Raadhuis nu rookvrij

“Ons raadhuis is nu rookvrij”, zei wethouder Herbert Raat van zowel Zorg en Gezondheid als Handhaving (VVD). Samen met de in Amstelveen wonende huisarts Ilona Statius Muller en Bart de Wolf van KWF Kankerbestrijding onthulde hij dinsdag het bord bij de luifel van het raadhuis, waarop staat dat het daaronder verboden is te roken.

Het drietal onthulde nog enkele andere borden die er op wijzen dat Amstelveen op weg is naar een rookvrije generatie. Raat is zelf een ex-roker en weet hoe moeilijk het is van die verslaving af te komen, zei hij. Maar volgens hem moet de gemeente het goede voorbeeld geven en worden door de genomen maatregelen straffe rokers ook gestimuleerd met hun gewoonte te stoppen.

“Wij hangen de bordjes op”, zei aan ambtenaar van de afdeling Vastgoed. Eerder zorgde Statius Muller er voor dat de luifel voor de bibliotheek aan het Stadsplein een ‘rookvrije zone’ werd. Overigens is daar de handhaving door de gemeente een probleem, omdat het in feite openbare ruimte betreft, waarop alleen het Rijk kan handhaven. Dat speelt bij het gemeentehuis niet. “Daar doe ik het zelf”, grapte Raat. Het gaat om vastgoed dat eigendom is van de gemeente. In heel het raadhuis is het verboden te roken, ook op de balkons en de rookruimte bestaat niet meer. Alle asbakken zijn verdwenen.

Het betekent dat ook rokende gemeenteraadsleden en ambtenaren niet meer in om bij het raadhuis een sigaret kunnen opsteken. De afdeling Vastgoed had er dinsdag gezorgd voor een complete reiniging van alles wat nog aan roken deed terugdenken. “Het is hier keurig schoongemaakt”, zei Raat.

 

Voor Statius Muller is het dus de tweede rookvrije overwinning in Amstelveen. Bij de onthulling wees zij er opnieuw op dat zij in haar praktijk in Amsterdam met heel veel gevallen van kanker bij mannen en vrouwen wordt geconfronteerd.

 

“Roken kan tegenwoordig echt niet meer”, vindt Raat. Hij doet samen met zijn collega Peter Bot van Sport (bbA) een dringend beroep op besturen van sportverenigingen. “Zodat ook Amstelveense kinderen op sportvelden niet meer in aanraking komen met rokers langs de zijlijn,” zegt hij. Intussen bekijken B&W of meer gemeentelijke gebouwen rookvrij kunnen worden gemaakt.

 

“Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden,” zegt Bart de Wolf, coördinator lokale aanpak bij KWF Kankerbestrijding. Hij vindt het overigens uitstekend van Amstelveen dat die het raadhuis als centraal punt van de gemeente tot voorbeeld heeft verheven. Het is een primeur in het land, zeggen hij en Raat. De Wolf: “Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan. Elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan. Hier moeten we kinderen voor beschermen en een Rookvrije Generatie nastreven. Daarom is de stap van de gemeente Amstelveen zo van belang. We hopen dat anderen dit voorbeeld zullen volgen.”

 

Raat vindt, terugkijkend op de problemen met handhaving bij de bibliotheek, dat het Rijk die naar gemeenten moet verplaatsen. “Als er toch wordt gedecentraliseerd dan dit zeker”, vindt hij.

Volgens de gemeente is het raadhuis een openbaar toegankelijk gebouw dat voor zowel bezoekers als medewerkers rookvrij te bereiken moet zijn. De gemeente sluit zich aan bij het initiatief ‘Rookvrije Generatie’ van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds.

 

 

 

Lees ook:Raadhuis rookvrij – ook voor de deur komt verbod
Lees ook:Luifel bij Venstra en Bieb nu rookvrije zone
Lees ook:ChristenUnie wil beter toezicht op inrichten rookvrije ruimten bij horeca
Lees ook:Kids in het Wild
Lees ook:ChristenUnie: geen rookvoorziening in jongerencentrum

8 reacties op “Raadhuis nu rookvrij

 1. DatMoetAnders

  Symboolpolitiek met een forse dosis hypocrisie. Als roken niet meer kan omdat (mee)rokers er kanker van krijgen, waarom mogen auto- en vliegverkeer dan wel toenemen ondanks de kankerverwekkende uitstoot?

  De eerste rookvrije zone onder de luifel van de leestempel was zeker geen overwinning, omdat het ‘verbod’ niet wordt gehandhaafd. Er lijkt juist méér te worden gerookt dan ooit omdát het verboden is.

  Maar goed, het levert weer een foto op, en daar gaat het om bij deze liberaal.

    /   Beantwoorden  / 
  1. F. Wijlens

   Symboolreactie met een forse dosis hypocrisie. Als een bordje ophangen niet meer kan omdat (mee)rokers er schaamte van krijgen, waarom mogen rokers en andere tuig dan wel overal wel toenemen ondanks kankerverwekkende uitstoot?

   De eerste symboolreactie onder dit artikel was zeker geen overwinning, om dat de ‘symboliek’ niet wordt gehandhaaft. Er lijken juist méér te worden gesymboolreactiet dan ooit omdát het verboden is.

   Maar goed, het levert weer een symboolreactie op, en daar gaat het om bij deze nationaal socialist.

     /   Beantwoorden  / 
   1. G.Levens

    Cowboy Raat gaat zelf toezien op de naleving ervan. Van elke keer dat hij gaat kijken maakt hij even een selfie en brult met zijn gelaat omhoog: Je maintiendrai, woehaaaaaa!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
   2. Frank

    @F Wijlens De betiteling nationaal socialist is een grove belediging en is beneden alle peil. Ik hoop dan ook dat deze reactie verdwijnt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. F. Wijlens

     @Frank,

     Mijn reactie is een kopie van die van DatMoetAnders, ik heb alleen wat met termen gehusseld.

     Hiermee probeerde ik te laten zien om totaal onzinnig ik de reactie van DatMoetAnders vind. Gezien jou reactie is de actie niet geslaagd.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   “Liberaal?” Deze man is slechts bezig met de gemeenteraad(t)s verkiezingen. Deze man is selfiezuchtig en alleen bezig dat enge clubje van hem te promoten. Ieder overvliegend kankerbommetje mag doorgroeien. Ten koste van alle inwoners.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    U kent hem toch iets teveel macht toe als u meent dat hij ook over het luchtruim gaat.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Liberalisme en betutteling gaan dus prima samen. In dit geval juich ik het toe!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.