Jeugdoverlast Westwijk loopt uit de hand

Niet alleen in Middenhoven, waar nu extra politietoezicht bestaat, maar ook Westwijk zorgt jeugd voor overlast. Daar neemt die toe. Buurtregisseur Frits Kraamwinkel van de politie zegt in wijkblad Westwijk Info dat de situatie hem zorgen baart. Die worden gedeeld door VVD-raadslid Herbert Raat. Hij vindt dat welzijnstichting Cardanus, verantwoordelijk voor wijkcentra en uitvoering van jeugdbeleid, een wanprestatie levert, waarvoor de gemeente vijf miljoen euro per jaar betaalt. De politie heeft aangekondigd meer bekeuringen te gaan uitdelen.

 

Politieman Kraamwinkel constateert dat de groepen jongeren die op hangplekken last veroorzaken steeds groter worden. Dat kan, als er niets verandert, bij te verwachten toename van jeugd in de wijk alleen maar erger worden in de komende jaren, denkt hij. ‘Op het Westwijkplein staan op een normale maandag- of vrijdagavond vaak 40 tot 50 jeugdigen. Hoe groter de groep hoe groter de hinder. Wijk bewoners worden dat een keer zat," meldt Kraamwinkel. Het is voor de bewoners rond zulke locaties bijna ondoenlijk geworden in deze problematiek ‘zelfredzaam' te zijn, geeft hij toe. ‘Ook ik krijg daar steeds meer moeilijkheden mee. Ik werk vaak alleen en kom ogen en oren tekort op het plein. Er mag geen alcohol worden gedronken, maar achter mij rug gebeurt dat toch. Dit kan zo niet langer doorgaan."
Hij laat weten dat de politie jeugd en ouders wil wakker schudden door meer bonnen te gaan schrijven. Daarnaast zou jeugdcentrum Down Town niet een aantal dagen van de week dicht moeten zijn, vindt Kraamwinkel. En hij roept bewoners op Cardanus (020 5434545) en het wijkplatform (020 6400628) te bellen over de wantoestanden of om zich als vrijwilliger te melden voor jeugdactiviteiten.

De VVD vindt dat er sneller dan nu gepland een jeugdcentrum voor Westwijk moet komen. Daarmee sluit zij zich aan bij GroenLinks. Intussen moeten de centra Down Town en Galjoen vaker open zijn. En Cardanus moet zorgen voor goede en vaste begeleiders. En daarvoor mag niet opnieuw extra geld naar die organisatie gaan, vindt Raat. De organisatie heeft haar zaken volgens hem gewoon niet op orde en de gemeenteraad zou niet klakkeloos moeten doorgaan met het pompen van miljoenen in die stichting, meent het raadslid. Wat zijn fractie betreft zou Cardanus op het gebied van welzijn geen monopolie in Amstelveen hoeven te houden, maar kunnen andere aanbieders daarbij worden betrokken. Volgens haar delen andere partijen, waaronder Ouderencombinatie en CDA, die mening.

Lees ook:IJslandse strop eerst bezuinigen op gemeentelijk apparaat
Lees ook:Versterking jongerenwerk Amstelveen-Zuid
Lees ook:Verdachten in Amsterdamse zedenzaak aangehouden in Westwijk
Lees ook:Politieke kritiek op jeugdbeleid
Lees ook:Mogelijk huis voor dementen in Westwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.