GroenLinks: Minder eigen bijdrage huishoudhulp

Stieneke Kruijer

De inkomensgrens voor het betalen van een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp moet omhoog. Dat vindt GroenLinks in de gemeenteraad. Volgens de fractie zien ook veel mensen met lage middeninkomens van die hulp af, omdat wat zij er zelf aan moeten bij betalen teveel is.

Dat blijkt ook uit door B&W op verzoek van de gemeenteraad verricht onderzoek.  Sommige burgers vroegen die niet eens aan. En 31 mensen zegden in de afgelopen twee jaar de verkregen hulp weer op, omdat de eigen bijdrage voor hen te hoog was geworden.

Maar volgens raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks is dat nog maar het topje van de ijsberg. “We weten nu hoeveel mensen hebben opgezegd, maar er zijn ook Amstelveners die de hulp niet aanvragen, omdat ze weten dat de eigen bijdrage niet te kunnen betalen. En er zijn er die in financiële problemen komen door de eigen bijdrage.”

Zij verwijst naar onderzoek in Amsterdam, waaruit bleek dat vooral mensen uit de lage middeninkomens zijn die wegens de kosten ‘zorgmijders’ werden.

GroenLinks heeft de wethouder gevraagd de inkomensgrens voor de eigen bijdrage te verhogen. Voor mensen met een minimum inkomen zijn er al compenserende maatregelen beschikbaar. Mensen met een laag middeninkomen zouden door het optrekken van de inkomensgrens ook minder eigen bijdrage gaan betalen. Stieneke Kruijer zegt het zeer zorgelijk te vinden dat mensen zijn in de gemeente, die wel recht hebben op hulp, deze afwijzen wegens de te hoge kosten.

 

Lees ook:GroenLinks: bijdrage gemeente dierenarts minima
Lees ook:PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg
Lees ook:GL: gemeente moet dierenarts minima betalen
Lees ook:GroenLinks wil compensatie minima voor dure ‘gratis’ schoolboeken
Lees ook:GroenLinks tegen stop subsidie Griffioen

7 reacties op “GroenLinks: Minder eigen bijdrage huishoudhulp

 1. Rotary-vriendje

  Zo vind ik ook dat iedereen als Ziektekostenverzekering alleen de basisverzekering zou moeten nemen. Als meer mensen dat zouden doen vloeien er vanzelf weer meer voorzieningen terug naar dat basispakket. Ook een soort van marktwerking, gebaseerd op angst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Als je iets vindt moet je het naar de politie brengen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Dikke Bertha

   Wat heeft de politie hier nou weer mee te maken ?

     /   Beantwoorden  / 
  3. Simon Sluitspier

   Bij een extra verzekering moeten beiden ouders de hoge verzekering nemen
   Heleboel zaken weer terug in basispakket. Kraamzorg is voor de maatschappij als geheel van belang.
   Geen korting bij overstap
   Geen 550 verschillende verzekeringen.
   Geen reclame.
   Enz, enz.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jo

  Schande dat de echte zieke minima ong €1000,- per jaar meer moeten betalen doordat de eigenbijdrage van 0€ naar ong.€260,- is gegaan , hoge woonkostentoeslag wegegevallen € 390,- naar € 0,0 en bijdrage voor chron.zieken en gehandicapten.
  Niemand rept zich hierover.
  Ze zien het niet of willen het niet weten,zien????? ;

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tante Ria

   Ze zien het wel. Met Eurotekens in de ogen is het moeilijk de noden van anderen te zien.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Dit is ronduit dom beleid. Vele mensen, ook uit de wat hogere inkomens die hier echt behoefte aan hebben, zullen in het zwarte circuit gaan kijken. De mensen die hierin werken hebben vaak een (gedeeltelijke) uitkering, want van een uitkering op bijstandsniveau kun je nauwelijks rondkomen. Zo loop je belasting mis en bevorder je misbruik van sociale voorzieningen. Tel uit je winst.
  Een heel groot deel van die bezuinigingen bestaan alleen dus op papier. En de mensen die hier echt de pineut van zijn , zijn diegenen die net een paar euro boven de grens verdienen of krijgen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.