Politieke kritiek op jeugdbeleid

De lokale politiek geeft forse kritiek op het beleid van B&W op het gebied van jeugd en veiligheid. Volgens de meeste partijen blijft de aanpak van de overlast door jongeren te onduidelijk en onvoldoende uit te halen. Dat bleek vorige week tijdens een tot in de nacht durende vergadering de raadscommissie Burgers & Samenleving. Vooral verantwoordelijk wethouder Tan kreeg het zwaar te verduren. Er was ook kritiek op het functioneren van welzijnsstichting Cardanus.Vooral de oppositie verweet het college steeds met nieuwe plannen te komen, die veel geld kosten, terwijl niet duidelijk is wat het tot nu toe gevoerde beleid concreet heeft opgeleverd. Er ligt nu een beleidsnota jeugd en veiligheid op tafel, waarin vooral de oppositie zich slecht kon vinden.

Ook in de collegecoalitie bestaat kritiek, de laatste tijd het felst geuit door VVD-raadslid Herbert Raat, maar verwacht wordt dat die de rijen sluit en met een enkele klanttekening eensgezind achter blijft B&W staan. Op 6 februari moet de raad zicht uitspreken over de beleidsnota. Kritiek kwam er tijdens de commissievergadering via insprekers ook uit de bevolking. Er was applaus voor de goed van de tongriem en ad rem op vragen van raadsleden reagerende 17-jarige Justin, die een van de groepen jongeren vertegenwoordigde. Volgens hem is de overlast afgenomen doordat jongerencentrum Downtown nu vaker open is. Maar het zou met name in het weekend volgens hem vaker en tot diep in de nacht open moeten zijn. Hij zei bij de van het veroorzaken van overlast behorende groep rond De Bunker te horen, maar met een groot aantal jongeren dat pand en de omgeving te hebben opgeruimd. VVD-er Raat wees er op dat na sluitingstijd van het jeugdcentrum de ellende voor de buurt begint, als de jongeren naar huis gaan.
Daar wist ook vertegenwoordiger Weeda van de omwonenden bij Galjoen over mee te praten. Hij zei dat door ruimere openstelling van jongerencentra de (nachtelijke) overlast juist is toegenomen en verweet de directie van beheerder Cardanus niet met bewoners te willen praten. De acht ton extra die nu in bestrijding die B&W nu in de bestrijding willen pompen, noemde hij subsidiëren van overlast. Een rookverbod in de centra zal naar zijn mening tot nog meer ellende op straat leidem. Hij pleitte voor krachtige maatregelen, waaronder cameratoezicht, meet politie-inzet, preventief fouilleren, stevige controle van identiteitspapieren.
Directeur Wouterse van Cardanus gaf toe niet met bewoners te spreken. Die moeten dat naar zijn mening maar doen men de functionaris die bij zijn stichting is belast met de leiding van het jeugdwerk. Overigens blijken de 70 mille die beschikbaar waren gesteld voor extra ambulante jeugdwerkers op te zijn gegaan aan vervanging van zieke medewerkers, constateerde VVD-er Raat. Wouterse wilde van geen kritiek op jongerenwerkers weten (‘handen af van de jongerenwerkers') en zei dat de aanpak ingrijpend en met resultaten is veranderd. "De overlast nam af, dan wel groeide niet," aldus Wouterse.
Volgens Raat zitten de problemen bij Cardanus bij het management. Op een vraag hoeveel jongerenwerkers er bij de stichting in dienst zijn, moest de directeur het antwoord schuldig blijven.
De fracties van oppositieparijen Burgerbelangen (BBA), ChristenUnie, Ouderencombinatie (OCA) en GroenLinks lieten geen spaan over van de beleidsnotitie van het college. Die is volgens Jacqueline Koops van de ChristenUnie teveel gericht op symptoombestrijding, niet op oorzaken van ontsporingen. "Wij missen een bredere kijk op het totale jeugdbeleid," zei ze. Ook waar was, evenals andere fracties, niet duidelijk geworden of de overlast door eerdere investeringen en maatregelen nu wel of niet is afgenomen.

 

Lees ook:Uitvoering nieuw jeugdbeleid start medio dit jaar
Lees ook:Cardanus: door jongerenwerk naar gemeente stijgt overlast
Lees ook:Praten met gemeenteraad over aanpak jongeren
Lees ook:Overlast lijkt te dalen
Lees ook:Tientallen processen overtreding alcoholverbod en dronkenschap jongeren

5 reacties op “Politieke kritiek op jeugdbeleid

  1. David de Jong

    Aardig verslag, maar ik mis in jouw verslagdeel de inbreng van Sander Mager, Rien Alink en bovengetekende alsmede de opstelling van de PvdA. In mijn beleving was met name de oppositie leidend in het debat, tesamen met de kritiek van de VVD.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Ach ja, in jouw ogen zal ik het nooit goed doen. Gelukkig maar. Er staat wel degelijk dat de oppositie zich veroordelend uitliet. Ik heb nu eenmaal minder ruimte dan de spreektijd die jij je neuzelend toeeigend in de debatten van het politieke circus. Het moet voor de burger, waarmee jouw fractie prentendeert iets te hebben, begrijpelijk blijven. Het vervelende is dat juist BBA voor de tribune vaak onbegrijpelijk blijkt. Trouwens: de raadsvergadering moet nog komen en daar zal ik wel weer bij zijn om te registreren dat de coalitie gewoon het B&W beleid blijft steunen, naar ik verwacht.

      /   Beantwoorden  / 
  3. David de Jong

    Dat laatste vrees ik ook, maar hoop ik niet! Zo zie je dat we het ook wel eens eens kunnen zijn (zeg nooit nooit!). Zoals je kon lezen ging het mij niet om mijzelf, maar meer ook om een getrouw beeld van de vergadering die echt niet alleen door de VVD werd beheersd zoals je zou denken uit de ruimte die jij ze in je stuk geeft. Volgens mij waren ook Sander Mager en Rien Alink toch zeer helder in hun betogen (om BBA maar even NIET te noemen). En die noem jij eigenlijk nauwelijks. Maar goed…

    Met je algemene opmerkingen over BBA kan ik niet veel. Gegeven blijft dat we door de kiezer gewaardeerd zijn met vijf zetels in 2006 en daarmee ons best doen. Volgens mij vond de voorzitter van het College van B&W mij zeer helder in het betoog dat ik hield en gaf mij daarin veelvuldig mijn gelijk!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan Th. Bos

    Van die kiezers zit nagenoeg niemand op de tribune. Wees daar maar blij om. Dat geldt trouwens voor de kiezers van vrijwel alle partijen. Als, bij wijze van uitzondering, naast het handjevol vaste klanten wat meer burgers de raad aanschouwen, gonst op de tribune de vraag: waar gaat dit in hemelsnaam over. Eindeloos geleuter in de marge, waar ook jij een expert in bent, in een soort geheimtaal die echt geen kiezer snapt. Die hoort het met kromme tenen aan en besluit niet meer terug te keren. Dat ik nog steeds kom, al meer dan 40 jaar lang, duidt misschien op een enstige vorm van masochisme. Verder gun ik ieder zijn hobby, ook de amateurs die deze stad geacht worden democratisch te besturen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Grea Twint

    Ondergetekende, was wel een Amstelveense kiezer, maar had toch wel respect voor de sprekers die David in het bovenstaande noemt. Deze kwamen op voor de belasting-betalers, Chapeau! De(hang)jeugd vraagt of de openingstijden van Downtown op vrijdag en zaterdag, tot 4-5 uur `snachts open mogen blijven, dan hoeven ze niet meer buiten rond te hangen na sluitingstijd. Ik vraag me dan af“weten ze dan wel dat ze nog een bed hebben, of gaan ze daarna toch nog even hangen en rotsooi trappen. Maar ze krijgen van de gemeente Amstelveen een gefinancieer- de rookkamer aangeboden. Hardwerkende arbeiders, moeten hun sigaretje buiten roken (rookverbod)
    Ik ben zelf oma van 2 Jongens van 16 & 18 jaar gelukkig hebben die andere hobby`s.
    Er zijn ook partijen, waar ik geen goed woord voor over heb. Ik wens B&W veel wijsheid.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.