VVD twijfelt over gratis OV ouderen

 

Nota Tang

De VVD twijfelt over het voorstel van de Ouderencombinatie (OCA) in de gemeenraad senioren met een minimum inkomen gratis openbaar vervoer te gaan bieden. VVD-raadslid Walter Vervenne wees dinsdag op de forse bezuinigingen waarmee de gemeente volgend jaar heeft te maken  In de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN) zei hij dat zijn fractie het verzoek van OCA de zaak op de agenda te plaatsen in het licht van de begroting voor 2015 niet grondig had kunnen bespreken. Vervenne zei dat de VVD daarvoor nog informatie mist.

Andere fracties juichten in meerderheid het voorstel toe. Raadslid Nora Tang van de OCA kondigde aan, op basis van een gesprek met wethouder Jeroen Brandes en inventarisatie van de wensen de raad, nog met een afgerond voorstel te komen. Zij benadrukte dat het haar fractie gaat om burgers die ouder zijn 65 en een Amstelveenpas (voor minima) bezitten. Die groep bestaat uit 490 mensen. Zij denkt aan vervoer na 09.00 uur en in de weekenden, uitsluitend binnen Amstelveen. Volgens haar bevordert dat de door de gemeente zo gepromote zelfredzaamheid (ook een vorm van bezuiniging, red.) en wordt vereenzaming er door voorkomen.

Raadslid Tessa van Wijnen van GroenLinks zou, met steun van CDA-er Van Groeningen, gratis vervoer graag voor alle minima zien en Linda Roos van de Burgerbelangen (BBA) pleitte voor een regionale regeling en bespreking van het vraagstuk met Amsterdam. Daarbij moet dat ok de regiotaxi worden betrokken, vindt zij.

Tang denkt overigens dat, als alle minima onder een nieuwe regeling voor gratis vervoer gaan vallen, de kosten te hoog zullen worden.

Volgens Brandes is er een breed politiek draagvlak voor gratis openbaar vervoer van ouderen met een laag inkomen. Hij bevestigde dat Connexxion plannen heeft voor een 65 plussers abonnement, zoals het raadslid Patrick  (SP) te berde had gebracht. Gratis openbaar vervoer voor ouderen behoorde trouwens tot het verkiezingsprogramma van de SP, zei hij. Vandaar dat die fractie het voorstel omarmt.

 

Lees ook:Raad wil gratis vervoer senioren
Lees ook:Mogelijk vrij reizen voor AV-minima
Lees ook:Gratis reizen in regio voor minima senioren
Lees ook:Eindelijk gratis OV met Connexxion voor ouderen
Lees ook:OCA wil meer elektronica bij ouderen

6 reacties op “VVD twijfelt over gratis OV ouderen

 1. frank bikker

  Ondanks dat de hr. Vervenne gelijk heeft, vind ik het wel weer opvallend dat zijn club de minima weer niet wil ontzien, terwijl die de laatste jaren toch al zo veel klappen heeft gekregen. Aan de andere kant ben ik toch benieuwd wat de VVD heeft gestemd over dat gedrocht van der Bogen van goed 3 ton.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Over Der Bogen is door de raad niet gestemd. Maaike Veeningen wil kunst van de gemeente verkopen om die ruim drie ton bij elkaar te krijgen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Die kunst van de gemeente vertegenwoordigt geld, dus is geld.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  De opbrengst van kunstbezit mag best worden besteed aan dingen die het algemeen welbevinden ten goede komen. Tenslotte is dat ook het doel van kunstwerken. Dit laatste lukt echter niet altijd, zoals Armando’s Darm laat zien. Wat een narigheid.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  @ frank bikker
  Ik vind het niet zo ‘opvallend’ dat de VVD de minima opnieuw niet wil ontzien. Dat is namelijk het beleid van die club.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Daarin heb je gelijk, maar dat kan niet genoeg benadrukt worden, want de jongste generatie denkt vaak dat al die minima lui zijn en niet willen werken, totdat ze zelf natuurlijk de pineut zijn.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.