Oppositie: teveel geld naar imago van de stad

Met het door het huidige college gevoerde beleid en de financiering daarvan kan de gemeenteraad zich wel verenigen. Alleen GroenLinks en ChristenUnie hebben moeite met onderdelen daarvan. Zij vinden dat B en W heel sterk bezig zijn met het internationaal op de kaart zetten van de stad en vrezen dat de menselijke maat van de burger daardoor in het gedrang komt. Er zijn grote bedragen gereserveerd voor citymarketing en topsport, "maar u doet ontzettend moeilijk als het gaat om investeringen in jongerenwerk," constateerde Sander Mager (GroenLinks) vorige week in een marathonvergadering van de gemeenteraad.

 

De raad ging akkoord met de kadernota voor volgend jaar, waarin contouren van de begroting al zijn aangegeven, en met de nota ‘Samenwerken aan de kwaliteit van Amstelveen – werk in uitvoering.' Die laatste geeft weer in hoeverre het collegeprogramma is uitgevoerd en hoe dat in de komende jaren verder zal gebeuren en worden gefinancierd. Samenwerken is een mooi principe, vond Jacqueline Koops, maar ze constateerde dat het college met ‘samen' primair denkt aan regionale samenwerking, mobiliteit en internationale contacten. Zij pleitte voor het meer centraal stellen van de burger. "Dáár draait het om," zei ze.

Volgens Koops zijn B en W vooral gericht op het oppoetsen van Amstelveen in de zin van citymarketing. "De insteek is Amstelveen internationaal op de kaart te zetten en daar moet structureel geld voor worden uitgetrokken. Azië moet worden bezocht en nieuwe bronnen aldaar aangeboord. Amstelveen moet een internationaal vermaard museum hebben, een bibliotheek die als een van de beste van Nederland kan worden beschouwd, Poppodium moet internationaal bekend staan, Amstelveen moet hoog op allerlei ranglijsten staan, heb ik begrepen van de wethouder Kunst en Cultuur. En nu moeten we ook nog topsportstad worden. Maar wordt de gewone burger beter van al die ranglijsten? Hoe zit het met de bijstandsmoeder met drie kinderen, die verplicht moet solliciteren, de jongere die geen vindt, de buurtbewoner die zijn buurthuis ziet verdwijnen? Het plan is een topsporthal van 7 miljoen te bouwen voor verenigingen die niet kunnen toezeggen dat ze er gaan spelen, terwijl zeven scoutinggroepen genoegen moeten nemen met een aantal gebouwen voor 1,1 miljoen, terwijl daar de bereidheid en het vrijwilligerswerk vanaf spat."
Zowel ChristenUnie als GroenLinks meldde de keuzes van het college niet altijd te kunnen volgen. Bij de coalitiepartijen was er vrijwel louter lof voor het ingezette beleid en de plannen voor de nabije toekomst. Burgerbelangen (BBA) constateerde dat na een periode van zware bezuinigingen het huidige college de indruk wekt aan het potverteren te zijn. "De indruk is dat er nu een situatie is ontstaan van doe hier en daar maar wat. Wij zijn beducht dat we over een aantal jaren opnieuw moeten bezuinigen," zei BBA-raadslid Ruud Oord. Hij en anderen hikten nogal aan tegen de 1,5 miljoen die weer eens aan herinrichting van de hal van het raadhuid wordt besteed, terwijl – daar kon zelfs Ben Jonker van collegepartij CDA niet om heen – nog bruidsparen zich op de mooiste dag van hun leven door het publiek heen naar de trouwzaal moeten worstelen. Dat blijft ook zo, meldde wethouder Hellendall van Financiën, want een aparte ingang schijnt niet te maken te zijn.
Volgens D66-fractieleider Catharina de Leur gedragen B en W zich met het huidige uitgeven van geld een beetje als een gezin dat een Porsche en een boot koopt, maar vergeet dat ook het huis nog moet worden geschilderd. Zij en Mager klaagden over gebrek aan investeringen in openbaar vervoer en verbetering van de luchtkwaliteit. D66 pleitte voor de instelling van een groenfonds, maar kreeg daarvoor te weinig handen op elkaar. De VVD vond in feite alleen de verhoging van de hondenbelasting te fors, maar maakte daar verder geen punt van. De Ouderencombinatie (OCA) stemde, evenals GroenLinks en ChristenUnie, tegen 57 duizend euro extra subsidie aan Cardanus ter dekking van een tekort dat is ontstaan op de kosten van de overname van peuterspeelzaken van Stap (Stichting Amsteveense Peuterspeelzalen), die volgens wethouder Tan met grote verliezen werkte.
Hellendall betoogde dat hij zoveel mogelijk nieuwe bezuinigingen wil voorkomen en zich goed voor te bereiden op tegenvallers in de toekomst. "Alle mogelijke financiële problemen proberen wij bij voorbaat te voorkomen door reserveringen," zei hij. Volgens hem worden de algemene reserves verantwoord ingezet en genereert de gemeente ook gelden door verkoop van vastgoed. De kosten van de lokale omroep zijn tegengevallen en daarin wil het college opnieuw vijftig mille voor apparatuur investeren. Andere posten waarmee een deel van de oppositie moeite had: 570 duizend euro voor herinrichting van het Dorpsplein, de verbouwing van het raadhuishal en gymzaal voor de school Palet-Noord. GroenLinks en ChristenUnie stemden tegen dat cluster evenals tegen de miljoenen die in de topsport worden gepompt, de in hun ogen te lage bijdrage aan scouting. GroenLinks bovendien tegen de uitgave van een ton voor de viering van de vierhonderdjarige handelsrelatie tussen Nederland en Japan. "Wij zouden u graag in overweging geven in plaats van bijvoorbeeld een feestje voor de handelsrelatie met Japan of een mooie toegangsbalie in het raadhuis, fors in te zetten op verbetering van luchtkwaliteit," zei Sander Mager.

Lees ook:GroenLinks: ‘miljoenendans N201 slecht onderbouwd’
Lees ook:Royale begroting door gemeenteraad vastgesteld
Lees ook:Verkiezingsstrijd brandt los in begrotingsdebat
Lees ook:GroenLinks wil af van 100 miljoen bijdraga aan tunnel
Lees ook:Oppositie vreest afblazen A9-tunnel door college

6 reacties op “Oppositie: teveel geld naar imago van de stad

  1. Grea Twint

    Geachte mevrouw Koops, ik vind u geweldig. Zoals ik U hoor in de openbare vergaderingen. U bent recht door zee. Maar U moet tegen een muur van dwarsleggers opboksen. En omdat de rest niet op hun stantpunt wil of durft te blijven staan, lopen ze met de muur mee. En wordt er weer zoveel geld uitgegeven aan dingen die zichzelf niet kunnen bedruipen. Daarom zou ik graag eens willen weten hoe er met de rest van de verkoop van de Kabel en de rente is omgegaan. Dit geld had eigelijk terug moeten vloeien naar de belastingbetaler. Zou iemand me daar een antwoordt op kunnen geven. Het is bekend dat ieder deel van Amstelveen een percentage heeft gehad. Maar Bovenkerk gaat bv geld aan straat verlichting en andere zaken besteden, wat eigelijk volgens mij gewoon de kosten voor de gemeente zijn.
    Met vriendelijke groet Grea Twint

      /   Beantwoorden  / 
  2. Grea Twint

    Meneer van der Liet. Graag ontvang ik van uw een antwoordt op mijn vraag over het restant van de kabel verkoop. Ik zag dat u aan de andere kant wel reageerde, dus u bent Wakker.
    Met viendelijke groet Grea Twint.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Ik voel mij zeer vereerd, dat u denkt dat ik daar een antwoord op kan geven, maar ik moet u toch teleurstellen. Misschien dat u uw vraag beter bij de wethouder FinanciĆ«n van de gemeente A’veen kunt neerleggn: Postbus 4, 1180 BA Amstelveen. Bonne chance!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rob Nijkamp

    Het blijft leuk om te lezen hoe de wereld doordraait en een andere stoel in het college opeens een ander inzicht oplevert. Als requin en Alink nog in het college hadden gezeten,dan was er aan de voorstellen niets verkeerd geweest. Maar ja. andere plek en opeens andere waarden. Volgens mij krijgt iedere politicus een gratis pakket boter voor de duur van zijn/haar politieke leven en daarmee kun je schijnbaar gemotiveerd de kiezer bedonderen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Grea Twint

    Graag wil ik u even een van de laatste stukjes over het Golfodrama van de heer vd Liet laten lezen, om u even te laten zien hoe er met de belastingbetaler omgegaan wordt.

    Geplaatst door Jan Demming: Antwoord
    04/09/2007, 17:23

    Hoop doet leven, meneer Van der Liet. Als er nooit actie tegen iets of iemand wordt ondernomen, dan is het gelijk altijd aan de zwijgende meerderheid, zoals u zelf telkens beweert. De bijeenkomst is dan ook een laatste poging om politici, die de verantwoordelijkheid over de provincie en dus ook de Bovenkerkerpolder dragen, met goede argumenten op andere gedachten te brengen. De bijeenkomst op Schiphol zal uitwijzen of ik mijn uitspraken over politici moet bijstellen of zelfs inslikken. Ik doe dat in zo’n geval van harte!
    PS: Moet u zich zo langzamerhand niet inchecken op Schiphol?

    Geplaatst door Hans van der Liet: Antwoord
    04/09/2007, 17:43

    Nee, zondag pas. Maar weest u gerust: ik kom uw feestje op 6 september niet verstoren hoor. In de wandelgangen hebben we het besluit al genomen. De rest is hooguit hinderlijke ruis. We houden nog wat hoorzittingen om het gepeupel het idee te geven dat ze ook nog wat in de melk te brokkelen hebben, maar in feite staan de bulldozers al te wachten.
    Ik wens u goede devotie overmorgen!

    Nog 4 nachtjes slapen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Grea Twint

    Graag wil ik u even een van de laatste stukjes over het Golfodrama van de heer vd Liet laten lezen, om u even te laten zien hoe er met de belastingbetaler omgegaan wordt.

    Geplaatst door Jan Demming: Antwoord
    04/09/2007, 17:23

    Hoop doet leven, meneer Van der Liet. Als er nooit actie tegen iets of iemand wordt ondernomen, dan is het gelijk altijd aan de zwijgende meerderheid, zoals u zelf telkens beweert. De bijeenkomst is dan ook een laatste poging om politici, die de verantwoordelijkheid over de provincie en dus ook de Bovenkerkerpolder dragen, met goede argumenten op andere gedachten te brengen. De bijeenkomst op Schiphol zal uitwijzen of ik mijn uitspraken over politici moet bijstellen of zelfs inslikken. Ik doe dat in zo’n geval van harte!
    PS: Moet u zich zo langzamerhand niet inchecken op Schiphol?

    Geplaatst door Hans van der Liet: Antwoord
    04/09/2007, 17:43

    Nee, zondag pas. Maar weest u gerust: ik kom uw feestje op 6 september niet verstoren hoor. In de wandelgangen hebben we het besluit al genomen. De rest is hooguit hinderlijke ruis. We houden nog wat hoorzittingen om het gepeupel het idee te geven dat ze ook nog wat in de melk te brokkelen hebben, maar in feite staan de bulldozers al te wachten.
    Ik wens u goede devotie overmorgen!

    Nog 4 nachtjes slapen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.