Gemeente secretaris lijkt alweer exit

Het ziet er naar uit dat gemeentesecretaris Alexander Meijer alweer vertrekt. Of dat vrijwillig gebeurt of onder druk van het college van Burgemeester en Wethouders is  nog onduidelijk. De anders grif met een persbericht klaar staande gemeente, lijkt het ontslag van de secretaris, gemeld door RTV Amstelveen, nog geen nieuwtje te vinden.

Dat was wel zo toen hij aantrad per 1 september, dus tien maanden geleden. Alexander Meijer (42) had eerder dezelfde functie gehad in Ronde Venen, waar hij in 2012 begon. Naast eindveranwoordelijk voor de totale ambtelijke organisatie van Amstelveen en Aalsmeer, was hij ook adviseur van B&W van Amstelveen. Anders dan zijn voorganger Rein Schurink is Meijer tot nu toe vrij onzichtbaar gebleven in de gemeenschap. Daarbij kwam dat hij kampte met persoonlijke problemen

RTVA wijst er op dat al langer de geluiden de ronde deden dat Meijer in Amstelveen niet goed kon aarden. Hij verscheen een week lang niet in het raadhuis en bronnen daar meldden dat hij er ook niet meer terugkomt. Zijn plotselinge aftocht zou kunnen wijzen op een conflict tussen hem en B&W. Het is intussen niet de eerste tegenvaller rond de post van de secretaris. Een eerder als opvolger van Schurink gedoodverfde bij de gemeente in dienst getreden directeur liet het, na te zijn ingewerkt, kort voor het uur U afweten en stapte over naar de NS, waar hem een hoger salaris en een auto van de zaak wachtte.

Rein Schurink ging na 14 jaar met pensioen. Volgens een juichend persbericht van de gemeente bij het aantreden van Meijer had zij in hem iemand gevonden die ervaring heeft met het managen van bestuurlijke processen. Meijer werkte 18 jaar bij verschillende overheidsorganen en had volgens het persbericht kijk op vernieuwing binnen gemeenten. Niet alleen inhoudelijk, maar ook als verandermanager heeft hij zijn sporen verdiend, juichte de gemeente, die hem “innovatief, ondernemend” en oplossigsgericht noemde. “Dat past bij een college dat ruimte wil geven aan Amstelveen en initiatieven vanuit de stad stimuleert,” zei ze.

 Boegbeeld

Volgens burgemeester Mirjam van ’t Veld zou Meijer het nieuwe boegbeeld van de gemeentelijke organisatie worden. “Hij komt in een periode waarin er veel speelt bij de gemeente”, zei Van ’t Veld, doelend op de nieuwe lokale taken op het gebied van zorg, jeugd en werk en de aanpak van de kantorenleegstand. “Het is belangrijk dat we een stevige persoon in huis hebben die deze ontwikkelingen ambtelijk goed weet te begeleiden.” Zij zag Meijer daarvoor als “de juiste man op de juiste plaats”.

Volgens Meijer wil het college dat op het raadhuis meer wordt gedacht vanuit de inwoners. “Dat spreekt me zeer aan”, zei hij bij zijn aantreden. “Ik heb veel ervaring in het vernieuwen en veranderen van overheidsorganisaties. Mijn ambitie is een gemeentelijke organisatie te creëren waarvan medewerkers doen waar hun talent ligt en betrokken zijn bij hun gemeente.”

 

 

Lees ook:Bert Winthorst, interim, nu gemeentesecretaris
Lees ook:Gemeentesecretaris Meijer miste ‘chemie’ met B&W
Lees ook:Alexander Meijer nieuwe gemeentesecretaris
Lees ook:Banen verdwijnen bij gemeente
Lees ook:Regio woonfunctie AV op seminar afscheid Schurink

24 reacties op “Gemeente secretaris lijkt alweer exit

 1. Robert van Waning

  Een waarlijk ondernemend, innovatief en oplossingsgericht persoon is kansloos in de gezapige en onderonserige poltieke en ambtelijke wereld van Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Ach Robert, het kan ook voorkomen dat beide partijen vinden dat de klik er niet is. Niemand schijnt het fijne er van te weten, dus jouw opmerking is slechts een aanname, die eventueel misschien wel eens waar kan zijn. Niemand loopt te koop met zijn missers. Jij ook niet!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Ik ben niet verbaasd dat een oplossingsgericht en waarschijnlijk een beetje eigenwijs mens stuk loopt op de Amstelveense autocratie olv een onderkoning die geen tegenspraak duldt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Sylvana

    Eigenlijk vergelijk jij jezelf met deze persoon?

    Eigenwijs, onbegrepen, kapotgemalen, geschoffeerd, door de bureaucratie, gemangeld door extreem rechtse populisten, boete slachtoffer, lawaai slachtoffer etc.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Sylvana

     “En innovatief, ondernemend en oplossingsgericht.”

     Dat heb ik nergens gezegd, omdat dat nooit op jou van toepassing kan zijn.

       /   Beantwoorden  / 
 2. frank

  Ik denk dat datzelfde opgaat voor de hr. Raat. Alleen zijn zijn oplossingen niet vaak de mijne. En dat hij de “onderkoning van Amstelveen” zou zijn geloof ik ook nog wel, maar ligt dat ook niet aan het niveau van zijn medespelers? Hij weet ZIJN beleid op nagenoeg alle zware posten toch aardig door te drukken. De rest staat erbij en kijkt er naar. Als jij daar zou zitten, zou jij JOUW beleid doordrukken, als je de kans kreeg.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Een wethouder wordt niet ontslagen omdat hij eigenwijs is en zijn zin doordrukt. Burgers mogen alleen maar hopen dat hij verstandige beslissingen neemt, zeker als hij een (eigen)machtige positie inneemt. Een gebrek aan tegenwicht kan dan vervelende gevolgen hebben. Denk maar aan de A9..

    /   Beantwoorden  / 
 4. frank

  Hij zit daar namens ons allemaal en niet alleen namens Robbie van Waning of Frankie Bikker. Ik ben ook op heel aantal punten met hem oneens, zoals ouderenbeleid, sociale woningbouw, bevoordeling expats, indirecte loonpolitiek en aantasting rechtspositie huishoudelijke hulpen, bevoordeling retailers zoals we onlangs weer hebben mogen zien op Middenhoven, waar 3 kleine middenstanders moeten wijken voor de Action, daarbij luid uitkraaiende dat dat een zaak is tussen die middenstanders en de eigenaar, maar wel een paar maanden eerder de boel saboteren voor diezelfde Action in Waardhuizen, waar wel plaats was. enz. enz.

  Nee, RvW de Amstelveners vinden nu eenmaal dat de VVD en D66 de tofste partijen zijn en daar mag de rest ook de vruchten van plukken.

  Overigens kan een wethouder ook gewipt worden. Dat weet jij ook wel.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Een handige wethouder wordt niet gewipt. Hij omringt zich van jaknikers, meelopers en dankbare burgers die hij heeft geholpen met een traplift of zo. Hij pakt de lokale pers zodanig in dat die helemaal vergeet om hem nog kritisch te volgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Iedereen die wel eens een geschiedenisboek leest, weet dat een goede bestuurder zich omringt met mensen die hun beroep verstaan. Dus niet met jaknikkers enz, want elke goede bestuurder weet.dat ie afhankelijk is van dit soort mensen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. frank

   Elke politicus van links tot rechts weet ook dat een goedlopende PR rondom zijn persoon van cruciaal belang is.

     /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

   Tuurlijk frank, die meelopers kennen we wel.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Ronde Vener

  Alexander Meijer was ook verre van succesvol als gemeentesecretaris in gemeente De Ronden Venen. Hij beschreef zichzelf als expert in het vernieuwen en veeranderen van lokale overheidsorganisaties, maar zijn ‘expertise’ heeft in De Ronde Venen bakken met geld gekost. Alexander Meijer grossierde in nevenfuncties/activiteiten. Hij twitterde zich suf over zijn ‘gratis’ netwerkbijeenkomsten die toch niet geheel gratis bleken te zijn en zijn websites verhoogjeoverheidsiq.nl, alexandrmeijer.eu. Daarbij maakte zijn relatie/affaire met een jonge Ronde Veense gemeenteambtenaar die onder hem werkte zijn professionaliteit nog verder ongeloofwaardiger. Het project DUO (ambtelijk samenwerken met de gemeentes Diemen, Uithoorn en Ouder Amstel) flopte tijdens zijn periode als gemeentesecretaris, hetgeen ook een financieel debacle bleek te zijn gezien alle tijd en financiele middelen die onder supervisie van Alexander Meijer hierin waren gestoken. Ook het paradapaardje van Alexander Meijer: minder ambtenaren, mislukte, inderdaad kwamen er onder zijn leiding minder ambtenaren, maar het aantal extern ingehuurde (duurdere) personen nam ook aanzienlijk toe waardoor er geen sprake was een besparing op personeel, integendeel zelfs….

  Indien Amstelveen de cv van de heer Meijer wat beter onder de loep had genomen, had deze man nooit gemeentesecretaris geworden.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Bij gebrek aan betrouwbare informatie gaat de geruchtenmachine draaien en nemen speculaties de plaats in van feiten. Wie moeten wij nu geloven? Onze burgemeester die de ‘oplossingsgerichte’ Meijer ‘de juiste man op de juiste plaats’ noemde of een anonieme Ronde Vener volgens wie dezelfde Meijer een onbetrouwbare mislukkeling is?

  Hoe kan iemand er een potje van maken in een naburige gemeente en dan uitverkozen worden om in Amstelveen zo’n verantwoordelijke functie te vervullen? Iemand moet dit op zijn geweten hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Bij gebrek aan betrouwbare informatie”.

   Dat maakt jouw eerste reactie dus ook onbetrouwbaar.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Natuurlijk, PC, logisch, dat heb je goed begrepen. Ik maakte de fout om te vertrouwen op de woorden van onze burgemeester, terwijl zij wel vaker onzinnige dingen beweert.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Matthijs

  De gemeenteraad en daarmee de democratie stelt dus helemaal niks voor. Het hoogste orgaan van de gemeente danst dus gewoon naar de pijpen van hr. Raat? Ik heb ook gezien dat u handhaving beoordeelt op wat u ziet, voornamelijk op het Stadsplein. Zou er op handhaving kunnen zijn die u niet ziet?

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   De hr. van Waning vindt blijkbaar dat er enkel sprake is van democratie als er gebeurt wat hij wil.. Raar hoor!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Op Groenhof wordt een regel gehandhaafd die daar niet duidelijk staat aangegeven maar elders wel, namelijk een maximale parkeerduur. In het Stadshart wordt een regel níet gehandhaafd die wél duidelijk staat aangegeven, namelijk een scooterverbod. Jullie zijn het met zulk onbetrouwbaar ‘beleid’ eens en ik niet. Zullen wij daarop dan maar houden, Matthijs, Frank, FaassenPC, Ciska, Gerrit en Sylvana?

     /   Beantwoorden  / 
 9. PeterPC

  Raar, dat deze onzin nooit eerder aan de orde is geweest. Dus eerst wachten op een terechte parkeerboete en dan met ongeloofwaardige uitvluchten aankomen?

  B.t.w. heb je bij je protest ook een linkje naar je website gedaan, of naar deze website? Dan hebben die ambtenaren tijdens de afhandeling van jouw klacht nog heel wat af te lachen.

  Anders wil ik dat linkje wel naar ze toe sturen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  ‘On topic blijven’, schrijft FaassenPC. Dat is helemaal een giller. Het artikel gaat over de om onbekende redenen ontslagen gemeentesecretaris en PC begint zelf wéér over mij, zijn favoriete haatobject. PC wil dat ik een link naar mijn blog plaats, terwijl die boven ál mijn reacties staat. Obsessie verblindt.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Robert van Waning

  Weer mis, PC. Dat was een reactie op Matthijs die schreef dat ik alleen op de handhaving in het Stadshart let. Het is overigens logisch dat bewoners hun eigen omgeving beter kennen en in de gaten houden dan de rest van de gemeente.

  Als jij een link naar mijn blog wilt sturen naar de ambtenaren die mijn bekeuring afhandelen, dan moet je dat vooral doen. Graag zelfs.

  Over ‘on topic blijven’ gesproken: Deze discussie zou over de om onbekende redenen ontslagen gemeentesecretaris moeten gaan en niet wéér over mij. Alsjeblieft.

    /   Beantwoorden  / 
 12. PeterPC

  Het is jammer dat JB dingen verwijdert zodat alles uit zijn context gehaald wordt.

  “Als jij een link naar mijn blog wilt sturen naar de ambtenaren die mijn bekeuring afhandelen, dan moet je dat vooral doen. Graag zelfs.”

  Dat wil ik niet doen. De vraag was: waarom heb je dat niet zelf gedaan? Om duidelijk te maken hoe je wederom door de democratie kapot gemaakt word.

  Ik zou als EVRM_10 toch allang bij frans timmermans en zijn dronken baas aangeklopt hebben.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.