Burgers moeten nu ook kunststof van afval scheiden

Het scheiden van afval wordt nog ingewikkelder. De gemeente wil dat Amstelveners nu ook kunststof verpakkingen apart gaat weggooien. Daarvoor staan nog geen containers (zoals voor papier, glas, groenten-, fruit- en tuinafval, papier en kleding), maar het is de bedoeling dat de burgers plastic flessen, folies enzovoort in zakken gaan verzamelen. Die wil de gemeente nog voor het einde van het jaar introduceren. Eenmaal per maand worden die zakken dan opgehaald bij de woningen. Althans als de gemeenteraad met deze zoveelste last voor de inwoners akkoord gaat. De gemeente zelf beschouwt het distribueren van de zakken overigens als de meest servicegerichte oplossing.De bedoeling is verder dat van de ingezamelde kunststof verpakkingen weer producten – zoals nieuwe verpakkingen, tennisballen en speelgoed – worden gemaakt. Overigens denkt de gemeente dat in de toekomst het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam, dat ook het restafval verbrandt, zelf de kunststof daaruit kan vissen. Maar dat gaat nog minstens twee jaar durem.

 

Van 2010 af zijn Nederlandse gemeenten verplicht kunststof verpakkingen gescheiden in te zamelen. Zij ontvangen daarvoor overigens een vergoeding van het Rijk, die natuurlijk door de belastingbetaler wordt opgehoest. Maar daardoor is het dan volgens de gemeente niet nodig dat de burgerij voor het extra werk ook nog eens een extra verhoging van de afvalstoffenheffing moet betalen…

Lees ook:Ook blik en karton nu in zakken voor plastic
Lees ook:Ophalen plastic verpakkingen begonnen
Lees ook:Steeds meer karton en blik bij plastic
Lees ook:Gescheiden inzameling papier 1% gestegen in vier jaar
Lees ook:Promotieteam voor scheiden plastic

12 reacties op “Burgers moeten nu ook kunststof van afval scheiden

  1. Van Murden

    Mooi stukje Johan, ik ben absoluut voor gescheiden inzamelen maar men kan ook te ver doordraven over de manier hoe.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Is het kunst-of dan wel kun-stof? O nee: het is kunst-stof!

      /   Beantwoorden  / 
  3. E de Pruis

    Sinds kort heeft de gemeente Amstelveen besloten om ons ook een container voor papier door de strot te drukken . ik heb deze geweigerd omdat ik niet wil dat mijn tuin op een dependance van het vuilstation gaat lijken .
    Het probleem is dat ze nu het rest afval één maal in de twee weken gaan ophalen , dat is een halvering van de dienst. Maar ik moet wel meer gaan betalen voor het ophalen van het huisvuil.
    Het resultaat van het maar één maal ophalen van het rest afval is dat mij bak tot aan de strot vol zit en de deksel niet goed meer sluit , de vliegen hebben hierbij vrij spel om straks de hele bevolking te besmetten . en nog maar te zwijgen over de stank.
    Ik hoop dat er meer mensen zijn die er zo over denken zodat we gezamenlijk actie kunnen ondernemen om deze dwangneurose van de gemeente te beteugelen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joyce Sint Jago

      Er werd ons ook een papiercontainer geleverd waar ik niet om gevraagd heb. Ons oupapier gooi ik wekelijks in de ondergrondse stortkoper die op loopafstand van ons huis is.
      Ook het ophalen van restafval eens per 2 weken is een verschrikking, stinkende bak bij de ingang van de tuin, ondanks het goed vastbinden van de vuilniszakken.de wormen lopen er een dezer dagen automatisch mee weg. Is er wel aan ouderen gedacht? Dus niet, de meeste ouderen die in deze buurt wonen kunnen amper lopen, dit wordt ons zo door de strot gedrukt…
      Bedankt, de oudere partij in Amstelveen , bedankt om hier niet tegen te stemmen…

        /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Huisbezoek bij en nadere persoonlijke voorlichting aan De Pruis is dat een optie?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker.

      Pruis heeft voor 100% gelijk. Bij warm weer zit je constant in de lucht van rottend GFT. Dat moet gewoon vaker opgehaald worden. Daarnaast ga je in deze periode van het jaar eens goed aan het werk in je tuin dan is dat kleine containertje zo vol.

        /   Beantwoorden  / 
      1. peter

        Frank, Pruis heeft het niet over gft, maar over restafval. Dat gft
        werd altijd al om de 2 weken opgehaald, en die bak zal zelden vol zijn, uiteindelijk doe je de grote tuinschoonmaak maar 1 of 2 keer.
        Het gaat met name om de restafval bakken, die nu tot aan de nok vol zitten, ondanks dat zogenaamd afval scheiden. Het zou mij niet verbazen als binnenkort rotzooi op straat/in perken gegooid gaat worden als dat niet meer in de bak kan. Bij het plastic afval is al een toename van zwerf afval te zien door kapotte zakken, weggewaaide zakken etc. Amstelveen zal binnenkort een vuilnisbelt zijn. Goed gedaan gemeente !

          /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    Onzin, kan vanavond alweer naar de straat.
    Warm weer?

      /   Beantwoorden  / 
    1. E de Pruis

      Ik heb het vermoeden dat Gerben niet helmaal objectief is , lijkt erop dat hij enige belangen binnen de gemeente heeft.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Dan kwamen er er nog twee bakken bij: voor plastic en voor glas.

          /   Beantwoorden  / 
        1. E de Pruis

          Het probleem van de mensen is dat de dommen zelfverzekerd zijn en de verstandigen met twijfels vervuld.

            /   Beantwoorden  / 
  6. peter

    gerben heeft ze niet allemaal op een rijtje, daarom reageert ook niemand op zijn onzin.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.