Vervoersraad blijft ondemocratisch

Harry van den Bergh

De raad van de zogenoemde Vervoersregio mag dan terug gaan van 57 naar 50 zetels, de gemeente Amsterdam houdt daarin wel een even groot stemrecht. De hoofdstad levert op voorstel van het dagelijks bestuur de helft van veertien zetels in, maar de stemmen van de zeven overgebleven vertegenwoordigers krijgen een dubbele stemwaarde.

Amstelveen houdt vijf zetels in die raad. Die worden bezet door leden van de gemeenteraad. De kwestie kwam dinsdag aan de orde in de commissie Ruimte, Wonen (RWN) daarvan. De Vervoersregio is de voortzetting sinds 1 januari van de Stads Regio Amsterdam, die zich met meer dan alleen het vervoer bezig hield, maar voor de andere taken nu is vervangen door de veel grotere Metropool Regio Amsterdam (MRA).

Beide organen zijn overigens geenszins democratisch, herhaalde raadslid Harry van den Bergh (PvdA) nog maar eens. De vertegenwoordigende raadsleden erin, afkomstig uit diverse fracties, worden geacht het standpunt van hun gemeente erin naar voren te brengen. Terwijl hun politieke visies best uiteen kunnen lopen. “Maar de politieke visie is niet uit te sluiten”, zei Van den Bergh. Hij vond het logisch met partijgenoten uit andere gemeenten te praten.

Dezelfde moeite had kennelijk ook Tessa van Wijnen van GroenLinks er mee. Net als Van den Bergh en bijvoorbeeld Walter Vervenne van de VVD vertegenwoordigt zij Amstelveen in de Vervoersregio, maar in deze gemeente weer haar eigen partij.

De door Linda Roos van Burgerbelangen (BBA) voorgestelde wisselende voorzitter van de Vervoersraad vond wel bijval in de gemeenteraadscommissie. Maar daarmee verandert het democratisch gehalte niet, zei Van den Bergh. Het dagelijks bestuur van de Vervoersraad gaat terug van zeven naar drie leden. Maar het is, zei Van den Bergh, gewoon een netwerkorganisatie.

 

Lees ook:Metropool Amsterdam: ‘ondemocratisch broddelwerk’
Lees ook:Brandes weer lijsttrekker PvdA
Lees ook:Kunstcollectie Harry van den Bergh bij Jan van der Togt
Lees ook:Gemeente: zorg over leiding ziekenhuis
Lees ook:MRA: ondemocratisch EU-model voor regio

6 reacties op “Vervoersraad blijft ondemocratisch

 1. CeeBee

  Een zorgelijke ontwikkeling, die naar mijn idee onvoldoende onderkend wordt door het college en de gemeenteraad, terwijl Harry van den Bergh er -naar mijn idee terecht- al jaren op wijst.

  Maar niet alleen de democratische legitimiteit ontbreekt (dixit Harry van den Bergh), ook de raad zelf laat zich volgens mij de kaas van het brood door Amsterdam, dat kort en goed gewoon de dienst uitmaakt in de Vervoersregio.

  Zo rijdt lijn 51 straks tot Zuid WTC en gaat lijn 5 over enige tijd ook niet meer naar CS (ondanks gedane beloften). Inmiddels zijn ook diverse buslijnen aan de beurt om gedecimeerd te worden. Misschien zie ik het niet goed, maar het lijkt me al met al geen resultaat om trots op te zijn als Amstelveens bestuur.

  Het zijn echter ook de telkens tamme reacties in de raad die mij verbazen. Niemand die bijvoorbeeld oproept tot samenwerking met andere gemeenten. Niemand die met zijn/haar vuist op tafel slaat of oproept tot protest. Kortom, niemand die er eens met gestrekt been ingaat. En dat laatste mag dan niet des Amstelveens zijn, maar misschien wel een keer nodig..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kaas

   Mee eens CeeBee, maar zou dat niet liggen aan het veelal volstrekt amateuristisch gehalte van de raad op enkele uitzonderingen na. Die Brandes laat zich toch ook keer op keer piepelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Ach, ik volsta maar even met mijn eigen waarnemingen. Wie weet doet iemand er wat mee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kaas

     Het enige verschil is, dat jij het netjes zegt.

       /   Beantwoorden  / 
   2. PeterPC

    Brandes is de grootste fout van dit college om hem erbij te halen.

    De man heeft nergens verstand van, OV, ICT. Het is dweilen met de kraan open.

    Geef mij maar 2 Herberts, en Amstelveen gaat heel groot worden.

    En ik word zijn spin dinges.

    Ik hoop wel dat de bitterballen op het Stadhuis nog wel in grote hoeveelheden worden uitgedeeld. En geen enge vega gerechten worden uit geserveerd.

    Daarnaast vraag ik mij af of in het OV wat dan nog overblijft ook gaat beschikken over gendervrije toiletten.

    Want dat is wel heel belangrijk in de denkwereld van de democraat Harry (proest)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     Man, man ,man wat ben jij zielig.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.