Voorbereiding A9-tunnel opgeschort wegens geldgebrek

Burgemeester en wethouders schorten hun voorbereidende werkzaamheden voor A9-tunnel op, totdat er overeenstemming is bereikt met het Rijk over de eigen gemeentelijke bijdrage aan het project. Het projectbureau, dat van inmiddsels ruim zes miljoen euro heeft opgemaakt, is per 1 januari verkleind van tien medewerkers tot twee part timers. De gemeente zou 100 miljoen euro aan de tunnel moeten bijdragen, maar het ziet er niet naar uit dat zij dat bedrag kan ophoesten. Het zou uit grondexploitatie voor de herontwikkeling van het gebied langs de rijksweg moeten komen. Maar het college betwijfelt steeds meer of dat kan lukken, mede door de economische crisis en het goeddeels instorten van de vastgoedmarkt. Ook mag er door veranderde wetgeving minder grond worden bebouwd dan eerst was voorzien. In elk geval ontstaat volgens berekeningen een tekort van 20 tot 25 miljoen euro. B&W wachten dan ook nog maar even met verder werken aan een visie voor het A9-gebied.Samen met Rijkswaterstaat werkt het projectbureau nog wel aan verbetering op een aantal punten van het tracébesluit en voorbereiding van het programma van eisen. Ook de activiteiten rondom de Amstelveenlijn en het nieuw te bouwen openbaar vervoerstation lopen door. Maar er zijn slechts beperkte contacten met belanghebbenden de bevolking over de projecten, meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.  Van de 6,5 miljoen euro die eerder ter voorbereiding van de A9-tunnel beschikbaar is gesteld, was bij het aantreden van het college, vorig jaar, nog maar 1,5 miljoen euro over.  Wethouder Raat van Financiën zegt het onverantwoord te vinden de raad om aanvullend budget te vragen, nu de gemeente zwaar moet bezuinigen. Inmiddels is er nog maar vier ton over.

Lees ook:SP: gemeente mag niets betalen aan tunnel verbrede A9
Lees ook:Projectbureau voor Amstelveenlijn geopend
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Bouw A9-tunnel op losse schroeven
Lees ook:Informatiebijeenkomst over Amstelveenlijn

12 reacties op “Voorbereiding A9-tunnel opgeschort wegens geldgebrek

 1. j wi

  Stoere praat tijdens de verkiezingscampagne, maar nu het er op aan komt is er “opeens” geen geld. Dat wist men in 2010 ook al hoor!

    /   Beantwoorden  / 
 2. bakker bik

  Ondertussen is het geld voor het ontwikkelen van die visie wel verdwenen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Eerlijk gezegd: tot grote ergernis van Raat. Hij weigert nog meer geld te pompen in het door zijn voorganger Remco Pols (PvdA) opgezette projectbureau.

     /   Beantwoorden  / 
   1. bakker bik

    Het was toch ook een partijgenoot van de hr. Raat die het indertijd had over klotsende kasoverschotten rondom de gemeenteburelen en ze vervolgens met een diepslurpend geluid liet weglopen. Zo zie je goed/ slecht besturen is heus niet partijgebonden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. j wi

     U bedoelt IJsland?

       /   Beantwoorden  / 
     1. bakker bik

      Niet alleen en wie zet nou al (of het meeste)van zijn reserve op 1 kaart?

        /  
 3. Pim Golta

  Herbert,
  Een verstandig besluit m.b.t. de A9. Het ligt in lijn met het advies dat de Seniorenraad hierover indertijd (toen jij nog geen wethouder was) heeft gegeven. We hebben er toen uitgebreid telefonisch contact over gehad.
  Mvrgr, Pim Golta, voorzitter Seniorenraad

    /   Beantwoorden  / 
  1. Herbert Raat

   Dag Pim,
   Dat herinner ik me nog goed. Jullie hebben altijd een realistische kijk op de risico’s gehad. Voor een stad met een begroting van circa €165 miljoen en een kleine reserve is een bijdrage van €100 miljoen niet realiseerbaar. Daarbij komt dat we nog miljoenen nodig hebben om al onze scholen op te knappen en die moeten ook ergens vandaan komen. De opbrengsten uit de verkoop van grond was altijd de’melkkoe’ in Amstelveen. Dat is (helaas) niet meer zo.
   Succes en wellicht tot snel,
   Herbert

     /   Beantwoorden  / 
   1. bakker bik

    Ik zie in onze gemeente veel huizen en zeer veel kantoorruimte leegstaan. Bestaat er niet zoiets als een leegstandswet, die dergelijk soort zaken niet al te ver laat ontsporen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

     Nee, wel een anti-kraakwet.

       /   Beantwoorden  / 
     1. bakker bik

      Kraken kan ontsporen, maar ook leegstand. Het is niet altijd zwart/wit, zoals jij het altijd stelt.

        /  
 4. j

  hoe zit het met geld voor de doortekking van de N/Z lijn?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.