Graf Piet Muijselaar (Zorgvlied) blijft bestaan

Piet Muijselaar

Piet Muijselaar

Het graf van wijlen Piet Muijselaar – Snip van het destijds alom populaire duo Snip & Snap – e diens vrouw Maria op Zorgvlied wordt niet geruimd. Het gerucht dat het wel zou gebeuren, wordt door de directeur Arab Nesvadba met klem tegen gesproken. De Telegraaf meldde eerder dat er een bord bij het graf stond waarop nabestaanden werd verzocht zich te melden.

Ruimen zou niet in het beleid passen dat de graven van bekende Nederlanders op de begraafplaats blijven bestaan. Muijselaar wordt als een van de cultuurdragers gezien en Zorgvlied zegt te beseffen dat de artiest van betekenis is geweest voor veel mensen. Overigens vraagt het wel om donaties voor instandhouding van het graf.

Het beleid de graven van bekende artiesten op Zorgvlied te laten voortbestaan, dateert kennelijk uit de zestiger jaren. Toen wilde de gemeente – die zo ongeveer alle historische bouwwerken en stadsgezichten sloopte die geld kostten – het graf van Oscar Carré laten ruimen, maar daartegen kwam zoveel verzet dat het niet doorging. Het in het oog springende monument op Zorgvlied bleef bestaan. Overigens werd destijds wel het Oude Dorp ernstig verminkt door de slopershamer.

Het de dames Snip en Snap spelende duo (Willy Walden speelde Snap en Snip was diens aangever) vormde onder meer de spil van de ook in Schouwburg Amstelveen vertoonde Sleeswijk Revue. Onder invloed van theaterproducent René Sleeswijk trad het duo al in 1937 op in Avro’s Bonte Dinsdagavondtrein. Bij de omroep had men oorspronkelijk getwijfeld of mannen in jurken wel konden. Maar al gauw werd het duo populair bij het Nederlandse publiek. Het stond ruim 40 jaar op de planken. Muijselaar overleed in 1978, op dezelfde dag als toneelspeler Ko van Dijk.

Rondleiding

Woensdag 16 augustus (19.00 uur) kan men een avondwandeling op Zorgvlied maken. De auteurs Marcel Bergen & Irma Clement van het boek ‘Wandelen over Zorgvlied’ leiden dan een rondleiding, die onder meer langs dertien rijksmonumenten en een groot aantal (praal)graven voert. Die laten zien hoe in de negentiende eeuw over de dood werd gedacht.

Deelnemers krijgen daarover veel informatie en over de funeraire symboliek uit de negentiende eeuw is op Zorgvlied veel te vinden. Ook besteden de gidsen aandacht aan Zorgvlied als wandelpark in Engelse landschapsstijl. Er staan in die stijl zo’n 2400 monumentale bomen. De wandeling duurt tot omstreeks 21.00 uur en men verzamelt bij de witte kantoorvilla, Amsteldijk 273. Kosten: 10 euro per persoon (inclusief koffie of thee). Reserveren bij Zorgvlied: (020) 540 49 27 of [email protected].

 

Lees ook:Rechtszaak om graf Harry Mulish op Zorgvlied
Lees ook:Gemeente verliest zaak graf Zorgvliet
Lees ook:Graf verzetsheld Theo Ruiter overgedragen
Lees ook:Shuttle naar graf op Zorgvlied
Lees ook:Zorgvlied poogt mensen met kleine beurs tegemoet te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.