BBA: ‘OV Chipkaart vaak duurder dan strippenkaart’

Volgens Burgerbelangen (BBA) is de OV-Chipkaart voor Amstelveners sinds afgelopen week vaak duurder dan de strippenkaart. De fractie heeft dat zelf uitgezocht. BBA had er al eerder protest over aangetekend tegen het dagelijks bestuur van Stadsregio Amsterdam. De OV Chipkaart kan nu alleen worden gebruikt in sneltram 51, maar de bedoeling is dat hij binnenkort op alle bus- en tramlijnen wordt ingevoerd. BBA vond uit dat een rit van Amstelveen-Westwijk naar het Centraal Station met de chipkaart 2,61 euro en met de stroppenkaart 1,84 kost (een verschil van 42 procent). Voor Amstelveen Centrum-Amsterdam Amstel was de prijs respectievelijk 1,70 en 1,38 (verschil 23 procent)

Slechts in enkele gevallen zijn ritjes volgens BBA goedkoper met de OV Chipkaart, zoals van en naar station Amsterdam Zuid/WTC tot Amstelveen Gondel. Maar op de rest van het traject is die weer duurder, bijvoorbeeld van Westwijk naar WTC. De prijswijzigingen van de OV-Chipkaart zijn een gevolg van het ingevoerde kilometersysteem. De strippenkaart werkt met een zonesysteem, dat tot voor kort ook voor de OV Chipkaart werd gehanteerd.

"Dit komt de aantrekkelijkheid van het Openbaar Vervoer niet ten goede," zegt David de Jong van BBA. De fractie heeft in de commissie Openbaar Vervoer van de stadsregioraad geprotesteerd tegen deze nieuwe tariefstructuur. Volgens het Dagelijks Bestuur moeten Amstelveners regionale cohesie tonen ten opzichte van de andere gemeenten in de stadsregio.
Overigens is, gezien de veiligheidsproblemen met OV-Chipkaart, de verwachting dat de strippenkaart nog geruime tijd in gebruik blijft.

 

Lees ook:Tarief OV in regio wordt duurder
Lees ook:Gemeente weigert gratis OV voor ouderen
Lees ook:Openbaar Vervoer volgend jaar duurder
Lees ook:OV-chipkaart getest op actiedag
Lees ook:Stadsregio geeft zes ton voor particuliere OV-initiatieven

4 reacties op “BBA: ‘OV Chipkaart vaak duurder dan strippenkaart’

  1. COSBO-amsterdam

    Beste Amstelveners,
    In Amsterdam was dit de ANBO-commissie Mobiliteit ook al opgevallen, want hetzelfde probleem geldt ook voor alle metro-ritten in Amsterdam. ANBO vindt bovendien dat de GVB-voorlichting behoorlijk tekort schoot.
    Zie nieuwsbericht en persbericht op http://www.cosbo.nl/nieuws/nieuws2008.php#km-01.
    COSBO heeft op zijn site een automatische prijsvergelijker gemaakt, die ook voor de Amstelveen-lijn geldt. Klik metrostation van vertrek en van bestemming aan, en de prijsvergelijker rekent uit wat het goedkoopst is: chip of strip!
    Dit kan ook voor het reductie-tarief (voor 4-11 jaar en 65-plus).
    Klik: http://www.cosbo.nl/metro/metro-tarieven.php

    Met vriendelijke groet,
    COSBO-amsterdam

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rob ter Horst

    U bent goedkoper uit met de chipkaart als u,
    A: maar tot ca. 2 kilometer reist van uw opstapplek.
    B: 2 zones gebruikt, maar vlak bij de zonegrens opstapt.
    In alle andere gevallen ben u duurder uit. Bij mij gaat de ov-chipkaart tot 149% (hoewel dit volgens mij 75% moet zijn, foutje 9292ov.nl?) meer kosten, anders wordt 97% de grootste verhoging…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Andre de Vries

    Leve het OV !

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Bikker

    Wat betreft de tarieven heb ik er nog geen zicht op. Bij de infobalie van het Bijlmerstation stond vanmiddag een rij van 20 m. Voor de kaartenautomaat 10 m., terwijl een service-medewerker nog alles intoetste. Je kunt met het grootste gemak zien wat de pincode van je voorganger is. Naar mijn idee had ik keurig in en uitgecheckt, toch ben ik al 4 euro lichter, omdat ik niet uitgecheckt zou hebben. Ik reclameerde en er werd mij verteld dat machines niet fout konden zijn maw. het lag aan mij. Ik wilde een klacht indienen ,daarover kon ik niets vinden op internet en mondeling kon ik het bij het WTC of het Centraal Station doen. In Amstelveen heb je geen geld automaten, kan enkel met pin. Ik loop in principe niet met een pinpas op zak, omdat ik voor m’n werk wel eens in overvalgevoelige buurten moet zijn. Tot dusver vind ik de invoer van de chippas op z’n zachtst gezegd chaotisch.
    Ik ben wel een groot voorstander van het OV.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.