Jeugdoverlast daalt, maar stijgt in Westwijk en Randwijck

Logo politie Amsterdam

De daling sinds 2009 van het aantal meldingen bij de politie van jeugdoverlast zette zich vorig jaar door. Maar in Westwijk, Bankas, Keizer Karelpark, Randwijck en Oude Dorp / Bovenkerk namen zij toe. Soms fors, zoals in Randwijk met 143 %. Dat over de gehele linie in 2012 het aantal toch opnieuw iets daalde, namelijk met zes procent, komt vooral door de vermindering van jeugdoverlast in het Stadshart, dat veel politionele aandacht kreeg, Groenelaan, Middenhoven, Waardhuizen en Kostverloren.

Sinds 2009, dus in vijf jaar, nam het aantal meldingen rond jeugdoverlast af van 605 naar 367, dus met ruim 39%. Dat blijkt uit de periodieke rapportage ‘Jeugd, Veiligheid en Handhaving’ van de gemeente.

De meest door de jeugd getergde wijk, met bijna 100 meldingen, was vorig jaar Westwijk. In 2012 waren dat er 79. In het Oude Dorp en Bovenkerk verdubbelde de  jeugdoverlast zich vorig jaar bijna, met van 14 naar 26 meldingen. Over de over de gehele linie toch dalende lijn, met vooral resultaten in Middenhoven, waar in 2009 nog 146 meldingen waren en vorig jaar 20, ziet wethouder Herbert Raat van Jeugd en Handhaving (VVD) het effect van een andere gemeentelijke aanpak. “Vier jaar geleden zijn we een heel nieuwe weg ingeslagen met het jongerenwerk. Het kwam direct onder de hoede van de gemeente. Onze jongerenwerkers zijn er vooral ’s avond en in het weekend op de tijden die er toe doen. Ook de handhavers en de politie zetten zich voor de volle 100 procent in”egt Raat. Hij vindt het wel nodig nu de vinger aan de pols te houden. “Dat het goed gaat, is niet vanzelfsprekend.”

 

Intussen gaat het in de Parelvisserslaan, Fideliolaan en Carmenlaan in Bakras geregeld mis. Die straten vergen extra aandacht, meldt de gemeente. Er zijn afspraken over gemaakt met de wijkagent en Eigen Haard. De meeste overlast doet zich voor in de weekends, met een piek tussen tien en twaalf uur ’s avonds.

Cameratoezicht lijkt wel effectief en heeft kennelijk invloed op het terugdringen van het totale aantal overtredingen. Op het Westwijkplein zakte het aantal via live bekijken van de beelden geregistreerde gevallen van 61 in 2011 tot 29 in 2013. Het aantal vernielingen en gevallen van vandalisme daalde sinds 2011 van 227 naar 124. Maar er deed zich in 2012 wel een piek van bijna driehonbderd gevallen voor. Volgens de gemeente bedroeg de schade vorig jaar € 76.537, waarvan bijna 40% werd veroorzaakt tijdens de jaarwisseling. Geïnteresseerden kunnen de volledige rapportage downloaden via www.amstelveen.nl

 

Lees ook:Jeugdoverlast lijkt bodem wel te hebben bereikt
Lees ook:Minder jeugdoverlast, meer vandalisme en vernieling
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Dalende trend jeugdoverlast zet door
Lees ook:MInder inbraak, meer straatroof en drugshandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.