Lesje lokale democratie…

11351271_802625423146702_2071887767216582511_nWie is nou eigenlijk de baas? Dat wilde één van de leerlingen in de raadzaal van het gemeentehuis toch wel weten. Of dat de burgemeester eigenlijk niet was. Nou nee, antwoordde raadslid Ferry van Groeningen (CDA), dat is de gemeenteraad. De club waar hij zelf bij hoort dus. De leerlingen van groep 8 van basisschool Westwijzer kwamen woensdag in het raadhuis opsnuiven hoe de gemeente en de lokale democratie nou precies werken.

Om dat uit te leggen traden ook mensen van de raadsgriffie en wethouders Jeroen Brandes en Maaike Veeningen aan in de raadzaal. Een beetje op het verkeerde been zette wethouder Jeroen Brandes de leerlingen ongemerkt wel, toen hij meldde dat het college van B&W een ‘afspiegeling’ van de door de verkiezingen tot stand gekomen gemeenteraad is. Terwijl een afspiegelingscollege, vroeger hier gebruikelijk (waardoor stemmen nog minder zin had dan nu), in Amstelveen is vervangen door een programcollege.

Een coalitie van partijen die instemt met een bepaald programma, in principe ontworpen door de grootste partijen, regeert. Omdat de (verliezende) PvdA zich neerlegde bij wat de winnaars VVD en D66 en hun bijwagen Burgerbelangen (BBA) hadden bedacht, kon die partij – met nog maar drie zetels in de raad – aanschuiven. Maar dat voert natuurlijk allemaal te ver voor een lesje staatshuishoudkunde op lokaal niveau.

Opvallend waren overigens de vaak leuke vragen, waarmee de leerlingen kwamen. Het bezoek van de leerlingen werd afgesloten met een quiz in het midden van de raadzaal.

Lees ook:Parkeren mantelzorgers veel goedkoper
Lees ook:Drie uit 72 afval-projecten winnen op AC
Lees ook:Veertig mille voor maatschappelijke stages
Lees ook:PvdA schuift aan bij college
Lees ook:Geen OV-geld nieuwe leerlingen speciaal VO

9 reacties op “Lesje lokale democratie…

  1. frank bikker

    Johan, is het niet mogelijk nav een denkbeeldige klassenbezoek de in praktijk werkende democratie in een fraai sonnet of column te gieten?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Vergeet daarbij alsjeblieft niet om de functie van een onafhankelijke pers als waakhond van de (lokale) democratie te vermelden.

        /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    En herstel van de vrijwilligersprijs ter stede.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Heeft niets met het onderwerp van dit artikel te maken, maar op zichzelf sympathiek. Waarom maak jij er dan niet een pleidooi van een laat hem als ingezonden brief plaatsen?

        /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Excuus, beste Frank. Schoot even naar off topic.
    We wachten het sonnet van Johan af.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Onze lokale democratie (of wat daarvoor moet doorgaan) functioneert niet omdat er geen onafhankeljke lokale pers is. Die wantoestand is meer dan een sonnet waard.

      /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    Beste Robert, je onderschat de kracht van een sonnet.
    Scholen en Johan ga dichten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.