Politiek verrast door kappen metrolijn naar Westwijk

De lokale politiek voelt zich overvallen door het bericht er geen verlengde metrolijn (de Noord/Zuidlijn) naar Westwijk komt en het projectbureau Amstelveenlijn is opgeheven. Dat meldt De Weekkrant Amstelveen. Vervoerswethouder Groot haastte zich, na een bericht in Het Parool over het afkappen van de metroplannen, de raad te melden dat in principe alle oplossingen nog open liggen en het bureau als ‘projectorganisatie’  afgeslankt doorgaat. Maar intussen is wel afscheid genomen van bureaudirecteur Albert de Vries.  Volgens Het Parool heeft de Amsterdamse vervoerswethouder Eric Wiebes de stekker uit de metrolijn  naar Amstelveen getrokken, omdat die onbetaalbaar zou worden, en projectbureau – waarin al bijna tien miljoen was geïnvesteerd – opgeheven. Dat bureau was naar zijn mening helemaal gericht op een metro naar Amstelveen. Groot spreekt dat niet tegen, hoewel De Vries eerder dit jaar vertelde dat alles nog mogelijk was en ook alternatieven presenteerde.Zoals: verbeterde sneltram 51, een stadstram een regiotram en de door een initiatiefgroep van bewoners aangedragen variant daarvan (een combinatie van sneltram en metro). Volgens Groot was de belangrijkste opdracht van het bureau evenwel voorbereiding van de ombouw van de Amstelveenlijn tot metro en is die opdracht inmiddels veranderd. Er worden nu pas andere – niet-metro – varianten onderzocht, zegt hij. De Amstelveense politiek is verbaasd, maar blijkbaar niet ongelukkig met de kennelijk groeiende kans voor het in stand houden van sneltram 51. Wiebes wil die moderniseren, wat vervanging van het nu steeds slechter wordende materieel inhoudt.  D66 herinnert er aan steeds te hebben gepleit voor een hoogwaardige verbinding tussen Westwijk en Amsterdam-centrum, met haltes binnen een redelijke straal.

Burgerbelangen (BBA) stond altijd al kritisch tegenover de geldverslindende en minder haltes opleverende metro. Groot zegt nog te wachten op een eindrapportage van het bureau, die nog deze maand zou komen. PvdA-raadslid Dolf Veenboer meent dat van opheffing van het projectbureau door alleen Amsterdam geen sprake kan zijn, omdat ook Amstelveen, de Stadsregio en Stadsdeel Zuid erin participeren.  “Dat de doortrekking van een metro naar de Westwijk de duurste oplossing is, weten we allang,”  zegt hij.

Lees ook:SP voert actie op markt tegen metrolijn
Lees ook:SP blij met afblazen metrolijn: nu woningen aan Carmenlaan
Lees ook:Politiek moet in 2012 beslissen over Amstelveenlijn
Lees ook:Metrolijn naar Amstelveen onzeker
Lees ook:Projectbureau voor Amstelveenlijn geopend

2 reacties op “Politiek verrast door kappen metrolijn naar Westwijk

  1. Jansonides

    Raar dat wethouder Groot de gemeenteraad pas informeert nadat het projectbureau is opgeheven. Accepteert de raad dit? Inhoudelijk verbaast het mij niets, want tijdens de bewonersbijeenkomsten ging het alleen maar over een metro. Alternatieven zijn niet serieus genomen terwijl dat wel beloofd is. We worden gewoon belazerd door het college.

      /   Beantwoorden  / 
  2. x

    Wie blundert nu ? De Groot, de raad, of alle 2 ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.