Gemeente gaat zwaar bezuinigen

De gemeente gaat sterk gaan bezuinigen. B&W beginnen nu blijkbaar toch zenuwachtig te worden over de gemeentelijke financiën, nadat zij eerder geen reden zagen om de begroting voor dit jaar aan te passen. Zij verwachten dat er structurele tekorten  in het huishoudboekje ontstaan. Er is nu een speciale ambtelijke stuurgroep – taskforce, heet zoiets tegenwoordig in goed Nederlands –  ingesteld om bezuinigingsmaatregelen voor de komende jaren voor te bereiden. Die moet met twee scenario’s komen: een bezuiniging van vgij en een van tien miljoen euro. Het college zegt voor dit jaar geen acuur probkeem te zien, ook al is er dan 15 miljoen naar de failliete bank in  IJsland en 4 miljoen door een juridische blunder naar Casema gelekt. Waarschijnlijk komt er de komende twee jaar mindet geld uit Den Haag voor de gemeenten. De stuurgroep moet bedenken hoe daarmee om te gaan.

Er zijn drie werkgroepen gevormd. Zij moeten onder meer projecten opsporen die kunnen worden gestopt of – als zij nog niet zijn gestart – voorlopig afgeblazen. Alle afdelings- en bedrijfshoofden moeten onderzoeken waar zij tien procent op hun budgetten kunnen bezuinigen.  

De haalbaarheid van lopende projecten en geraamde opbrengsten van grondverkoop wordt geanalyseerd. De werkgroepen is gevraagd mogelijkheden aan te dragen desondanks de woningbouw op gang te houden en kansen te benutten om die te stimuleren. Dat geldt ook voor onderwijs en zorg. Het college denkt ook dat door nieuwe, efficiëntere manieren van werken op het raadhuis misschien het huishoudboekje sluitend is te krijgen. De gemeentelijke scenanrio’s  voor corresponderen volgens het college met bezuinigingen door het Rijk van 20 tot 35 miljard.

Lees ook:B en W zien ‘zoet’ in 2007 na zure jaren
Lees ook:Gemeente moet zwaar bezuinigen
Lees ook:Gemeente bezuinigt op groen, cultuur en fietspaden
Lees ook:B&W: pas volgend jaar financieel zwaar weer
Lees ook:Voorbereiding A9-tunnel opgeschort wegens geldgebrek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.