MInder inbraak, meer straatroof en drugshandel

Het aantal bij de politie gemelde woning- en bedrijfsinbraken en winkeldiefstallen is vorig jaar in Amstelveen gedaald, maar straatroof, zakkenrollerij en drugshandel namen fors toe. Dat blijkt uit de Regionale Veiligheidsrapportage. Ook de jeugdoverlast nam af, maar daarover kwamen nog altijd 473 meldingen binnen. Er werden 160 vernielingen geregistreerd, twee procent minder dan in 2010. Er werden 68 auto’s en motoren en 378 (brom) fietsen gestolen, terwijl er 708 aangiften van diefstal uit en vanaf voertuigen werden gedaan. Overigens namen al die aan voertuigen gerelateerde diefstallen wel af. Maar de registratie vond plaats op basis van aangiften en de vraag blijft natuurlijk of burgers, bij gebrek aan enig resultaat, daarvan niet massaal afzien.Er werden vorig jaar 695 woninginbraken gemeld, veertien procent minder dan in 2010, en negentig diefstallen uit boxen, garages en tuinhuisjes (-2%). Maar van zakkenrollerij en straatroof nam de hoeveelheid aangiften ongeveer met de helft toe. Om precies te zijn met respectievelijk 59 en 45 procent tot 214 en 45 gevallen. Voor drugshandel was het stijgingspercentage 55.

De gemeente zegt te blijven inzetten op het tegengaan van vandalisme en overlast door de jeugd. De overlast daalde in 2011 van 580 naar 473 meldingen. En de door jeugdige vandalen veroorzaakte schade wordt zoveel mogelijk verhaald op de ouders, hoewel daar juridisch nogal wat haken en ogen aan kleven. Er is een geleidelijke, maar uiterst bescheiden afname te zien sinds 2007.  In totaal waren er 484 meldingen van vernielingen in de openbare ruimte, een daling met vier procent.

Om inbraken in de gemeente terug te dringen, worden zes extra politiemensen en vier gemeentelijke medewerkers ingezet voor het project Near Repeat, gericht op het extra surveilleren in buurten waar eerder inbraken plaatsvonden. Volgens burgemeester Jan van Zanen heeft dat de hoogste prioriteit. Daarnaast wordt binnenkort een project gestart om de zakkenrollerij te beteugelen.

Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Aantal aangiften delicten gedaald met twee procent
Lees ook:Amstelveen veiliger geworden
Lees ook:Inbraken in Groenelaan gedaald
Lees ook:Meer fiets- en winkeldiefstel en vernielingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.