Koops wordt wethouder Stichtse Vecht

Jacqueline Koops

In het vorige college van B&W was gemeenteraadslid Jacqueline Koops (ChristenUnie) wethouder van Amstelveen. Nu wordt zij als wethouder voorgedragen in de gemeente Stichtse Vecht (63.000 inwoners), waar tot medio vorig jaar Mirjam van ’t Veld burgemeester was. Van ’t Veld is dat nu van Amstelveen. Volgens een persbericht van de ChristenUnie-SGP fractie in Stichtse Vecht wordt Koops daar op 19 mei in haar ambt beëdigd.
Naar eigen zeggen zal Koops haar functie als fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Amstelveense raad neerleggen. De Gemeentewet staat ook niet toe dat één persoon zowel wethouder als raadslid is. Koops wordt in de Amstelveense gemeenteraad opgevolgd door Bert de Pijper, de nummer 2 van de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Hij was eerder al vier jaar raadslid voor zin partij.

De functie in Stichtse Vecht werd vacant door plotseling overlijden van wethouder Henk van Rhee, voorheen directeur van stichting Tot Heil des Volks, in februari. Zijn portefeuille behelsde de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de overheveling van de Wmo-taken, subsidiebeleid, volksgezondheid, landschap en natuur. Koops neemt al deze taken over. Haar expertise ligt met name in het sociale domein. In de vorige collegeperiode was zij verantwoordelijk voor nagenoeg het gehele sociale domein, inclusief alle nieuwe, door het Rijk bij de gemeenten over de schutting gegooide taken, zoals wmo, jeugdzorg en participatie. Ook volksgezondheid, een echt ChristenUnie-thema, is haar op het lijf geschreven, vindt zij zelf. Koops was vier jaar lang voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Openbare Gezondheidszorg Amstelland en reorganiseerde in die tijd de structuur van de GGD.

Advocaat

Koops (45) was negen jaar verbonden aan de Amstelveense politiek. Eerst vier jaar als het eerste raadslid ooit voor de ChristenUnie daar. Zij noemde zichzelf schertsend een éénvrouwsfractie. Daarnaast was zij in arbeidsrecht gespecialiseerd advocaat. In 2010 gaf zij de advocatuur op om voltijds wethouder te worden, met maar één ChristenUnie-zetel in een gemeenteraad van 37 zetels. Als wethouder reorganiseerde zij onder meer het welzijnswerk, voerde een ander ouderenbeleid in en stond zij in 2012 aan de wieg van het fenomeen ‘sociale teams’  voor de jeugdzorg. In april 2014 keerde Koops niet terug in de nieuwe coalitie en werd zij weer raadslid. Op de kandidatenlijst van haar partij voor de Eerste Kamer staat zij op nr 10.

Stichtse Vecht, in de provincie Utrecht, ontstond op 1 januari 2011 door samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen. In die laatste plaats was Mirjam van ‘t Veld eerder burgemeester, voordat zij die functie voor de nieuwe fusiegemeente kreeg.

Lees ook:Koops nu wethouder Stichtse Vecht
Lees ook:Opvolger voor Van ‘t Veld in Stichtse Vecht
Lees ook:Wethouder Koops: ‘Echte ChristenUnie portefeuille’
Lees ook:Wethouder Koops weer met zwangerschapsverlof
Lees ook:Wethouder Koops met zwangerschapsverlof

3 reacties op “Koops wordt wethouder Stichtse Vecht

 1. jo

  Gefeliciteerd enerzijds,maar anderzijds terecht.
  Zij verdient het.
  Hoe ze hier als raadslid en wethouder werkte, chapeau!
  Goed dat ze nu weggaat van haar collega’s waar van verschillnde met modder naar haar gooide, natuurlijk achter haar rug.
  Ook pesten versch.bestuursleden bv. burgers,bewijzen van.

    /   Beantwoorden  / 
 2. jo

  Bedoelde anderzijds JAMMER :(

    /   Beantwoorden  / 
 3. kerkuil

  Mooi voor Jacqueline Koops en goed voor de gemeente Stichtse vecht!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.