Politiek moet in 2012 beslissen over Amstelveenlijn

In 2012 moet de politiek een besluit nemen over het doortrekken van de Noord-Zuid metrolijn naar Amstelveen, maar voor die tijd gaat het projectbureau Amstelveenlijn al aanbesteden. Dat zei directeur Albert de Vries van dat bureau dinsdagavond tegen de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur. Hij wees het verwijt van de hand eenzijdig te zijn georiënteerd op doortrekken van de metro en niet op alternatieven. “Wij werken aan twee mogelijkheden, tot het moment dat er over de metro een besluit moet worden genomen: daarmee verder gaan of niet.” Maar intussen moet wel duidelijk worden of de alternatieven, dus trams en bussen, in de toekomst aan de vervoersvraag kunnen voldoen, hield De Vries de commissie voor. In medio 2012 komt een planstudie op tafel, waarna de metrolijn in vijf jaar zou kunnen worden gebouwd. Dat is wel krap, gaf De Vries toe. “Wij onderzoeken nu of die ambitie realistisch is.”De verlengde metrolijn gaan minimaal een half miljard euro kosten. Het bureau wil de exacte ramingen niet overlaten aan een ingenieursbureau, maar afspraken maken met bouwers, om meer zekerheid te krijgen. Daarom wordt de aanbesteding naar voren gehaald. De Vries zij ook ‘keukentafelgesprekken’ met Amstelveners en allerlei andere belanghebbende partijen te voeren. Vijf procent van de aanleg van de lijn moet door de gemeenten Amstelveen en Amsterdam worden betaald, de rest komt uit de Stadsregio. De Vries verwacht begin volgend jaar een eerste inzicht in de haalbaarheid van een substantiële financiële bijdrage van het Rijk.  Volgens De Vries heeft zijn bureau geen belang bij en ook geen voorkeur voor een metrolijn. “Wij zorgen alleen dat alle informatie op tafel komt daarover en over de alternatieven.”

Lees ook:SP voert actie op markt tegen metrolijn
Lees ook:Projectbureau voor Amstelveenlijn geopend
Lees ook:Politiek verrast door kappen metrolijn naar Westwijk
Lees ook:Metrolijn al in 2017 naar Amstelveen
Lees ook:Metrolijn naar Amstelveen onzeker

2 reacties op “Politiek moet in 2012 beslissen over Amstelveenlijn

  1. j

    GELD WEGGOOIEN ;)

      /   Beantwoorden  / 
  2. rob nijkamp

    Lees goed wat er door het artikel staat en belangrijk is;
    Albert de Vries van projectbureau Amstelveenlijn heeft gezegd dat er medio 2012 een planstudie op tafel komt.
    De Vries heeft gezegd ook ‘keukentafelgesprekken’ met Amstelveners en allerlei andere belanghebbende partijen te voeren. Vijf procent van de aanleg van de lijn moet door de gemeenten Amstelveen en Amsterdam worden betaald, de rest komt uit de Stadsregio.
    Volgens De Vries heeft zijn bureau geen belang bij en voorkeur voor. Ambtelijk geOH om iedereen weg te houden en datgene te doen wat de opdrachtgever van het projectbureau vraagt. Als de gemeente slim was geweest, had even gebeld, rapport was gemaakt met knippen en plakken beetje informatie hier en daar, maar stukken goedkoper geweest. Uitkomst was geweest zoals gevraagd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.