B&W willen terug naar structurele rentebaten

Herbert Raat

De gemeente moet weer een gevulde spaarpot krijgen. Die open deur trapten de wethouders Raat van Financiën en Groot van onder meer Economische Zaken in tegenover het Amstelveens Nieuwsblad. De laatste jaren werden de stevige, in het verleden opgebouwde, reserves er systematisch doorheen gejaagd. Zodat er bij het aantreden van het nu zittende college van B&W geen fluit meer over was van het tussen de bureaus klotsende geld. zoals voormalig gemeentelijk penningmeester, wethouder Hellendall ooit de financiële positie van de stad omschreef. Evenals in het verleden moet volgens de twee wethouders rente op aanwezig kapitaal weer structureel als inkomsten op de begroting komen te staan. Een methode die overigens in het verleden werd bestreden door bijvoorbeeld GroenLinks, de partij die – toen de VVD voor het eerst in de oppositie werd gedreven – Paul Regouin als wethouder financiën in stelling bracht. 

Er zou een algemene reserve  van honderd miljoen moeten komen, vinden de twee wethouders. Voorlopig hangt er alleen een dreigende financiële verplichting ter grootte van dat bedrag – voor de A9 tunnel – als zwaard van damocles boven de gemeente. Als eerste bijdrage in de spaarpot zou misschien iets terug kunnen komen van de vijftien miljoen die in IJsland verdampten. Op de begroting rekent men tot nu toe voorzichtig op twintig procent van dat bedrag. Dat al het geld terug komt – overigens dan nog altijd met derving van rente – durft het college blijkbaar al niet meer te rekenen. Het schat de kans bijna fifty fifty – nou ja 60 procent – dat er twaalf miljoen terug komt.

Die honderd miljoen is nog ver weg, maar zou de gemeente voor de begroting vier tot vijf procent rente per jaar opleveren. GroenLinks was destijds niet zo ingenomen met die afhankelijkheid van rente. Het impliceerde dat de gemeente financieel gevangen werd gehouden door het eigen kapitaal, was de redenering. Alle uitgaven zouden in die visie uit de lopende inkomsten moeten komen. Voorlopig moet de gemeente zwaar bezuinigen en hangen, behalve die A-tunnel, nog enkele andere zware risico’s in de lucht. De Amstelveenlijn bijvoorbeeld. Het weer vullen van de spaarpot tot een historisch niveau blijft nu even een mooie droom…

Lees ook:Weer miljoen uit IJsland terug
Lees ook:Nu 8 miljoen terug uit IJsland
Lees ook:B en W zien ‘zoet’ in 2007 na zure jaren
Lees ook:45 miljoen van gemeente naar 1 bank
Lees ook:Gemeentebegroting: sparen voor toekomst

Eén reactie op “B&W willen terug naar structurele rentebaten

  1. Jansonides

    VVD-er Raat kan het nu opeens wel mooi hebben over toekomstige rentebaten, maar kan hij ons misschien eerst even inzicht geven in de gederfde rentebaten als gevolg van het verlies van de IJslandmiljoenen onder verantwoordelijkheid van een VVD-wethouder.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.