OCA stemt in met bezuinigingen ouderenvervoer

Henk Fokkink (OCA)

Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) stemt in met de verslechtering van het vervoer van ouderen. Het gebruik van de regiotaxi voor 65-plussers wordt beperkt, behalve voor mensen in die categorie met een WMO-indicatie (voorheen AWBZ). Nu nog kan iedere 65-plusser tegen sterk gereduceerd van drie zones met de regiotaxi gebruik maken. De gemeente betaalt voor elke rit bij, maar zij kan dat wegens noodzakelijke bezuinigingen niet blijven doen, beseft OCA-fractievoorzitter Henk Fokkink. De 65 Plussers kunnen wel van de regiotaxi voor vervoer van deur tot deur gebruik blijven maken, maar zij moeten dan de volledige ritprijs betalen. Dus de nu al geldende bescheiden eigen bijdrage plus wat de gemeente er bij legt.“Mogelijk een klein deel van deze 65-plussersvoor alsnog voor een Wmo-indicatie in aanmerking,” zegt Fokkink. De aanpassing van de regeling levert de gemeente een geschatte besparing van € 150.000 op. De OCA-fractie stemt er ook mee in dat de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp naar landelijk niveau – en daarmee omhoog – gaat, waarbij de minima worden ontzien. De minimumgrens voor die eigen bijdrage wordt zelfs opgetrokken tot 64 procent boven het minimum inkomen voor 65-plussers. Fokkink: “Het betekent dat circa 350 65-plussers in de nieuwe situatie geen eigen bijdrage meer gaan betalen.” Hij ziet wel problemen in het aanbod van de gemeente voor de hogere inkomens de eigen bijdrage maar voor de helft door te berekenen. “Die bijdrage wordt berekend op basis van het inkomen van twee jaar geleden en wordt dan nu maximaal. Maar meer dan het wettelijk vastgestelde maximum zal nooit worden opgelegd.”

Lees ook:ChristenUnie blij met collegevoorstel ontzien kwetsbare ouderen
Lees ook:OCA wil meer elektronica bij ouderen
Lees ook:VVD twijfelt over gratis OV ouderen
Lees ook:‘Geen regiotaxi nemen naar ziekenhuis’
Lees ook:OCA gematigd blij met nieuwe bus Keizer Karer Park

3 reacties op “OCA stemt in met bezuinigingen ouderenvervoer

 1. jo

  LET OP! velen betalen nu al te veel en dit komt omdat er niet op de kaart staat of je het ‘A (WMO) tarief’ betaald of het ’65+ B (niet WMO)’, zelfs in de bijbehorende breief werd e.e.a. niet vermald.
  Bij verschillende mensen al geconstateerd, maar ze willen er geen werk van maken…..

    /   Beantwoorden  / 
 2. jo

  PAS OP!, wat is WMO geïncideerd? Ken genoeg mensen, die niet WMO geíndiceerd zijn, maar wel de regiotaxi hard nodig hebben, door ernstige handicaps of niet meer durven auto te rijden..

  Sorry tikfouten..breief=brief en vermald=vermeld, maar dit hadden de snuggere lezers hier al door…

    /   Beantwoorden  / 
  1. amstelvener 2

   2 jaar geleden is mijn moeder dus van een tarief van 12,50 naar ongeveer 20 euro gegaan en dat wordt dus nog hoger.(per uur)Dat zou ze nog best wel kunnen betalen, maar dat wil ze niet als de mensen die dat doen misschien 8 tot 9 euro per uur schoon krijgen voor zwaar lichamelijk werk (houd je niet vol tot je 67e) Wat gaan vele ouderen dus doen. De mensen zwart in dienst nemen en de staat loopt belasting mis. En de ouderen die niet in staat zijn om deze werksters aan te sturen zijn de pineut. Met dit soort maatregelen kom je van de regen in de drup.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.