‘Eenzame ouderen’ nog een probleem

Pim Golta. Foto: amstelveenweb.com

Pim Golta. Foto: amstelveenweb.com

Omdat er één participatieraad voor het gehele sociale domein komt, werd van de opgeheven raden voor respectievelijk senioren en gehandicapten maandag officieel afscheid genomen. Een derde, de participatieraad voor de minima (PMA), is door B&W opgeheven wegens interne strubbelingen, maar die wilde in feite naast de ene raad voor het gehele sociale domein blijven bestaan.

Onder een andere naam denkt PMA nu voor de belangen van minima te blijven opkomen, maar hij is niet langer adviesorgaan van B&W. Dat is de nieuwe overkoepelende raad wel. Wethouder Herbert Raat van Zorg dankte de leden van de Seniorenraad en de Participatieraad Gehandicapten Amstelveen (PGA) voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Symbolisch overhandigde hij aan de beide voorzitters, respectievelijk Pim Golta en Jurriaan Fransman, een zogenoemde Amstelveen Box, met lokale producten als wijn uit de Amsteltuin, bier van de Naeckte Brouwers en bonbons van Martinez. Alle leden van de raden krijgen de box ook.

Onzin

Het in stand houden van de drie raden, nu veel zorgtaken van het Rijk naar de Gemeente zijn overgegaan, zou onzin zijn, zei Fransman. Volgens hem waren de voorzitters van alle drie de oude raden het erover eens dat er één moest komen voor het gehele sociale domein. Ina Schilperoord, die ook deel uitmaakte van de Seniorenraad, heeft volgens Raat – samen met de heren Golta. Fransman en Pel – in een werkgroep aan de voorbereiding van de nieuwe raad veel energie gestoken. Volgens Raat is het nieuwe orgaan niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Met de oude waren altijd kritisch, maar opbouwend, zei hij.

 Sportief

Er zijn intussen ook wel moeilijke momenten geweest, zei Fransman. Naar zijn mening waren B&W altijd sportief als er kritiek kwam. Golta constateerde dat zijn Seniorenraad niet altijd alles voor elkaar heeft gekregen, maar maakte zich zorgen over de categorie eenzame ouderen, met wie gemeente en instellingen moeilijk contact krijgen. “Zij vormen het grootste probleem en zijn slecht te bereiken”, zei hij. “Er is in Amstelveen veel te doen voor hen, maar zij weten het niet.”

Hij juichte de op initiatief van Herbert Raat begonnen op ouderen gerichte campagne toe. “Die is bedoeld om hen wel te bereiken, op een positieve manier, niet als zielige ouderen.” Hij wees er op dat tachtig procent van de vrijwilligers ook uit ouderen bestaat.

Volgens Schilperoord zijn voor de nieuwe participatieraad acht leden, maar nog geen voorzitter, gevonden. Ook moeten de drie vacatures voor vertegenwoordiging van de minima er in nog worden gevonden, zei ze.

 

 

 

 

Lees ook:Minder sociale participatieclubs
Lees ook:Website overzicht voorzieningen ouderen
Lees ook:Voorzitter Heizenberg van Seniorenraad treedt af
Lees ook:Burgemeester komt woedende Senioren- en Clientenraad tegemoet
Lees ook:Gemeente website ouderen 900 keer bezocht

6 reacties op “‘Eenzame ouderen’ nog een probleem

  1. Gerben

    De burgers met een beperkt inkomen hebben het nakijken? Eenzame ouderen onder hen? Er is dus nog een onafhankelijke denktank actief. Dat geeft hoop.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    ” eenzame ouderen zijn niet zielig” vindt Raat. Hij heeft een campagne opgezet. Hoe gaat ie dan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerben

      Rekenkamercommissie: urgent issue. Er is al geld gespendeerd aan advertenties. Dat zet geen zoden aan de dijk.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        OK is waar, mijn fout, maar ondanks dat heeft Gerben wel een punt.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Tante Ria

        Tja JB, het bekende wensdenken van Frank is wel verontrustend.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.