Gemeentesecretaris Meijer miste ‘chemie’ met B&W

naamloosAan wat weken geleden al was bericht door de media, heeft de gemeente nu ook eindelijk zelf een persbericht gewijd: gemeentesecretaris en algemeen directeur Alexander Meijer (42) is binnen een jaar al weer ontslagen.

Helemaal zover schijnt het nog niet te zijn, maar er bestaat ‘overleg’ tussen B&W en Meijer om van hem af te komen. Hij heeft zich overigens wekenlang al niet meer op het raadhuis laten zien. Een duidelijke reden voor het ontslag wordt niet gegeven, alleen dat er ‘onvoldoende chemie’ bestond tussen hem, B&W, directie en de rest van de ambtelijke organisatie on de werkrelatie met succes te kunnen voortzetten.

B&W zeggen de ontstane situatie heen vervelend te vinden, maar “soms is het nodig moeilijke beslissingen te nemen. Deze is daar één van. Bij deze beslissing staat het belang van Amstelveen voorop. Deze is daar één van. Bij deze beslissing staat het belang van Amstelveen voorop”, melden B&W.

De overige twee leden van de directie nemen nu samen zijn taken over. Directeur B. Winthorst treedt op als waarnemend gemeentesecretaris en H. Huitink blijft als interim-directeur langer aan. Ook in zijn vorige gemeente, Ronde Venen, hield hij het niet zo gek lang uit als secretaris (hij begon er in 2012), maar de nauwelijks tien maanden in Amstelveen spannen de kroon. Hij verwachtte er bij zijn komst veel van. “Gemeentesecretaris worden bij onze buurgemeente is een unieke kans die ik met beide handen wil aangrijpen,’’ zei hij. “Dit is voor mij een kans in een nieuwe, complexe omgeving aan het werk te gaan. De ambtelijke organisatie staat voor een grote interne veranderopgave waar ik mede invulling aan zal geven. Ook ligt er een ambitieuze en ondernemende agenda en wil het college van Amstelveen dat er meer vanuit de inwoner wordt gedacht en gewerkt.”

Onzichtbaar

Naast eindverantwoordelijk voor de 870 koppen tellende ambtelijke organisatie van Amstelveen en Aalsmeer, was hij ook adviseur van B&W van Amstelveen. Anders dan zijn voorganger Rein Schurink is Meijer vrij onzichtbaar gebleven in de gemeenschap. Daarbij kwam dat hij kampte met persoonlijke problemen

Een eerder als opvolger van Schurink gedoodverfde bij de gemeente in dienst getreden directeur liet het, na te zijn ingewerkt, kort voor het uur U afweten en stapte over naar de NS, waar hem een hoger salaris en een auto van de zaak wachtte. Rein Schurink ging na 14 jaar met pensioen.

Bij zijn aantreden zei de gemeente in Meijer iemand te hebben gevonden met ervaring in managen van bestuurlijke processen. Hij werkte 18 jaar bij verschillende overheidsorganen.

Volgens burgemeester Mirjam van ’t Veld zou Meijer het nieuwe boegbeeld van de gemeentelijke organisatie worden. Zij zag Meijer als “de juiste man op de juiste plaats”. Ook in Ronde Venen verdween hij vrij plotseling, na zijn aankondiging een sabbatical van enkele maanden te willen nemen.

 

 

 

 

Lees ook:Bert Winthorst, interim, nu gemeentesecretaris
Lees ook:Gemeente secretaris lijkt alweer exit
Lees ook:Alexander Meijer nieuwe gemeentesecretaris
Lees ook:Amstelveen in regionaal servicepunt arbeidsbemiddeling
Lees ook:Banen verdwijnen bij gemeente

10 reacties op “Gemeentesecretaris Meijer miste ‘chemie’ met B&W

  1. Robert van Waning

    Veel duidelijker wordt dit wonderlijke verhaal niet. Hadden B&W dan geen navraag gedaan bij de buurgemeente Ronde Venen omtrent het plotselinge vertrek van Meijer aldaar?

    B&W schijnen een ambitieuze en ondernemende agenda te hebben om meer vanuit de inwoner te gaan denken en te werken. Daar heb ik als bewoner van het Stadshart nog weinig van gemerkt. Onder het huidige bewind heb ik er ook geen enkel vertrouwen in. Mooie praatjes, daar zijn ze goed in.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank.

    Komt inderdaad vreemd over.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan

    Robert en Frank als duo in de bijna vacante functie..Bestuur doe eens out of the box denken en doen. Beiden wel in staat om het beleid voor Amstelveen enorm te versterken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Voor mij sprekend ben daartoe uiteraard bereid tegen een (riante) vergoeding.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Ik zie voor jou een betere taak als Nachtburgemeester van Amstelveen.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Over riant gesproken: Wat gaat deze misser de gemeente (ons allen) kosten? Doorbetaling salaris, wachtgeld, nieuwe selectieprocedure, periode zonder voldoende leiding aan het ambtenarenapparaat?

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Ach, de man zal wel weer snel een baan hebben. Volgens zijn LinkedIn heeft hij de afgelopen jaren behoorlijk wat jobs gehad. Dus dat wachtgeld (geldt dat ook voor gemeentesecretarissen?) zal wel mee vallen.

        Maar over afkoopsommen heb ik ook vraagtekens.

        Maar ik zie dat geld liever gaan naar iemand die er voor gewerkt heeft dan naar megalomane projecten als een badje of een Stadsharts drol.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Jan

          Laat staan veel gemeenschapsgeld voor een zo herstel van een vergeten bunker.

            /   Beantwoorden  / 
  4. PeterPC

    Hoofd Afdeling Informatisering (ad interim)
    Gemeente Katwijk duurde ook maar 9 maanden.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan

    Hier toch niet meteen een vaste aanstelling? Zo ja, heeft de Wethouder bedrijfsvoering wat uit te leggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.