Coalitie wil scherper toezicht op contracten gemeente (na blunder met Casema)

De coalitiepartijen in de gemeenteraad CDA, VVD en PvdA willen alle door de gemeente afgesloten en nog lopende contracten inventariseren en het beheer daarvan aanscherpen. De drie fracties komen woensdag (16 april) met een motie daarover, naar aanleiding van de uit de hand gelopen affaire met Casema. Door niet tijdig arbitrage te regelen, wat op grond van het verkoopcontract van de kabel mogelijk was geweest, heeft Amstelveen juridisch het onderspit gedolven. Met als gevolg dat de tarieven drastisch omhoog kunnen gaan en de gemeente vier miljoen aan Casema moet betalen als vergoeding van door oponthoud van de tariefsverhoging gemiste inkomsten.

De coalitie wil in de toekomst dergelijke blunders wegens het niet gebruik maken van contractuele mogelijkheden voorkomen. Zij vraag B&W alle contracten ineen database onder te brengen, de rechten en plichten eruit te analyseren en bewaking van inhoud en termijnen in te stellen.

Op grootschalige, lang lopende contracten moet geregeld een second opinion van een onafhankelijke adviseur worden losgelaten, die de gemeenteraad informeert, vinden de fracties. Er is overigens een statuut in voorbereiding over de manier waarop B&W zij de actieve informatieplicht aan de raad het best gestalte kunnen geven. Daarbij willen de coalitiepartijen ook een voorstel over hoe de raad over vertrouwelijke aangelegenheden kan worden geïnformeerd.

In het contract over de verkoop van de kabel aan Casema stond dat tarieven alleen zouden kunnen worden verhoogd bij voldoende marktwerking. Die was er niet, maar om dat vast te stellen had de gemeente vóór 2004 arbitrage moeten inschakelen. Nu dat niet is gebeurd, heeft het Hof geoordeeld dat Casema de tarieven mocht verhogen. Met alle begrip voor vertrouwelijkheid had de raad beter moeten worden geïnformeerd, vindt de coalitie. Zij wil dat uit het debacle met Casema lering wordt getrokken, vooral nu er belangrijke overeenkomsten op stapel staan als rondom de overkapping van de A9.

 

Lees ook:BBA: Colleges blunderden in kabelaffaire
Lees ook:Burgerbelangen wil raadsonderzoek verhoging kabeltarieven
Lees ook:Groot belooft open feitenrelaas over ‘kabelblunders’ gemeente
Lees ook:Coalitie bespaart college motie van afkeuring in Casema-zaak
Lees ook:BBA betreurt sterke verhoging kabeltarief

Eén reactie op “Coalitie wil scherper toezicht op contracten gemeente (na blunder met Casema)

  1. Rob Nijkamp

    Het lijkt de 2e Kamer wel. Met z’n allen verantwoordelijk voor de enorme blunders in het onderwijs, gedurende ruim 20 jaar, doorlopend gesteund door 150 leden van de 2e Kamer, maar helaas pindakaas.
    De partijen die nu met dit voorstel komen hebben in de bekende “modder” gestaan en zijn medeverantwoordelijk voor datgene wat is gebeurd. Als je dan roept om een betere controle en inzage, zorg dan ook voor borging en zorg dat je als politiek aanspreekbaar bent. Dus niet alleen een voorstel doen, ook je verantwoordelijkheid oppakken, mea culpa helaas. Als je dat durft en ook daadwerkelijk wilt, dan gloort er enige hoop. Komt de cie vernieuwing op een bizarre manier toch tot zijn recht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.