“Assad is crimineel” zegt burg. Aleppo in AV

HNLjI9r6Hoewel een kerkleider in Damascus tegenover amstelveen.blog.nl net had verklaard dat het in elk geval voor christenen onder Assad in Syrië rustig was, noemde burgemeester Hagi Hassan van Aleppo-Oost die leider van de regering daar donderdag een crimineel. Hij was in Amstelveen op uitnodiging van burgemeester Mirjam van ’t Veld, omdat beiden zijn genomineerd voor de World Mayor Prize 2016.

Donderdagavond werd Hassan door B&W plus enkele raadsleden ontvangen met een etentje in molenrestaurant ‘De Nieuwe Dikkert’. Sinds de zogenoemde Arabische lente, ooit begonnen in Tunesië, ontaardde in een felle winter in het Midden-Oosten, strijden talloze moslim partijen tegen elkaar in Syrië. De burgemeester van Aleppo-Oost kan al geruime tijd zijn eigen gebied niet in, maar verblijft in het noordelijke deel van en de randen rondom de stad. In Syrië is volgens hem de revolutie, gericht op meer democratie, begonnen met bloemen en door Assad beantwoord met bommen. Hij wil dat dat de naar zijn mening criminele regeringsleider voor oorlogsmisdaden terecht staat bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, omdat hij de dood van honderdduizenden mensen op zijn geweten heeft. Ruim 600.000 burgers in Syrië kwamen om en twaalf miljoenen ontheemden, onder meer gevlucht naar Turkije, Libanon en Egypte, vertelde hij nog maar eens. Het land heeft nu vier jaar van bombardementen achter de rug.

Naar Nederland was hij uitgenodigd door de Amstelveense burgemeester en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG. Hij was in Den Haag ook bij minister Ploumen geweest, die volgens locoburgemeester Jeroen Brandes in een constructief gesprek hulp toezegde.

Geweld

Volgens Hassan, die ook in Frankrijk en België is geweest om zijn standpunt voor het zoeklicht te brengen, heeft Rusland alleen Assad militair geholpen. Los van diens oorspronkelijke regering en IS strijd een evolutionair Vrij Syrisch Leger om de macht. Hassan benadrukte dat in de ruïne die van Aleppo overbleef basisvoorzieningen ontbreken. “Er is door de Russen en Assad geen kogel op IS af geschoten. Ik vraag de internationale gemeenschap veilige havens te creëren. Aleppo is een gevaarlijke stad”, zei hij. “Wij willen dat de oorlog stopt. Maar Assad kiest altijd voor geweld als oplossing.”

Van de wegens een longontsteking verhinderde en daardoor diep teleurgestelde burgemeester Van ’t Veld was er wel een door Brandes voorgelezen verklaring. Zij had het wel eervol gevonden wegens haar aanpak van de opvang van vluchtelingen en de integratie van nieuwkomers op de nominatie voor wereldburgemeester te staan. “Tegelijkertijd werd ik er verlegen van. Dat ook de collega uit Oost-Aleppo was genomineerd raakte mij diep. Je zult maar burgemeester zijn van een verwoeste stad, symbool van ondraaglijk leed en een uitzichtloze toekomst. Mijn gevoel heb ik opgeschreven in een verklaring en zo is ons contact ontstaan. Hij stuurde mij informatie over de situatie in Oost-Aleppo en stelde voor om naar Nederland te komen om zijn verhaal met een breder publiek te delen. Op zijn verzoek dus heb ik hem samen met VNG Internationaal uitgenodigd.”

Tijdens voorbereidingen voor het bezoek zag men de situatie in Oost-Aleppo van dag tot dag drastisch verslechteren. “De situatie in zijn stad en land houdt hem dag en nacht bezig. Dat begrijp ik heel goed. Als burgemeester wil je er voor iedereen zijn. In goede en slechte tijden.” Ze zei te hopen dat Hassan contacten kan leggen die hem kunnen helpen bij de wederopbouw bam zijn stad. Maar voorlopig kan hij zijn post niet innemen.

 

 

Lees ook:Mirjam van ‘t Veld geen ‘wereld burgemeester’
Lees ook:Van ‘t Veld verlegen met nominatie wereldburgemeester
Lees ook:Platform wil bussen vluchtelingen verwelkomen
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Otto van Diepen overleden

2 reacties op ““Assad is crimineel” zegt burg. Aleppo in AV

  1. Gerben

    Ook wij moeten waakzaam zijn met oog op 15 maart.
    Vrede voor onze lappendeken samenleving. Bewaar de Vrede.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    Zonder te willen ontkennen dat Assad een boef is, wie stond met een hele grote mond de mensen in Syrië aan te moedigen dat ze moesten zijn voor een vrije democratie. En wie doet eigenlijk niets, sinds er een paar jaar de pleuris is uitgebroken. Hetzelfde in de Oekraïne ! Herinnert u hem nog? Van Balen met zijn worstvingertje ( VVD) op dat plein.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.