 betaalt, zodat Amstelveen niet een enorm gebied hoeft te herontwikkelen om daar 100 miljoen euro (als bijdrage aan de tunnelbouw) aan over te houden.De SP wil ook  nog steeds sociale woningbouw terug op de locatie waar de flats aan de Carmenlaan zijn gesloopt en waar de gemeente nu een OV-station wenst, hoewel de bewoners van de gesloopt flats is beloofd dat zij er terug zouden kunnen keren in nieuwbouw. Maar een belofte van de overheid is doorgaans nu eenmaal minder waard dan de slechtste weersvoorspelling. Volgens de SP is een duur vervoersknooppunt overbodig. De partij wil verder dat er wordt geïnvesteerd in voorzieningen in buurten en moet de gemeente armoede bestrijden in plaats van die ontkennen.

Van Erp: “De meeste partijen in de raad overtreffen elkaar met ambitieuze plannen. Bijvoorbeeld over de verbreding en ondertunneling van de A9 en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Amstelveen. Terwijl stadsdeel Zuideramstel weigert mee te werken aan het doortrekken van de Noord-Zuidlijn, in verband met de hoge kosten en overlast, ziet het Amstelveense CDA de lijn al op palen door de wijken lopen. Andere partijen stemmen in met de Noord-Zuidlijn en heffen daarmee de tramlijnen 5 en 51 op. De kosten van deze ingrijpende werkzaamheden in Amstelveen bedragen zeker 400 miljoen euro.”

 

En: “De PvdA wil een nieuw gemeentehuis bouwen, maar de kosten daarvan zijn een groot vraagteken. Het zijn grootse plannen, maar wie gaat dat betalen? Het rijk en de provincie zullen de komende jaren de hand op de knip houden, want zij gaan zelf enorm snijden in hun uitgaven. Gaan we de groene oevers van de Poel volbouwen met dure woningen, om de onnodige bouw van een nieuw gemeentehuis te betalen?”

Lees ook:SP: gemeente mag niets betalen aan tunnel verbrede A9
Lees ook:SP voert actie op markt tegen metrolijn
Lees ook:Gemeente rekent op doortrekking metrolijn naar Amstelveen
Lees ook:Raad wil duidelijkheid over Amstelveense kosten doortrekken NZ-lijn
Lees ook:Jonker: ‘Niet met volgepropte lijn 51 in Book of Records’

17 reacties op “SP: gemeente moet stoppen met megalomane ambities

  1. Axel Boomgaars

    Het klinkt allemaal best sympathiek. Maar je kan wel eisen dat het Rijk meer geld gaat geven voor de overkapping van de A9, maar zo zijn de afspraken nou eenmaal niet gemaakt. Je moet op een minder hoge toon met ze om tafel in de hoop goodwill te krijgen, een toon als die de SP hier uitslaat werkt denk ik alleen maar averechts.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Windmolens? Luchtkastelen, zult u bedoelen.
    Het is aanmatigende taal van een partij die nota bene nog niet eens in de raad is vertegenwoordigd en die nog nergens iets heeft gepresteerd.
    Een ding is wel duidelijk: met de SP komt de verbeelding niet aan de macht. En openbaar vervoer is kennelijk niet zo belangrijk voor de zelfbenoemde vertegenwoordigers van het lompenproletariaat. Wel weer dat gezeur over die woningen. In feite is daarover nooit een belofte gedaan door de gemeente, maar sommigen houden die mythe graag levend.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Die belofte over terugkeer is wel degelijk gedaan. Misschien formeel niet dor de gemeente, maar wel door de corporaties, in nauw overleg met de gemeente. Die heeft nooit gezegd dat de corporaties dat niet konden beloven, omdat zij nu eenmaal een verborgen agenda had. Dat is dus niet wat je noemt politieke transparantie (voor zover politiek dan transparant kan zijn). Het bestemmingsplan bood ook alle mogelijkheden voor nieuwe woningbouw.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Dus als ik beloof u voor het einde van het jaar een miljoen te schenken en de gemeente belt u niet op dat ik dat helemaal niet kan waarmaken, dan heeft dus, uw betoog volgende, de gemeente opeens beloofd u voor het einde van het jaar een miljoen te schenken.
    Uw redeneringen zijn wel amusant, maar niet erg gedegen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rob Nijkamp

    Wel aardig zo’n stukje, maar war schiet iemand er mee op. Megalomane ideeën heeft de SP ook, want zij gaat akkoord met overkappimg van de A8 maar legt de rekening neer bij de hogere overheden, terwijl de gemeente ia al zijn wijsheid (geintje) al heeft besloten borg te staan voor 100 miljoen een afspraak gemaakt tijdens de PvdA reunie. De discussie Carmenflat is geweest en is een aantal jaar geleden afgerond. Tussen woongroep Holland en Lodewijk is als woningcorporaties grond uitgewisseld en is mogelijk gezegd dat herbouw mogelijk zal zijn in overleg met de gemeente.Dat laatste is niet gedaan en de voormalige en huidige wethouder Volkshuisvesting zijn nu niet de aangewezen personen die iets kunnen/zullen betekenen mbt deze mogelijke afspraak. Maar als je als nieuwe partij gaat meedoen aan de verkiezingen zorg dan eerst dat je weet wat er speelt (overkapping A9 betekent sloop woningen en het nieuwe OV knooppunt ook) en ga bekend worden met de bestaande agenda’s. Als je dat niet weet of kunt, dan is het optreden misschien eenmalig zonder enige invloed. Of je daarvoor onderdeel van de gemeenteraad moet zijn is de miet bestaande meerwaarde die je wilt meegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frank bikker

    Gun ze wat zeteltjes. Kijken hoever ze dan komen. Ze zijn in ieder geval wel voor wat meer sociale woningbouw in Amstelveen, dat kan gezien de sociale opbouw in Amstelveen geen kwaad. En dan kunnen de mensen die hier werken in de vele verzorgingtehuizen ook wonen, hoeven ze minder te reizen. Zo kan de gemeente ook echt iets doen met een lokale klimaattop. (mijn gelukkige tijdelijke thuishulp kwam elke keer met haar brommertje uit A’dam-Noord{belachelijk!!!}) Is ook wat beter voor mensen die zich menen te moeten scharen onder de plaatselijke oligarchie. Het Kuwait aan de Amstel.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Rob Nijkamp

    Beste Frans, daar schiet je niks mee op het, gunnen van zeteltjes. En over sociale woningbouw zijn afspraken gemaakt in de gemeente Amstelveen. Vraag de lijsttrekker van de SP naar een gesprek met de toenmalig ambtenaar verantwoordelijk voor de herschikking Keizer Karelbuurt en misschien weet hij nog wat er is gezegd. Let op, ambtelijk niveau, dus Politiek 0,0 waard. Beleid in Amstelveen geeft voorrang aan bepaalde doelgroepen zoals onderwijs, vraag maar een van de personen op de lijst van de SP (k.Lackert) die hier gebruik van heeft gemaakt. Her gaat mij om de inhoud en de vertegenwoordigers. Als dat goed is, dan zijn een aantal zeteltjes misschien te gunnen, maar als er geen meerwaarde is, laat dan maar. Tot slot, als je landelijk met de FNV, lees mevrouw Jongerius optrekt, die te vaak heeft zitten slapen bij de SER tijdens belangrijke adviesaanvragen, dan is het raar dat 2 personen bij de eerste 5 op de lijst ouder dan 65 jaar zijn. Is dat erg, nee, maar wel inconsequent.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Frank bikker

    Ik wil enkel dat de sociale woningvoorraad in Amstelveen wat meer is als het wettelijke minimum, omdat er veel vraag naar is. En dat niet eerst de meest luxe-koophuizen worden gepland en dan zoals waarschijnlijk in Waardhuizen op waarschijnlijk gifgrond sociale woningbouw. Ik ken zat starters die een gewone baan hebben, die hier jaren in de rij staan of hebben gestaan.(zoals ik onderwijzer en 22 jaar op een soort luxe hat-eenheid). Dan komt het CDA met een plan over betaalbare koopwoningen van 250.000- 350.000. Wat moet je dan niet verdienen, min. 70.000 per jaar.
    Ik denk dat de SP daar dan wat tegenwicht aan kan geven, ondanks hun ook wel luchtfietserij. Zij zijn wel degelijk in staat om verborgen agenda’s naar boven te brengen. En dat kan beslist geen kwaad. En wat die 65 plussers betreft. Zij willen dat zelf, maar ze moeten niet en dat is nou net het verschil.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Rob Nijkamp

    Met alle respect, maar keep on dreaming. Deze SP is niet in staat de verborgen agenda’s boven tafel te krijgen. En even los van wat ze zelf willen, meeschreeuwen tegen verhoging van en het zelf willen maakt ieder protest lachwekkend en niet geloofwaardig. Het verschil zou zijn gemotiveerd kandidaten benoemen jonger dan 65 jaar. Ik ken beide personen, heb daar een idee/mening over, maar het gaat om het principe, wat andere partijen wordt verweten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Maw, jij twijfelt aan de bekwaamheid en motivatie van deze personen? Daar kun best gelijk in hebben dat weet ik niet, want ik ken ze niet.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Hans van der Liet

    Frank, wat heeft het voor zin om hier meer dan het wettelijk minimum aan sociale woningen te bouwen? De donkere mensen uit de Bijlmer zie jij daar toch liever niet hun intrek nemen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Ik wil niet dat er maatschappelijke en sociale getto’s zijn. Ik vind dat slecht voor de samenhang. Toen ik pas in Amsterdam begon met werken en ouders hoorden dat ik in Amstelveen hoorde, had ik kak. En toen ik op school zat in Amstelveen en bepaalde Amsterdamse fouten maakte, keken een bepaald soort leraren op mij neer,en het werd nog erger toen ze hoorden dat mijn moeder enkel lagere school had. Jouw aanhang wil toch een dwarsdoorsnede zijn van onze maatschappij, dan moeten ze elkaar toch kennen?

        /   Beantwoorden  / 
  10. Hans van der Liet

    Dat “mijn” aanhang (ik neem aan dat je die van het CDA bedoelt) een dwarsdoorsnede is (dus niet: wil zijn) van de maatschappij, wil nog niet zeggen dat die dan ook allemaal in Amstelveen moeten wonen. De gewone man kom ik overal tegen: op het sportveld, op partijcongressen en op de markt. Die hoeft niet per se bij mij in de straat te wonen.
    Overigens is getto een typisch “Kampfbegriff”. Vroeger woonden de lagere sociale klassen in “volksbuurten”. Dat klonk en was hartstikke gezellig, niks mis mee. Maar nu fladderen er opeens allemaal linkse vogels rond die koste wat kost de sociale klassen door elkaar heen wil laten wonen. Een illusie, maar ja, in het kweken en in stand houden van illusies is de linkse kerk nu eenmaal wereldkampioen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Je praat zelf over vroeger. Wil je dat dan terughebben, van die monotone woonblokken, zoals die in jaren zestig zijn gebouwd in Amsterdam-West. Goed voor de ontwikkeling van oa onderwijs op niveau. Ze trekken elkaar in dergelijk soort buurten meer naar beneden dan omhoog. Dan denk ik dat ze dat in wijken als Waardhuizen en Middenhoven beter voor elkaar heeft en dan vraag ik alleen om bijvoorbeeld het percentage sociale woningbouw met een x% te verhogen. En ook valt aan deze wijken wat te verbeteren, want ook hier zijn fouten gemaakt, maar die zijn naar mijn smaak op te lossen.

        /   Beantwoorden  / 
  11. Hans van der Liet

    Overigens, Frank, kan ik je aanraden om op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente te komen. Dan kun je daar hoogstwaarschijnlijk Madame Grea Twint ontmoeten, die derde staat op de SP-lijst. Dan kun je je ter plekke van haar onbekwaamheid om een gemeente te besturen op de hoogte stellen. En van het inderdaad zinloze plan om deze partij een paar zeteltjes te gunnen hopelijk definitief afscheid nemen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Je kunt best gelijk hebben, maar ik vind dat je op de zaak moet spelen en niet op de persoon. Laten we dat bewaren voor Pipo’s poppenhoek, waar het ook wel eens prettig toeven is. Daar kunnen we ons bedienen van “puntige ironie”, maar niet hier.

        /   Beantwoorden  / 
  12. Hans van der Liet

    Nou, met de SP heb ik sedert september 2007 nog een tomaatje te pellen, vandaar.
    Wat die woonblokken betreft in Amsterdam-West: een vriend van mij heeft daar een paar jaar gewoond. Niks mis mee. Keurige woningen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.