Gemeente moet zwaar bezuinigen

De gemeente gaat de broekriem stevig aanhalen. Zij moet in de structurele uitgaven tien miljoen euro bezuinigen. Dat blijkt uit de zogenoemde kadernota, die de contouren voor de begroting van volgend jaar aangeeft. De bezuiniging wordt gefaseerd tot 2013 doorgevoerd, als de gemeenteraad daarmee instemt. Door de economische crisis, gecombineerd met een aantal forse financiële tegenvallers, zijn de algemene reserves van de gemeente nagenoeg op. Door de bezuinigingen – ‘ombuigingen’ in gemeentelijk jargon –  denken B&W ‘een duurzame en toekomstvaste financiële huishouding’ te kunnen realiseren en de reserves weer aan te vullen met tientallen miljoenen.Het college reikt maatregelen aan die zich ver over zijn zittingsperiode uitstrekken. Volgend jaar, waarin een nieuwe raad wordt gekozen, moet er volgens B&W  voor 3,3 miljoen euro worden bezuinigd. Volgens hen is het beeld voor 2011 en volgende jaren ‘realistisch.’  Het college zegt bij het begroten te zijn uitgegaan van ‘duurzaamheid, prudentie en toekomstvastheid’ en het minimabeleid in tact te hebben gelaten. Overigens zullen nadere richtingbepalende uitspraken van de raad nog in de begroting kunnen worden verwerkt. De ombuigingen hebben gevolgen voor gesubsidieerde instellingen, maar die kunnen alsnog hun bezwaren indienen en in overleg treden met de gemeente. De raad kan daarmee dan al of niet rekening houden. Volgens het college worden, ondanks de kredietcrisis, geen lastenverzwaringen voor de burgers voorgesteld. Wel vindt indexering plaats.

Uit de kadernota blijkt een aanzienlijk gat tussen de ambities op het gebied van onderwijshuisvesting, welzijnsvoorzieningen en topsport en de actuele financieringsmogelijkheden. In de komende maanden wil het college de investeringen op dat terrein nog eens ‘grondig tegen het licht houden’ Het sluit andere oplossingen voor geplande investeringen in accommodaties en versobering niet uit. Ook denkt het aan fasering van projecten en als uiterste middel schrappen. Aan de inkomstenkant wordt in dezelfde periode onderzocht op welke wijze de kasstroom op gang gehouden kan worden en hoe de inkomsten uit grondexploitaties maximaal kunnen worden benut. Op die manier willen B&W investeringen bijvoorbeeld de topsport en dekking daarvan meer in balans brengen.

Terwijl de gemeente al de nodige tegenslagen achter de rug heeft, komt daar nu een te verwachten lagere uitkering door het rijk bij. Die word voor het komende jaar op 2,75 en voor 2013 op negen miljoen euro structureel geschat. Bovendien komt door het stil vallen van de bouw geld uit grondexploitaties niet of veel later beschikbaar. Intussen zullen de uitgaven voor bijstand en schuldhulpverlening oplopen. En de inkomsten uit bijvoorbeeld bouwleges dalen. Voor een volgend college is structureel twee miljoen euro apart gezet als ‘buffer.’ Maar er hangt nog wel een verplichting van 100 miljoen als bijdrage aan de A9-tunnel en een nog onbekende bijdrage aan hoogwaardig openbaar vervoer boven het gemeentelijke hoofd.

Lees ook:Nieuwbouw gemeentewerf: bijna 10 miljoen
Lees ook:B&W mijden het woord ‘bezuiniging’ nog
Lees ook:Gemeente wil contract A9-tunnel openbreken
Lees ook:Begrotingstekort wegens scholenbouw
Lees ook:VVD vreest politieke gevolgen van lege spaarpot gemeente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.