MRA: ondemocratisch EU-model voor regio

Harry van den Bergh

Terwijl Engeland uit de EU stapt, om te ontkomen aan de ondemocratische regeldruk van Brussel, met een nepparlement dat in feite nauwelijks iets heeft te vertellen, komt er in Nederland een daarop gelijkende metropoolregio, waarvan Amstelveen deel uitmaakt.

Raadslid Harry van den Bergh (PvdA) zei in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) zich over het democratische gehalte van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) ernstig zorgen te maken. Raadsleden krijgen daar nauwelijks wat te zeggen, om over inspraak van de burgers maar te zwijgen. “De democratische legitimiteit is in de MRA volstrekt onvoldoende geregeld”, zei hij. Eerder maakte hij zich al zorgen op dat gebied als lid van de regioraad van de Stadsregio Amsterdam, die nu taken kwijt raakt en eigenlijk alleen nog blijft voortbestaan als vervoerregio. Wegens wetswijzigingen wordt SRA – waarin wordt samengewerkt op gebieden als verleer en vervoer, ruimtelijke ontwikkelingen, volkshuisvesting, economische zaken en jeugdzorg – opgeheven. De erbij behorende gemeenten willen in elk geval het vervoer samen blijven regelen. Wonen en economie verdwijnen naar de MRA, waarin 33 gemeenten zitten. Maar wat er precies met wonen gebeurt en of de gemeente daar nog veel invloed op heeft, is onduidelijk. Er moet, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld, meer in subregio’s worden gedaan, zoals Amstelland en de Meerlanden.

Maar Van den Bergh en anderen in de gemeenteraad blijven bang dat in de MRA besluiten worden genomen waar de burger totaal niets van weet en de raad niet aan te pas komt. Er is zelfs een regiegroep van burgemeesters geweest ( “hoorde ik niet bij”, haastte Van ’t Veld zich te zeggen) die uitmaakte dat raadsleden volledig aan de kant kunnen worden gezet. “Dit gaat ons ontglippen”, voorspelde Van den Bergh. En zijn mening wordt gedeeld door vrijwel alle leden van de Regioraad. De inspraak is niet gegarandeerd, weten die.

“Wij willen alles in de gaten houden, maar de vraag is of wij dat ook kunnen”, verzuchtte raadslid Martin Kortekaas van GroenLinks. “Maken wij onszelf niet tot een tandeloze tijger?” De transparantie dreigt volstrekt zoek te raken, betoogden ook andere raadsleden. En zij maken zich met name zorgen over wat er met het fenomeen wonen in de MRA gaat gebeuren.

Kortekaas: “Als niet in het openbaar besluiten worden genomen die Amstelveen betreffen, vaag ik mij af waar wij aan beginnen.” Het is de bedoeling dat de diverse gemeenteraden contact met elkaar onderhouden, maar dat wordt heel ingewikkeld, constateerde Van den Bergh.

Volgens de burgemeester wordt de MRA vooral internationaal een belangrijk lobbyinstrument. Maar de vraag is of aan de lobby niet teveel de openbaarheid en de democratie worden opgeofferd…

 

 

 

Lees ook:A’veense politiek: ‘Blijf af van tramlijn 5′
Lees ook:Metropool
Lees ook:Metropool Amsterdam: ‘ondemocratisch broddelwerk’
Lees ook:Vervoersraad blijft ondemocratisch
Lees ook:PvdA wil hoorzitting over woonbeleid

5 reacties op “MRA: ondemocratisch EU-model voor regio

 1. Jan Demming

  Ernstig zorgen maken over het democratische gehalte van de Metropool Regio Amsterdam? Alweer zo’n club die wel even zal uitmaken wat het beste is voor de gemeenten in deze regio? Wat mij betreft vergelijkbaar met de Regioraad Amsterdam die, ondanks het belachelijke idee dat deelnemende raadsleden daar ook maar iets in de melk te brokkelen hebben, wel even de beslissingen nemen. Ik noem wat dat betreft alleen nog maar de ontwikkelingen rond de toekomstige Amstelveenlijn. Van den Bergh heeft dus gelijk: raadsleden uit in elk geval Amstelveen kunnen wel wat blaten, blaffen en piepen, maar ze worden alles behalve serieus genomen en meteen onder tafel geluld vanwege hun onkunde en onwetendheid.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  “Harry van den Bergh” Die man weet helemaal niet meer wat hij zegt. Vergane PvdA glorie, zit allen nog in de raad om wat centjes mee te pakken.

  Weg met dat schorriemorrie, de ongewilde CIA agent.

  Het blijft tobben met dat linkse volk.

    /   Beantwoorden  / 
 3. slimpie

  @ Jan Waarom gaat Harry niet op een bankje in het park zitten, lekker in het zonnetje.

  Jan ik geloof je zonder meer, want ik denk,dat Harry daar wel achter is gekomen toen hij nog in hogere regionen zetelde.
  @PC Wel leuk verhaal, waarschijnlijk nog door hem zelf verzonnen. Ik denk dat zoiets het erg goed doet aan de toog.Zie je hem al lopen met een koffertje met geld! Harry heeft de Anjerrevolutie mee helpen opzetten.(proest..)

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Van den Bergh heeft volkomen gelijk. Amstelveen is in nationaal en regionaal verband een tandeloze cavia waar gewoon overheen wordt gewalst. Zie A9 (nationaal), sneltram (SRA) en straks een woonbeleid waarop Amstelveense burgers geen democratische invloed en controle zullen hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Zoostje

  ” Volgens de burgemeester wordt de MRA vooral internationaal een belangrijk lobbyinstrument. Maar de vraag is of aan de lobby niet teveel de openbaarheid en de democratie worden opgeofferd…”…….eeuhhhhhhh, wat betekent deze zin? Kan iemand dit in gewoon Nederlands uitleggen? Ofwel duiden? Spreekt hier de burgemeester voor inwoners of voor haar belangenbehartigers?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.