Steeds meer karton en blik bij plastic

Peter Bot

Peter Bot

Er is 15.000 kilo per maand extra aan lege kartonnen, plastic en blikken verpakking van dranken ingezameld. Eind 2015 begon de gemeente met inzamelen van metalen (blik) en drankkartons bij het plastic verpakkingsafval (PMD-afval).

Volgens haar geven veel inwoners gehoor aan de oproep die apart in te leveren bij het plastic. en houden nu ook blik en drankkartons uit hun afval en bieden dat tegelijkertijd met hun plastic aan. Dat betekent dat de gemeente op dit moment maandelijks circa 60.000 kilo PMD-afval inzamelt. Dat zijn twaalf vuilniswagens vol.

BBA-wethouder Peter Bot van Afvalbeheer zegt tevreden te zijn over de toename van het aantal kilo’s PMD-afval en daardoor de afname van het restafval. “Het volume neemt toe en we moeten nadenken hoe we dit als gemeente goed kunnen regelen voor onze inwoners,” zegt hij. Bot denkt aan ondergrondse containers voor PMD-afval. “Nog dit jaar bied ik een nieuw afvalbeleidsplan aan de raad aan waarin ik dit onderwerp meeneem”.

Een gespecialiseerd sorteerbedrijf scheidt het afval en maakt het geschikt voor hergebruik. Zoals het aluminium of plastic laagje van drinkpakken. En het karton zelf. Van plastic wordt onder meer fleecekleding en vloerbedekking gemaakt. Oud blik wordt nieuw blik. Ruim 87% van al het kunststof dat in 2015 is ingezameld is weer hergebruikt voor nieuwe kunststoffen. Cijfers over blik en drankkartons zijn nog niet bekend.

Het aanbieden van PMD-zakken zorgt helaas ook voor overlast. De zakken worden ruim voor de ophaaldag al neergezet of opgehangen op de aangewezen plek. Dat kan weer leiden tot zwerfvuil. Het is echt de bedoeling om uitsluitend op de inzameldag (zie afvalkalender) de PMD zakken aan te bieden, zegt de gemeente.

 

Lees ook:Gratis compost uit dank voor scheiden afval
Lees ook:Promotieteam voor scheiden plastic
Lees ook:Ook blik en karton nu in zakken voor plastic
Lees ook:Elf kilo plastic afval per huishouden
Lees ook:Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%

5 reacties op “Steeds meer karton en blik bij plastic

  1. Ceaucescue

    Al dat scheiden vind ik prachtig, maar de energie besteedt aan dat scheiden geeft toch ook vervuiling? Weegt dat wel op tegen dat geheel?
    Hoeveel plastic zakken zijn er eigenlijk nodig geweest om die 60.000 kilo aan te leveren. Die moeten ook gemaakt worden en geven ook een bepaald gewicht en CO2 uitstoot.

    Wat dat betreft zet dat wetje tegen uitgifte van plastic zakjes voor elke boodschap veel meer zoden aan de dijk. Daar pakt men het aan bij de bron.

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

    “Al dat scheiden vind ik prachtig, maar de energie besteedt aan dat scheiden geeft toch ook vervuiling?”

    Ja frank, als jij aan het scheiden gaat gaan alle planten om je heen dood.

    Wat bedoel je nu eigenlijk met die onzin?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank

    Sinds wanneer is Ceaucescue Frank? En geen Rotary vriendje , madhu, rvw, of wie dan ook?

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Neem me niet kwalijk Frank, af en toe schiet er ongewild een rvw’tje tussendoor. Gek word ik van al die schuilnamen hier.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Hebben jullie het over het scheiden van afval? Zullen wij het eens hebben over het scheiden van inhoudelijke bijdragen van de persoonsgerichte off-topic flauwekul van anonieme trollen?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.