Burger kan taken van gemeente overnemen

Stieneke  Kruijer

Stieneke Kruijer

Hoe vertellen we het de burger? Die vraag kwam bij de raadscommissie Burgers en Samenleving woensdagavond toch bogen, toen die een wijziging behandelde van gemeentelijke verordeningen op het gebied van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en jeugdhulp. Die verandering was nodig om het zogenaamde Right to Challenge (want het moet Engels tegenwoordig natuurlijk) handen en voeten te geven.

In gewoon Nederlands komt het er op neer dat inwoners maatschappelijke taken van de gemeente kunnen overnemen, als zij denken dat beter dan zij of door haar ingehuurde bedrijven te doen.

In het voorstel van B&W stond dat het de gemeente niks gaat kosten, maar daar zette Stieneke Kruijer van GroenLinks een vraagteken bij. Dat het recht bestaat, moet namelijk worden gecommuniceerd naar de burgers en ambtelijk worden begeleid. Ook fractieleider Bakker van de lokale partij Burgerbelangen constateerde dat.

En vroeg zich af hoe men inwoners ook controlerend kan laten zijn. Daarvoor moet data op grote schaal worden gecommuniceerd. “Is het college van B&W bereid die data open te stellen? “vroeg Bakker.

J. Bakker (bbA)

J. Bakker (bbA)

Volgens wethouder Jeroen Brandes is dat wel de bedoeling. Maar Kruijer hamerde er op dat ion de voorstellen van het college alles nogal zuinig wordt geformuleerd. Daar staat dat inwoners het recht krijgen gemeentelijke taken naar zich toe te trekken. Maar Kruijer wilde dat het niet alleen een recht is, maar burgers worden opgeroepen het te doen.

Dat vergt een actievere houding van de gemeente en daarbij passend budget. Bovendien moeten op grond van dat recht tot stand gekomen contracten jaarlijks kunnen worden gewijzigd, vond Kruijer.

Brandes verwees naar de initiatieven-makelaar in gemeentelijke dienst.

Maar of die voldoende mankracht aan de dag kan leggen om alle initiatieven de begeleiden, is de vraag, vond de commissie. Kruijer: :”We moeten het wel echt met z’n allen willen en de burger serieus nemen.”

 

Lees ook:GL wil buurtinitiatieven stimuleren
Lees ook:GL: gemeente moet dierenarts minima betalen
Lees ook:GroenLinks: Minder eigen bijdrage huishoudhulp
Lees ook:GroenLinks: bijdrage gemeente dierenarts minima
Lees ook:GroenLinks vindt Brandes te vaag over PGB

Eén reactie op “Burger kan taken van gemeente overnemen

  1. Rotary-vriendje

    Waarom zouden burgers taken van de gemeente over moeten nemen ? Kan iemand mij dat vertellen ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.