Wethouder Tan stapt op

Wethouder Yeter Tan stapt op. Zij meent niet goed meer te kunnen functioneren als lid van het college van B&W. Al geruime tijd ligt Tan, verantwoordelijk voor onder meer onderwijs en jeugdbeleid, onder vuur van zowel de oppositie als coalitiepartner VVD. Daarbij ging het volgens haar overigens meer over vorm en stijl dan over de inhoud van de voorstellen die zij aan de raad voorlegde. Volgens burgemeester Jan van Zanen betreurt het college Tans besluit, dat zij in het weekend heeft genomen. "Ze heeft haar stinkende best gedaan," zegt van Zanen. Afdelingsbestuur en raadsfractie van de PvdA, waartoe behoort, hebben geschokt op Tans beslissing gereageerd. Fractievoorzitter Drost zegt er diep door te zijn geraakt. Tan is niet van plan in de toekomst weer als raadslid in de lokale politiek terug te keren.

 

De forse kritiek van de gemeenteraad op haar nota ‘jeugd en veiligheid', waarvoor overigens de burgemeester mede verantwoordelijk was, lijkt de directe aanleiding voor het vertrek van de wethouder te zijn geweest. Maandagavond (11 februari) opende zelfs VVD-kamerlid Griffith de aanval op dat deel van haar takenpakket. Maar de discussie over haar functioneren duurde al langer. "Die maakt het voor mij onmogelijk naar behoren mijn taken succesvol uit te oefenen," zei Tan dinsdag in een verklaring. "Na rijp beraad en na het publieke belang, dat van mijn partij en mijn persoonlijke belang te hebben afgewogen, heb ik besloten mijn ontslag in te dienen."
In haar verklaring zei de scheidende wethouder dat haar wortels in de sociaal democratie liggen en dat zei het wethouderschap zag als een kans om haar idealen na te streven: de zorgzame stad, solidariteit tussen mensen, een vangnet voor mensen die het moeilijk hebben.
Volgens Tan is er in haar portefeuille gedurende de twee jaar van haar wethouderschap veel succesvol op de rit gezet. "Het gemeentelijke beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning kan zich meten met de beste van het land. Vijf brede scholen zijn gestart en de vernieuwingsslag van de onderwijshuisvesting is goed op gang om toekomstige generaties een goede omgeving voor ontwikkeling en ontplooiing te bieden. Onze maatschappelijke investeringen in zorg en welzijn krijgen vorm, zodat mensen in wijken en buurten in hun eigen omgeving bezig kunnen zijn. De overgang van de GGD Amstel- en Meerlanden naar de GGD Amsterdam is zowel voor de klant als voor het personeel vlekkeloos verlopen. Daar kijk ik met trots op terug."
Zij vertrekt met gemengde gevoelens, zegt ze. "Vooral omdat het een mooie functie is en ik een aantal belangrijke zaken niet kan afronden. Dat betreur ik zeer, maar ik heb het besluit met volle overtuiging genomen."
Volgens Van Zanen ervaart het college haar vertrek als een nederlaag. "De onderlinge verhoudingen waren goed en ze wil graag samen de eindstreep halen." Hij zegt Yeter Tan als een krachtige vrouw te hebben leren kennen. Hij wilde geen commentaar geven op vragen over de felle kritiek van zijn eigen VVD op de wethouder, zelfs van een kamerlid."Ik ben burgemeester van alle Amstelveners. Wat politieke partijen doen is hun verantwoordelijkheid. Ik reageer niet op wat zij zeggen." In de komende weken zal Tan haar taken overdragen aan haar vier collega's. Officieel treedt zij af per 12 maart. In de gemeenteraad van 19 maart komt naar verwachting haar opvolging aan de orde.
De PvdA-fractie vindt dat Tan veel voor Amstelveen heeft betekend en roemt haar inzet en betrokkenheid. Zij beraadt zich nu over de opvolging. Het PvdA-bestuur noemt Tan ‘een sociaal democrate pur sang' en zegt dat haar vertrek voor de afdeling een grote schok is.

 

Lees ook:Wethouder Yeter Tan: afscheid met gemengde gevoelens
Lees ook:Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden
Lees ook:Burgemeester klaar voor trouwerijen
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:College betaalt schouwburgkaarten altijd zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.