Gemeente moet € 7,5 miljoen per jaar bezuinigen

GemeentehuisHet ziet er naar uit dat de gemeente van 2015 af jaarlijks € 7,5 miljoen moet bezuinigen. Voor volgend jaar alvast € 2 miljoen, waarvan B&W denken € 1,4 via hogere efficiëntie te kunnen regelen. De rest, zes ton dus, schuift het college voor zich uit. Dat moet uit een nieuw bestuurlijk programma komen, na de raadsverkiezingen van volgend jaar. Het blijkt allemaal uit de zogenoemde kadernota, waarin de contouren voor de volgende begroting zijn vastgelegd. B&W zeggen er wel bij dat in feite de gevolgen van de kabinetsvoornemens voor de gemeente nog niet helemaal duidelijk zijn. Veel rijkstaken worden bij de gemeenten over de schutting gegooid, maar vergezeld van veel minder geld dat de regering er zelf aan besteedde. Zoveel mogelijk is volgens B&W in de kadernota wel rekening gehouden met die maatregelen van het Rijk. Vandaar die geplande bezuinigingen van 2015 af. De gemeenteraad buigt zich op 3 juli over de kadernota.

Van die 7,5 miljoen heeft overigens maar twee miljoen betrekking op die door het Rijk door te voeren decentralisatie van zorg en welzijn. En B&W stellen voor die bezuinigingen lokaal maar binnen dat taakgebied op te lossen. Dat past trouwens prima in het al ingezette gemeentelijke beleid dat burgers veel meer zelf moeten gaan doen. ‘Burgers aan zet’ heette dan ook de beleidsnota over het welzijn in de wijken. Het college heeft dat steeds verkocht als verbetering van de sociale samenhang in de wijken, waar de bewoners (vrijwillig) dus steeds creatiever en inventiever moeten worden, maar het past allemaal wonderwel in de vereiste bezuinigingen. ‘De gemeente moet het takenpakket zo inrichten dat uitgaven hierin passen’, heet het in een persbericht van B&W. Alleen wie absoluut niet zelf voor primaire voorzieningen kan zorgen, kan nog een beroep op de gemeente doen. Moet hij of zij natuurlijk wel dat onvermogen kunnen aantonen. Maar in principe wordt ‘zelfredzaamheid’- mooi woord voor ‘zoek het lekker zelf uit’ – het sleutelbegrip.

De twee miljoen die volgend jaar al moet worden bezuinigd heeft betrekking op zaken als wegen, groen, verkeer, openbare verlichting, riolen, afval en Zorgvlied. Daarvoor staat nu € 45 miljoen in de begroting maar er moet dus twee miljoen af. Door de economische crisis staan veel ruimtelijke projecten stil of ze zijn zelfs helemaal afgelast. Daardoor vielen inkomsten uit grondverkoop weg en dekking voor financiering van een groot deel van de gemeentelijke organisatie. Het college denkt dat zonder budgettaire problemen te kunnen oplossen. Maar dat zal wel leiden tot inkrimping van het aantal ambtenaren en verandering van de organisatie. Uiterlijk begin 2014 komt het college met voorstellen voor die krimp. een rapportage die inzicht biedt in de meerjarige gevolgen van de ‘krimp’. De twee miljoen bezuiniging voor volgend jaar vindt plaats bij ondersteunende functies, vooral door opvoeren van de efficiency. Er is nog wel een bezuiniging van 1,5 miljoen euro nodig op overige taken van de gemeente, maar die moet maar worden opgelost in het bestuurlijke programma na de verkiezingen, vinden B&W. Wie dan (politiek) leeft, die dan zorgt.

In de nieuwe begroting wil het college wel Momenteel € 315 duizend reserveren voor onder meer het energiebeleidsplan, de onderwijskwaliteitsimpuls, de lokale omroep RTV Amstelveen, alcoholpreventie, het programma Jongeren op Gezond Gewicht en Schoolmaatschappelijk werk. Dan is er nog 135.000 euro ruimte, die de gemeenteraad zelf mag invullen. Anders gaat dat geld naar de algemene reserve.  Omdat de onderhandelingen over de bijdrage van € 100 miljoen aan de A9-tunnel nog steeds niet zijn afgerond, staat daarover niets in de kadernota. B&W willen onder het contract uit dat een vorig college tekende en waarmee de gemeente zich verplichtte die bijdrage te leveren. Dat is nog steeds niet gelukt, mede doordat er meer partijen bij zijn betrokken. De volledige kadernota is te downloaden via www.amstelveen.nl.

 

 

Lees ook:D66: gemeente moet burgers betrekken bij bezuinigingen
Lees ook:Gemeente moet zwaar bezuinigen
Lees ook:B&W: geen stijging woonlasten ‘gemiddelde’ huisbezitter
Lees ook:Gemeentelijke lasten stijgen volgend jaar
Lees ook:Gemeentebegroting: sparen voor toekomst

Eén reactie op “Gemeente moet € 7,5 miljoen per jaar bezuinigen

  1. Gert Blaas

    Tja, het is vreselijk waar gemeenten in Nederland voor staan. In de praktijk moet er meer gedaan worden met minder mensen. Dus hoe zorg je goed voor degene die achter blijven. Bezuinigen betekent ook zuinig zijn op je mensen. Dat is waar AndersDenkenAndersDoen voor staat. We dragen bij in het LEAN maken van de organisatie, helpen medewerkers om met meer plezier en gemak hun resultaten te halen, te werken vanuit hun passie, talenten en competenties. En tot 20% tijd te besparen per medewerker per week. Zodat de organisatie een team wordt dat het hoofd kan bieden aan de ingrijpende maatregelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.